LENGRE TID: Pappa Ole Magnus Theisen henter datteren Kristina Theisen Devold (18 mnd.) ekstra tidlig de første ukene for at oppstarten skal bli så myk som mulig. Foto:Øyvind Nordahl Næss,

Mener foreldre bør være lenger med ettåringene i barnehagen

TRONDHEIM (VG) Ettåringer er sårbare barnehagestartere. De trenger lengre tilvenning og årvåken oppfølging for å ha det bra i barnehagen.

 • Linn K. Yttervik
 • Øyvind Nordahl Næss

Artikkelen er over fem år gammel

Det mener flere eksperter VG har snakket med. Professor May Britt Drugli mener blant annet at ordningen med tre dagers tilvenning ikke passer for ettåringene.

– Det er en ordning skreddersydd for arbeidslivet, ikke ettåringen. Jeg blir overrasket over argumentene som blir brukt for å overbevise foreldre om at tre dager er nok, sier Drugli.

Vi er godt i gang med tiden på året hvor foreldre forlater sine ettåringer i barnehagen for første gang. For noen barn er det en tøff overgang fra tiden hjemme.

Foreldrene til Kristina (18 mnd.) har brukt flere uker på tilvenningen for at starten skulle bli så myk som mulig for datteren som går i Bakklandet barnehage. Det er ikke alle barnehager som pratiserer like lang tilvenning.

– Det er krevende for ettåringer å begynne i barnehage. Små barn kan ikke forberedes verbalt på at de skal være store deler av dagen uten mor eller far. De aller fleste trenger mer enn tre dager på å bli trygge.

Lagrer positive erfaringer

Drugli mener det beste for barna er at foreldrene er sammen med dem lenge nok til at de er trygge på personalet og omgivelsene. Det kan være snakk om flere uker.

– Jeg har inntrykk av denne tredagersregelen er så innarbeidet i mange barnehager at noen foreldre nærmest må slåss for å få til en lengre tilvenning. Tiden sammen med foreldrene i barnehagen er viktig fordi barnet lagrer positive erfaringer der sammen med mor eller far.

Professor ved NTNU, May Britt Drugli. Foto:Privat,

Hun mener det er langt bedre for barna å bli kjent med de ansatte når foreldrene er tilstede.

– Ettåringene må slippe å føle seg redd og fortapt fordi foreldrene ikke er tilstede. Det tar tid før personalet greier å tolke og lese hver enkelt ettåring. Vi må gi de minste barna mer tid til tilvenning for å unngå eventuelle ettervirkninger.

Må tilpasses hvert enkelt barn

Førstelektor Brit Eide ved HIOA tror tilvenningen må tilpasses hvert enkelt barn.

– For noen er kanskje tre dager ok. For andre er det altfor lite.

Eide påpeker at det er barnets behov som må stå i sentrum. Hverken foreldrenes eller de ansatte i barnehagen.

– For ettåringen er veldig mye nytt det første året. De har ikke så mange erfaringer og det kan være både spennende og slitsomt på samme tid. Unger er veldig lærenemme og nysgjerrige, men samtidig må de møte et miljø hvor det er trygghet nok til å eksperimentere.

Kollega og førstelektor, Ellen Os, mener det viktigste er at barnet opplever de nye omgivelsene som trygge.

– Det at barnet føler seg knyttet til noen av de ansatte er svært viktig. For noen barn må dette skje ganske raskt ettersom rammene er som de er. Er det mulig, kan også foreldrene bruke noe av permisjonstiden på tilvenningen, men rammene som fins i dag med tre dager er ikke gode nok for alle barn.

Må bli trygghetspersoner

Os mener at arbeidslivet optimalt sett bør gi foreldrene lengre tid.

– Det handler også om at barnehagene må gi foreldrene muligheten til å være tilstede. Det fins mange metoder for tilvenning, men det viktige er at foreldrene ikke forlater før barnet har fått noen andre de henvender seg til. De voksne i barnehagen må sørge for at de ganske raskt blir denne trygghetspersonen.

Os påpeker at kvaliteten på barnehagen har mye å si.

– Internasjonal forskning tyder på at store barnegrupper er en stressfaktor. Men kvalitet og lengde på tilvenning er også viktig. Det er om å gjøre å redusere det uheldige stresset som barna kan oppleve i starten.

Hun mener at ettåringer kan ha det godt i barnehage, men det krever mye av de voksne.

– Ettåringer krever årvåkenhet fra de voksne i barnehagen. Det å se etter andre menneskers barn i gruppe krever andre omsorgsstrategier enn omsorg i private hjem med ett eller to barn.

Barns forhold til personalet og foreldre er dessuten ulikt.

– Men de kan likevel ha det godt i foreldrenes fravær, og vi må heller ikke glemme at barnehager gir barna unike muligheter for samvær med andre barn.

– Tror arbeidsgivere er fleksible

Avdelingsdirektør i NHO, Alf Åge Lønne, sier han ikke opplever noen stor etterspørsel etter flere tilvenningsdager.

– En dag rett til fri ble tariffestet i 2012. Men jeg opplever at de fleste arbeidsgivere er fleksible på dette området og finner en løsning sammen med foreldrene dersom de trenger lengre tid, sier Lønne.

Les også

Mer om

 1. Barn og unge

Flere artikler

 1. Slik får Kristina (1) en trygg start i barnehagen

 2. Forsker om nattåpne barnehager: – Barna burde sove hjemme i egen seng

 3. Ropstad om de fallende fødselstallene: – Bekymringsfullt

 4. Barnehagene åpner: Private barnehager vil ha lengre åpningstid enn mange offentlige

 5. Pluss content

  8 tips for å lykkes med barnehagen

 6. Kronikk: To år og klar for barnehage

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder