IKKE LENGER: Frankrikes president Francois Hollande vil ikke lenger snakke med USA og president Barack Obama hvis ikke all overvåking stanses. Foto: Reuters

Frankrike krever utsatte forhandlinger med USA

(VG Nett) Franske myndigheter krever at handelssamtaler mellom USA og EU utsettes etter påstandene om at USA har spionert på sine allierte.

Artikkelen er over seks år gammel

Det melder CNN.

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press krever Frankrike at de planlagte samtalene om en frihandelsavtale utsettes med to uker.

- Det virker fornuftig for oss å utsette samtalene midlertidig for en periode på 15 dager, sa talsperson Najat Vallaud-Belkacem onsdag.

Franske myndigheter skal også ha forsøkt å få med seg andre EU-land på kravet, men foreløpig uten sukess, skriver nyhetsbyrået.

Kravet kommer dagen etter at Frankrikes president Francois Hollande truet med å avbryte alt samarbeid med USA dersom ikke all overvåkning ble stanset umiddelbart.

Ifølge The Guardian skal 38 lands ambassader ha blitt overvåket, blant annet ambassadene til Frankrike, Hellas og Italia. Ifølge et dokument datert i 2007 var formålet med avlyttingen å samle informasjon om uenighet mellom EU-landene i internasjonale spørsmål.

Søndag skrev Der Spiegel at EUs representasjon i Washington og New York også er blitt overvåket.

Tvang ned fly

Den omfattende spionasjesaken, som først ble omtalt i juni, tok onsdag en ny vending da flyet til Bolivias president Evo Morales ble tvunget til å nødlande i Østerrike fordi det angivelig ikke slapp inn i fransk eller portugisk luftrom.

Franske og portugisiske myndigheter avviser imidlertid at de stengte luftrommet, skriver AP.

Det ble mistenkt at varsleren Edward Snowden var ombord i flyet, som kom fra Moskva. Snowden skal nå befinner seg i transittområdet på flyplassen i Moskva.

Dette ble blankt avvist av Morales, som nå er på vei tilbake til Bolivia.

Det var i begynnelsen av juni at The Guardian avslørte at amerikanske myndigheter hadde fått mobildata fra teleselskapet Verizon. Deretter kom avsløringen om at amerikanske sikkerhetsmyndigheter også har tilgang på informasjon fra nettgigantene Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube og Apple.

Ikke til Norge

Snowden har søkt asyl i en rekke land, inkludert Norge, men har foreløpig bare fått avslag. I Norge ga også UDI Snowden først avslag på sin søknad, men stiftelsen Norske PEN varslet av de vil benytte seg av den såkalte initiativretten.

Onsdag viste det seg at Norske PEN likevel ikke kunne benytte seg av initiativretten fordi Snowden ikke er forfatter. Dermed står avslaget fra UDI trolig ved lag, og Snowden får ikke komme til Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder