Skipsreder forsvarer Kjos etter Skavlan-duellen: - Piketty er en politiker

Skipsreder Herbjørn Hansson mener Norwegian-sjef Bjørn Kjos gjorde en god figur da han ble skattegrillet av kjendisøkonomen Thomas Piketty.

 • Jonas Tjersland

Artikkelen er over fem år gammel

Det har stormet i sosiale medier etter at Norwegian-topp møtte den franske økonomen til TV-prat hos «Skavlan» fredag. Piketty ville nemlig få klarhet i hva Kjos har i formue og hvor mye han betaler i skatt, men den populære Norwegian-toppen ønsket ikke å svare konkret på Pikettys spørsmål.

Rektor Trond Blindheim ved Markedshøyskolen i Oslo ble ikke imponert over Kjos’ svar, og til VG lørdag uttalte han at Norwegian-toppen fremsto som en som klager på skatt og avgifter, og at han «vred seg unna som en sleip ål».

- Piketty er en politiker

Skipsreder Herbjørn Hansson tar nå Kjos til forsvar:

– Jeg synes Kjos kom godt ut av det. Men Piketty er en demagog (folkeforfører) i superklassen. Piketty er en politiker som gjemmer seg bak en tykk bok og fremstiller seg selv som økonomiprofessor – hvilket han ikke fremstår som, sier Herbjørn Hansson til VG.

STØTTER KJOS: - Kjos kom godt fra det, og det er helt åpenbart at han er en glimrende forretningsmann som skaper verdier og arbeidsplasser. Norge trenger flere Kjos-er, sier skipsreder Herbjørn Hansson om Bjørn Kjos’ TV-opptreden på «Skavlan. Foto:Espen Braata,VG

Herbjørn Hansson er administrerende direktør og hovedaksjonær i tankrederiet Nordic American Tanker Shipping. Han har også lest Pikettys populære «Kapitalen i det 21. århundre», som handler om hvordan fordelingen av inntekt og formue har utviklet seg over tid.

– Kløpper til å selge bøker

Piketty har oppnådd stjernestatus – spesielt på venstresiden, og Ap-leder Jonas Gahr Støre er blant dem som har omfavnet franskmannens ideer.

– Piketty er en kløpper til å selge bøker og skape blest om seg selv. Men det er en fundamental feilslutning i hans resonnement. Har du høy risiko, så skal du ha større avkastning. Det er helt fundamentalt i all økonomisk teori og praksis, og det overser den franske professoren, sier Herbjørn Hansson, som mener Piketty har fått altfor høy status i Norge.

– Kjos er mange nummer større enn Piketty, og det viste «Skavlan»-programmet, sier Hansson.

– Er det ikke greit å ha en debatt om hvordan samfunnet skal finansieres?

– Jo, men spørsmålet er i sin kjerne hvor stor offentlig sektor skal være. I USA har denne debatten pågått i hundre år, og det er meget legitimt. Vi må alle være med å finansiere fellesskapet. Kjos er en begavet og dynamisk forretningsmann, og det er slike som ham som bygger samfunnet og skaper arbeidsplasser og verdier, sier Herbjørn Hansson.

Hansson reagerer også på spørsmålene som Piketty rettet til Norwegian-sjefen.

- Han spurte egentlig hvor mye Kjos har i banken. Det synes jeg er veldig upassende, og det er et udannet spørsmål å spørre hvor mye penger du har i banken. Det er et forhold mellom skatteyter og ligningsvesenet, sier Herbjørn Hansson.

– Burde vært i Norge

Hansson er uenig i at Bjørn Kjos fremsto som en som næringslivstopp som klager på skattenivået i Norge.

– Det er også en side i debatten som ingen snakker om, og det er at mange av dem som har både finansielle og menneskelige ressurser, flytter til utlandet – dels på grunn av rammeforhold, herunder skatt. Min sønn bor i utlandet, og mange av hans venner er ressurssterke ungdommer og flinke folk som selvsagt burde vært i Norge, sier Hansson.

Skipsrederen mener også at Thomas Piketty overser en av årsakene til finanskrisen i 2008.

– En av de viktigste årsakene til finanskrisen var at investorer og myndigheter i USA ikke skjønte risiko – og at risikoen ble priset feil.

KJENDISØKONOM: Den franske økonomen Thomas Piketty (43) har oppnådd stjernestatus etter at han i 2013 kom med boken Kapitalen i det 21. århundre. Her er han i studio hos Fredrik Skavlan. Foto: NRK,

Les også

 1. Piketty: Rett ut mot Siv & co

  Rett før det store foredraget i Oslo gikk den franske økonomikjendisen Thomas Piketty rett ut mot finansminister Siv…
 2. Obamas Piketty-øyeblikk

  I løpet av 2016 vil verdens rikeste prosent kontrollere mer enn halvparten av all rikdom.
 3. Kjendisøkonom takker nei til landets høyeste ærebevisning

  Den innflytelsesrike franske økonomen Thomas Piketty nekter å ta imot Frankrikes høyeste…
 4. Stjerneøkonomen

  Denne uken var den franske økonomen Thomas Piketty i Norge. Han har oppnådd stjernestatus etter å ha sammenfattet 20 års…
 5. PR-ekspert om Bjørn Kjos' Skavlan-besøk: – Vred seg unna som en sleip ål

  Norwegian-topp Bjørn Kjos får kraftig tyn i sosiale medier etter at kjendisøkonomen Thomas Piketty stilte ham til veggs…

Flere artikler

 1. PR-ekspert om Bjørn Kjos' Skavlan-besøk: – Vred seg unna som en sleip ål

 2. Kronikk: Hva Kjos kunne ha
  svart

 3. Pluss content

  Bjørn Kjos: – Mange toppledere tjener for mye

 4. (Ikke) bli med meg til Cayman Islands!

 5. Nordavind fra alle kanter

Fra andre aviser

 1. Samfunnet har ikke bruk for milliardærer. Tvert imot.

  Aftenposten
 2. Norwegian-Kjos: Det er ikke det at vi går konkurs i morgen. Men vi må ta hensyn

  Aftenposten
 3. Kjos avviser krise: – Vi ville aldri gått i veggen

  Aftenposten
 4. Gjør noe nå. Ikke vent på en ny krise | Thomas Piketty

  Aftenposten
 5. Høyre og Frp gikk lei av graving i Jahres panama-papirer

  Aftenposten
 6. Studentene gjør opprør mot økonomifaget

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no