GÅR AV: Styreleder Christian Hysing-Dahl og resten av Betanien-styret trekker seg fra sine verv, opplyser stiftelsen i en pressemelding tirsdag. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Hele styret trekker seg etter pastor-skandalen

Are Blomhoff (62) skal ha brukt nesten 16 millioner kroner på fyllefester med prostituerte. Etter dommen mot eks-pastoren trekker styret i Betanien-stiftelsen seg.

Linn Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det bekrefter stiftelsen i en pressemelding tirsdag.

– Vi har vært gjennom vår verste krise noensinne etter at det ble avdekket at tidligere daglig leder hadde begått økonomiske utroskap overfor stiftelsen i en årrekke. Styrets mål har vært å ta stiftelsen gjennom krisen. Tidligere daglig leder har fått sin dom og det er på tide at nye folk tar seg av gjenoppbyggingen, sier avtroppende styreleder Christian Hysing-Dahl i pressemeldingen.

Under tilståelsesdommen i Drammen tingrett januar i år forklarte eks-pastor Blomhoff at han har brukt nesten 16 millioner kroner av sykehjemmets penger på fyllefester med prostituerte i Spania i en periode på syv år.

BAKGRUNN: Slik var prestens dobbeltliv

Han var forstander og administrerende direktør i stiftelsen og styreleder ved stiftelsens sykehjem Fundación Betanien i Alfaz del Pi i Spania fra 2001.

Gransker pengestrømmen

I februar ble Blomhoff dømt til tre års fengsel for underslag, bedrageri og sexkjøp.

Mandag skrev VG historien om hvordan stiftelsen nå jobber for å finne ut hvor alle pengene har blitt av. Stiftelsen er nemlig ikke overbevist om at det går an å bruke så store beløp på fester og prostituerte.

Det var styret selv som konfronterte Blomhoff med opplysningene de hadde fått via en varsler. De skal ha konfrontert Blomhoff med anklagene i januar 2013.

Saken ble anmeldt i november samme år.

Les også:Tok elleve måneder fra innrømmelse til anmeldelse

Blomhoff har tilstått kjøp av seksuelle tjenester i utlandet – men nekter for selv å ha benyttet seg av dem. Han hyret inn strippere til sine private fester, og gjestene skal ha hatt seksuell omgang med kvinnene. En av dem har innrømmet forholdet, og er bøtelagt for dette.

Fikk kritikk

Avtroppende styreleder Hyssing-Dahl sier til VG at de siste årene har vært utfordrende og vanskelige, men at han hele tiden har ønsket å stå gjennom stormen.

– Nå som det foreligger en dom og det jeg skulle gjøre i stor grad er avsluttet, passer det at et nytt styre overtar jobben, sier han.

DØMT FOR UNDERSLAG: Tidligere direktør Are Blomhoff skal ha brukt nesten 16 millioner kroner på ville sexfester i Spania. Her er han fotografert utenfor hospitalet Betanien. Foto:Johannes Morken,Vårt Land

Fagforbundene Den Norske Legeforening, Norsk sykepleierforbund, Norsk psykologforening, Fagforbundet, Utdanningsforbundet BUP og Forskerforbundet på Betanien har sammen rettet mistillit mot styret, og bedt dem forlate sine plasser.

Hyssing-Dahl sier til VG at styret hadde mistilliten fra fagforbundene i bakhodet når han sin beslutning om å gå av.

Styret får imidlertid ros av administrerende direktør Knut Rasmussen.

– Jeg har lyst til å berømme styret for innsatsen som er lagt ned i en tung periode for Betanien. Det er liten tvil om at å lede Betanien de siste årene har vært en vanskelig oppgave, sier Rasmussen i pressemeldingen.

Ny styreleder

Avtroppende leder Hyssing-Dahl sier han er svært fornøyd med sammensetningen av det nye styret.

– Det er et meget spennende og kompetent styre, sier han.

Tidligere byråd i Bergen, Filip Rygg, foreslås som ny styreleder i stiftelsen.

– Det har vært veldig krevende, det som har skjedd, og midt oppe i alt det er det lett å glemme at Betanien er en veldig velrennomert og veldrevet organisasjon. Det avtroppende styret har gjort en god opprydningsjobb, og nå som det foreligger en dom så kan det nye styret se fremover, sier Rygg til VG.

Videre foreslår valgkomiteen advokat Ann Kathrine Skjørshammer, medisinsk direktør Eystein Hauge i Volvat og professor Katarina Kaarbøe ved NHH som styremedlemmer, og professor Dag Moster ved Universitetet i Bergen som vara.

Stiftelsen Betanien Bergen driver i dag sykehus, høgskole, barnehage, rehabilitering og sykehjem. Stiftelsen har cirka 550 ansatte og omsetter for 385 millioner kroner, ifølge pressemeldingen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder