UNDER LUPEN: Kosttilskudd inneholder såkalte «andre stoffer», som også dukker opp i sportsprodukter og energidrikker. I 2011 utgjorde kosttilskudd med «andre stoffer» mer enn 50 prosent av det norske markedet. Foto: MATTILSYNET

Mattilsynet vil stramme inn regelverket for kosttilskudd

- Kan føre til alvorlige helseskader og død

Regelverket for tilsatte stoffer i kosttilskudd, sportsprodukter og energidrikker bør skjerpes, mener Mattilsynet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Vi vil forebygge at det kan oppstå helseskader. Vi mener at dagens regulering ikke er tilstrekkelig, og ikke gir forbrukeren god nok beskyttelse, sier Merethe Steen, seksjonssjef i Mattilsynet til VG.

Den totale omsetningen av kosttilskudd i Norge har økt over flere år. I 2012 anslått ble den anslått til 2,28 milliarder kroner unntatt slankemidler, av markedsanalyse-firmaet GfK Norge, på oppdrag fra Bransjerådet for naturmidler.

Mattilsynet presenterer i dag nyheten om at tilsynet ønsker en regulering av såkalte «andre stoffer». Dette er stoffer som i hovedsak brukes i kosttilskudd.

Omsetningen av kosttilskudd med «andre stoffer» har økt mye de siste årene. I 2011 utgjorde kosttilskudd med «andre stoffer» mer enn 50 prosent av markedet. I tillegg tilsettes «andre stoffer» også sportsprodukter og energidrikker, og enkelte andre matvarer.

«I verste fall død»

Eksempler på «andre stoffer» er fettsyrer, antioksidanter, koffein, aminosyrer, karnitin, koenzym Q10, glukosamin, melatonin, pro- og prebiotika, i tillegg til stoffer isolert fra planter.

Mattilsynet påpeker at det kan være stor risiko ved inntak av «andre stoffer» med sterk fysiologisk effekt, som efedrin, synefrin, sibutramin, steroider og hormoner.

«Slike stoffer kan føre til alvorlige helseskader og i verste fall død. Type og omfang av helseskaden avhenger imidlertid av hvilket stoff det dreier seg om, og hvilke mengder man inntar», skriver Mattilsynet i sin vurdering.

SEKSJONSSJEF: Merethe Steen. Foto: MATTILSYNET

- Jeg kjenner ikke til at noen har dødd av kosttilskudd i Norge. Men vi er opptatt av at folk skal være klar over at det kan være helserisiko forbundet med å bruke kosttilskudd ukritisk. Derfor er vi opptatt av å få til en god og hensiktsmessig regulering, utdyper Merethe Steen i Mattilsynet.

«Relativt stor risiko»

I et brev til departementet skriver Mattilsynet: «Kompetansenivået innen bransjen er svært varierende, og det er et inntrykk at relativt mange opererer på dette markedet uten tilstrekkelig kompetanse. Oppsummert innebærer dette at det er en relativt stor risiko for at det oppstår helseskader etter inntak av produkter tilsatt «andre stoffer».

Allerede i fjor sommer meldte Mattilsynet i en rapport at kosttilskudd kan føre til helseskader, kreft og død.

Dagens EU-regelverk regulerer ikke såkalt «andre stoffer». Mange EU-land har derfor laget nasjonale regler. Danmark etablerte nytt regelverk i 2011, hvor 35 stoffer reguleres. Mattilsynet mener at det danske regelverket bør brukes som en modell for en eventuell ny norsk regulering.

- Bra med kvalitetskontroll

Det er nå opp til Helse- og omsorgsdepartementet å vurdere om Norge skal innføre en nasjonal regulering av «andre stoffer». Om departementet ønsker en slik regulering, vil Mattilsynet utarbeide forslag til ny forskrift som så sendes ut på høring.

VG får opplyst at Helse- og omsorgsdepartementet har mottatt konsekvensutredningen og vil gå grundig gjennom den, men at det er for tidlig å si noe om konklusjoner og tidsplan.

- Jeg tror det er bra med kvalitetskontroll med produktene som omsettes i norske butikker, slik at brukerne ikke får i seg stoffer som ikke er bra, sier Per Christian Voss, konsernsjef i Validus, som er en av landets største leverandører av vitaminer og mineraler.

- Uenig

Forbrukerrådet ønsker en slik regulering velkommen.

- Vi er opptatt av trygge produkter for norske forbrukere, sier Randi Flesland, leder i Forbrukerrådet.

Daglig leder i Bransjerådet for naturmidler, Turid Backer, er helt uenig i kritikken fra Mattilsynet.

- Det er ingen risiko med det regelverket som finnes i dag og forbrukerne er godt beskyttet, sier Backer.

- Jeg synes også det er ironisk at Mattilsynet mener vår bransje ikke har tilstrekkelig kompetanse når de selv håndterer dagens regelverk med meget varierende kompetanse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder