To kvinner (87 og 93) ble frastjålet 220.000 kroner

SINT: Bjørn Borthen i Trondheim liker dårlig måten Diakonhjemmet sykehus behandlet tyveriet av tantens penger. Foto:Geir Otto Johansen,

Sykepleieren kledde seg ut som lege - rundstjal eldre kvinner på dødsleiet

TRONDHEIM/OSLO (VG) På utspekulert vis skaffet en sykepleier og hans kompanjong tilgang til bankkort, kontanter og husnøkkel. Sammen skal de ha lurt pasientene som nå er døde.

 • Ola Mjaaland
 • Tor-Hartvig Bondø
 • Geir Otto Johansen

Artikkelen er over seks år gammel

I begynnelsen av september møter mennene i 20- og 30-årene i Oslo tingrett. Rettssaken går som en tilståelsessak og mennene har derfor status som siktet, begge for grovt tyveri og bedrageri.

Bjørn Borthens tante hadde sine siste dager på Diakonhjemmet sykehus i september i fjor. Få dager før hun døde, ble kredittkortet hennes misbrukt og kontanter stjålet.

– Jeg er rystet over at et sykehus har så dårlige rutiner at pasienter skal oppleve slik, mens de ligger hjelpeløse for døden på et sykehus, sier Bjørn Borthen.

Tok på seg legefrakk

12. september skal sykepleieren på Diakonhjemmet ha ikledd seg legefrakk og signert med falskt navn for å få kvittert ut eiendeler til 87-åringen. På den måten skal han sammen med sin kompanjong i 20-årene ha stjålet 4450 kroner i kontanter og fått fatt i to bankkort, ifølge siktelsen.

– Da hun ble lagt inn hadde hun med seg to kredittkort og hun hadde 4500 kroner i kontanter i en veske. Ved innleggelse ble det kvittert for dette, og i alle fall kontantene og ett av kredittkortene ble lagt i en safe, forteller Borthen.

Ved kortuttak og kjøp, ble kontoen hennes tømt for 69.000 kroner, ifølge siktelsen.

Andre gangen de slo til

– Forholdet ble anmeldt, og vi følte at politiet tok saken veldig alvorlig.

Ifølge Borthen fant de frem til gjerningsmennene gjennom en lengre etterforsking og søk på bilder fra overvåkningskamera der kortet ble misbrukt.

ÅSTEDET: Det var her på Diakonhjemmet sykehus sykepleieren og mannen i 20-årene skal ha stjålet bankkort og kontanter fra pasientene. Foto:Jørgen Braastad,VG

For familien var det helt åpenbart at en fra innsiden måtte ha vært med på tyveriet, ettersom penger og kort ble låst inn i en safe.

Tyveriet og bedrageriet skal være andre gangen mennene lurte en eldre kvinnelig pasient ved sykehuset. En 93 år gammel kvinne som døde i mai i år, skal ha blitt lurt to uker i forveien av tyveriet fra 87-åringen.

Ved å ha fått tilgang til 93-åringens husnøkkel skal sykepleieren ha tatt bankkortet fra kvinnens bopel. Sammen med mannen i 20-årene skal de ha handlet og tatt ut til sammen 146.000 kroner.

- Innrømmer alt

Hverken sykepleierens forsvarer, Håkon Bodahl-Johansen, eller forsvarer til mannen i 20-årene, Bente Oftedal Roli, vil kommentere saken.

– Det er en sak vi ser alvorlig på og har brukt mye tid på å etterforske, sier politiadvokat Camilla Brekke i Oslo politidistrikt.

Hun forklarer at siden saken går som en tilståelsessak, så vil det si at mennene har kommet med en uforbeholden innrømmelse, også av at det har foregått som beskrevet i siktelsen.

– Hvis de i retten går tilbake på det, vil saken gå tilbake og det vil bli tatt ut tiltale, sier Brekke.

Tanten til Borthen hadde ikke livsarvinger, og derfor var nevøer og nieser nærmeste pårørende.

Misfornøyd med sykehuset

Borthen er fornøyd med at politiet tok saken på alvor. Langt mindre fornøyd er han med Diakonhjemmets Sykehus.

– Der må det ha vært en alvorlig svikt i rutinen, om sykehuset i det hele tatt har hatt rutiner for oppbevaring av verdisaker.

Det har vært en lang kamp for å få erstattet det som forsvant, forteller Borthen.

Kortselskapene erstattet det som var tømt ut av kortet, mens de først 7.juli i år fikk vi erstattet kontantbeløpet som forsvant.

– Da har vi brukt alt for mye tid og krefter på å få sykehuset til å ordne opp, sier Borthen.

Sykehuset: - Utfordrende

På e-post til VG skriver fagsjef Anne Wenche Lindboe ved Diakonhjemmet at det generelt sett er en utfordring å finne gode løsninger for oppbevaring av verdisaker i sykehus.

– Vi beklager på det sterkeste det som har skjedd. Pasienter ved sykehuset skal kunne være helt trygge på at verdigjenstander som leveres ved innleggelse blir oppbevart på en sikker måte, sier Lindboe.

Sykehuset viktigste tiltak for å forhindre at tilsvarende hendelse skal gjenta seg, er at de har innskjerpet praktiseringen. Ingen får utlevert verdigjenstander uten at det foretas en grundig kontroll av legitimasjon og at det signeres for at de mottas.

Tause om ansettelse

– I de tilfeller ansatte henter verdigjenstander på vegne av pasienten, skal den ansatte legitimere seg, være fra avdelingen hvor pasienten er innlagt og ha med seg pasientens kvittering, sier Lindboe.

Utover dette har Diakonhjemmet sykehus ingen kommentarer til saken.

– Er mannen fortsatt ansatt på sykehuset?

– Sykehuset kommenterer ikke personalmessige forhold, sier direktør på sykehuset, Anders Mohn Frafjord.

VG har også vært i kontakt med styreleder Idar Magne Holme. Han viser til at sykehusledelsen kjenner saken og derfor skal kommentere.

Fylkeslegen i Oslo og Akershus, Petter Schou. Foto:Knut Erik Knudsen,VG

– Sorte får også i helsevesenet

VG har tidligere omtalt at en kvinnelig sykepleier skal ha stjålet 200.000 kroner fra et rehabiliteringssenter i Oslo.

– Systemet er basert på tillit, og det finnes sorte får i helsevesenet også, sier fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus.

Det var Fylkesmannen i Oslo og Akershus som mottok bekymringsmeldingen som de videresendte til politiet. Ved avgjørelse om sykepleierens autorisasjon er det Helsetilsynet som skal avgjøre om de eventuelt får saken på sitt bord.

Sykehusene i de to fylkene tar seg av helsa til 1,2 millioner nordmenn. Fylkeslege Schou sier at det fra tid til annen forekommer beskyldninger mot helsepersonell. Ganske sjelden havner saker som denne hos dem, fordi en del blir tatt lokalt på sykehus.

– Det kan være bruk av betalingskort til pasienten der helsepersonell blir beskyldt eller faktisk tar ut penger eller gjør innkjøp til seg selv, og det kan være mottak av gaver. En tommelfingerregel er at du ikke skal motta mer enn 500 kroner i gave fra en pasient, sier Schou.

Flere artikler

 1. Pluss content

  Rundstjal 87- og 93-åring på dødsleiet

 2. Siktet sykepleier ikke lenger ansatt på Diakonhjemmet

 3. På innsiden av Dikemark

 4. Pluss content

  Are trengte hjelp - kvalt til døde på legevakten

 5. Kunstig intelligens varslet om det nye coronaviruset

Fra andre aviser

 1. Oslo kommunes tilbud til funksjonshemmet 35-åring er en seng på sykehuset

  Aftenposten
 2. De sa de kom fra hjemmetjenesten. Så rundstjal de kvinner i 90-årene.

  Aftenposten
 3. Politiet fant blodprøve fra 2013: – Hun dopet meg ned tre ganger

  Fædrelandsvennen
 4. «Jeg helte litt av innholdet opp i et plastglass og drakk vin på styrten»

  Aftenposten
 5. Billigmedisin til 1 prosent av prisen ga eldre synet tilbake. Det ville legemiddelselskapene stoppe.

  Aftenposten
 6. En billig medisin ga eldre synet tilbake. Det ville legemiddelselskapene stoppe.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no