Kristin Halvorsen advarer mot shoppe-stopp

Finansministeren ber folk redde arbeidsplasser med økt forbruk

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) ber folk shoppe i vei for å redde norsk økonomi.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

PÅ SHOPPING: Finansminister Kristin Halvorsen viser gjerne frem handlekurven sin - og oppfordrer fok til å ta seg en handletur for fellesskapet. Foto: Aftenposten

- Hvis jeg har vært og handlet, så tar jeg nå en ekstra runde på Karl Johan med ny handlepose, bare for å vise at det er omløp i økonomien, sa finansminister Kristin Halvorsen (SV) under en paneldebatt om finanskrisen.

- Psykologien har alt å si for hvor hardt dette rammer, mener hun.

Hva mener du om finansminsterens utspill? Har du råd til å «shoppe til det svir»?Del dine synspunkter nederst i artikkelen!

Dermed taler SV-lederen og finansministeren sitt eget partiprogram midt imot.

Ifølge SV-programmet fra 2005 til 2009 må det private forbruket ned for å redde miljøet - en formulering som for øvrig er tatt ut av forslaget til SV-programmet for 2009 til 2013.

Farlig å spare

Men midt i den verste finanskrisen understreker finansministeren at krisen blir enda dypere dersom alle slutter å shoppe, og samtidig slutter å investere i ny bolig, bil eller nytt kjøkken.

Les også:Oversikt over permitteringer og oppsigelser.

Hun håper folk skjønner at det kan være farlig ikke å bruke penger også.

- Utrolig mange mennesker har pusset opp kjøkken og bad i det siste. Hvis alle nå samtidig bestemmer seg for at oppussing og andre innkjøp må vente, går det utover arbeidsplassene, sa Halvorsen på debattmøtet.

Frp går andre veien

VG har forgjeves forsøkt å Kristin Halvorsen til å utdype dette, men hun kan ikke prioritere denne henvendelsen på grunn av andre store saker i regjeringen, får VG opplyst.

Les også:- Helt sikker på at flere vil miste jobben.

Mens SV generelt vil ha mindre forbruk, så har Frp tradisjonelt jobbet for økt privat kjøpekraft. Som så mye annet er også dette snudd på hodet. Frp-formann Siv Jensen har for sin del oppfordret folk til måtehold og sparing. Hennes råd til folk er å gå gjennom sin egen økonomi og se hvor man kan kutte.

- Jeg bor alene og har blitt flinkere til å bruke fryseren istedenfor å kaste mat. Det er dessuten ikke så viktig å kjøpe nye klær hele tiden, sa Jensen til VG tidligere i høst.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ENIG: Professor Steinar Holden er enig med Kristin Halvorsen i at vi ikke kan stoppe å bruke penger. Foto: Scanpix

Professor enig

Professor i økonomi ved Universitetet i Oslo, Steinar Holden, er enig med Kristin Halvorsen i at stopp i forbruket er uheldig for samfunnet.

- Dersom alle slutter å kjøpe møbler og biler, så skaper vi trøbbel for dem som produserer og selger disse produktene. Det er viktig at folk ikke lar seg påvirke av den generelle krisestemningen dersom de ikke har grunn til det, sier Holden.

Les også:SV mest frem i ny måling.

I likhet med Halvorsen advarer han mot den psykologiske effekten finanskrisen har på personer og familiers forbruk.

- Vi har et fellesansvar i ikke å la oss drive med av noen panikk. Folk må se an sin egen økonomiske situasjon. Står man i fare for å miste jobben, bør man være forsiktig med forbruket. Samtidig, hvis man har god økonomi, så bør man ikke falle for den kollektive psykologien og tenke at «oi, nå må vi spare», sier Holden.

Bytt sofa!

Holden ser den omvendte logikken i at SV nå maner til forbruk, mens Frp oppfordrer folk til å ta frem sparekniven.

- En mulig forklaring er at SV i stor grad argumenterer ut fra et samfunnsbehov, mens Frp ofte argumenterer ut fra en individuell tankegang. Dermed er det en viss konsistens i dette, selv om det isolert sett er overraskende, sier Holden.

Les også:Regjeringen gir kommunene økt lånemulighet.

Selv om han ikke vil piske folk ut i butikkene, har økonomiprofessoren et råd til vanlige folk:

- Hvis du lenge har gått og tenkt på å bytte ut sofaen, så gjør det gjerne nå hvis du har råd! Ikke utsett det fordi det er nedgangstider, sier Steinar Holden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder