GODT GRUNNLAG: - En grunnleggende forutsetning for meg er et sterkere nærpoliti, sier Grete Faremo.

GODT GRUNNLAG: - En grunnleggende forutsetning for meg er et sterkere nærpoliti, sier Grete Faremo.

Kamp om nedleggelse av politi-kontorer

Vil fjerne 21 politidistrikter og 144 kontorer

Færre politidistrikter og nedleggelse av opp mot 150 lensmannsdistrikter blir neste års store politiske stridstema.

Terje Helsingeng
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

1. oktober gikk høringsfristen for Politianalysen ut. Allerede varsler flere kommuner kamp for å beholde «sine» kontorer. Det er helt i orden at kontorer stenger andre steder, men ikke hos dem!

Holder stengt

Det skjer til tross for at Politianalysen fastslår at landets 354 forskjellige tjenestesteder «bare» holder åpent for publikum i 10 prosent av ukens 168 timer. Fire av 10 kontorer har færre enn fem ansatte. Utvalget vil flytte tjenestemennene fra kontorene og ut i patruljerende biler.

Politianalysen foreslår å redusere antall politidistrikter fra dagens 27 til seks og stenge 144 lensmannskontorer og politiposter landet rundt.

Ryfylke IKS, som består av kommunene Sauda, Suldal, Hjelmeland, Strand, Finnøy og Forsand, er blant dem som både vil beholde Rogaland som politidistrikt og nåværende lensmannskontorer.

De mener omorganiseringene i politiet de siste årene har vært uheldige. Fraværet av politiet er tydelig fordi patruljene som er på vakt må betjene større områder. I flere akutte situasjoner har det ikke vært mulig å få på plass politi når lovbruddet har skjedd, går det frem av høringsuttalelsen.
Mandag legger Politidirektoratet frem sin anbefaling.

LES OGSÅ: Vil ha raske endringer

Politianalysen

I hovedsak vil man der støtte seg til forslagene fra politi-analyseutvalget. Det innebærer en kraftig reduksjon i antall politidistrikter.

Justisminister Grete Faremo er overrasket over at samarbeidserklæringen fra de fire borgerlige partiene ikke sier noe om oppfølging av Politianalysen og dermed om fremtidens politistruktur.

- Politianalysen peker på at dagens struktur ikke er mulig å styre og lede på en god måte og at en reform med færre distrikter tvinger seg frem. Men hvor mange politidistrikter det vil ende opp med vil være galt av meg å flagge nå, sier Faremo som må overlate til den nye justisministeren å utforme Stortingsmeldingen som etter planen skulle være klar til våren.

LES OGSÅ: Oslo vil bli gigantdistrikt

Hun er imidlertid glad for at det er stor vilje i politiet til å endre seg og synes ikke det er «feigt» av Politiets Fellesforbund å ikke flagge deres mening om antall distrikter og hvor mange kontorer som bør nedlegges.

- Fagforeningen har prisverdig bydd oss politikere opp til dans på et faglig grunnlag. Alvorlig, grensesprengende kriminalitet fordrer at vi jobber smartere. Det gir oss dessuten en unik mulighet til å diskutere oss frem til hvordan politiet skal organiseres i fremtiden, hvordan vi kan få til en lokal forankring, styrke det forebyggende arbeidet og sikre en bedre hverdagsberedskap, sier Grete Faremo.

Les også

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder