ÅSTED: Kvinnen skal ha blitt gruppevoldtatt her, før ombygningen av den gamle trafikkmaskinen. Foto: KRISTER SØRBØ/VG

Fem års fengsel for gruppevoldtekt i Oslo

En 24-årig rumener er dømt til fem års fengsel for å ha deltatt i en gruppevoldtekt av en kvinne ved Bispelokket i Oslo. Politiet fant fram til mannen ved hjelp av DNA-spor.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I tillegg er den rumenske mannen i Oslo tingrett dømt til å betale kvinnen 150.000 kroner i oppreisning etter voldtekten i desember 2012.

Fant bare én

Politiet har ikke klart å finne de to andre mennene som skal ha voldtatt henne.

I retten forklarte den norske kvinnen at hun ble kontaktet av en fremmed mann i nærheten av Oslo sentralstasjon før han tilbød henne hasj. Ifølge kvinnen ble hun tatt med til et skur ved den nå sanerte trafikkmaskinen Bispelokket, der hun ble voldtatt av tre menn.

Det var DNA-spor fra kvinnen som ledet politiet til mannen som senere ble tiltalt for voldtekten. De fant at prøven stemte med en DNA-prøve som ble tatt av mannen da han ble pågrepet for ordensforstyrrelse ved Oslo S tidligere på året.

Skylder på forveksling

Mannen hevder det er skjedd en forveksling av prøver eller en feil i analysen, og han nektet for å ha noe med voldtekten å gjøre. Ifølge Folkehelseinstituttet er prøveanalysen sikker.

- Videre ville det vært meget lite trolig at en feilanalyse i det hele tatt ville samstemme med DNA-profilen til en eksisterende person, og atskillig mer utrolig at denne personen skulle vise seg å være østeuropeer, i desember 2012 befinnende seg i Oslo og - basert på tidligere bøteleggelse samt fornærmedes forklaring om å ha gjenkjent gjerningspersonen ved Oslo S dagen etter voldtekten - jevnlig befinne seg i området der voldtekten fant sted, heter det i dommen fra Oslo tingrett.

Fengselsstraffen er i tråd med påstanden fra aktor, statsadvokat Irlin Irgens.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder