FIKK UTMERKELSE: Oberstløytnant Kåre Emil Brændeland er tildelt Krigskorset med sverd som er Norges høyeste utmerkelse. Foto: TORGEIR HAUGAARD / FORSVARETS MEDIESENTER

Æres for «heltedåd uten sidestykke»

32 pasienter var drept og gjenlevende pasienter lå spredt i ruinene av sykehuset i byen Gorazde i Bosnia. Da beordret og ledet den da 21 år gamle Kåre Emil Brændeland evakueringen. Nå får han landets høyeste utmerkelse «Krigskorset med sverd».

Artikkelen er over seks år gammel

- Det er uvirkelig og overveldende, jeg er veldig glad, sier Kåre Emil Brændeland til forsvaret.no.

Redningsoperasjonen han satte i gang i krigsherjede Bosnia i 1994 er i etterkant omtalt som en heltedåd uten sidestykke.

Brændeland er nå oberstløytnant. I april 1994 var han fenrik og sjef for sanitetsgruppa NORMEDUNIT, en del av kompaniet NORMEDCOY. Under særdeles dramatiske omstendigheter besluttet han å starte evakuering av et utbombet sykehus i byen Gorazde.

- Det ble skutt med stridsvogner og bombekastere på sykehuset, og de øverste etasjene var nærmest bare et skall, forteller Brændeland til forsvaret.no.

Han ledet den dramatiske evakueringen av til sammen 285 pasienter og 21 pårørende. Mange menneskeliv ble reddet takket være hans personlige mot, handlekraft og ledelse.

- Det var en lang rekke av tilfeldigheter som gjorde at jeg sto der i den stillingen da det smalt. Jeg hadde ikke noe valg, sier Brændeland.

I Forsvaret har hendelsen siden blitt omtalt som en heltedåd uten sidestykke.

Brændeland er i dag seksjonssjef i veteranavdelingen ved Forsvarsstaben.

- Jeg tenker på alle som var med i operasjonen, for dette er en anerkjennelse også av dem. Det er dessuten en anerkjennelse av hele perioden fra 1992 til 1995 i Bosnia, sier oberstløytnanten til forsvaret.no.

Medaljen vil bli overrakt av Hans Majestet Kong Harald under en seremoni på Akershus festning 8.mai.

I tillegg til Brændeland ble ytterligere åtte personer tildelt medaljer fredag. Fenrik Espen Høilund og fenrik Kevin Haug Lamptey tildeles St. Olavsmedaljen med ekegren for på fremragende måte å ha vist tapperhet og ledelse under kamp i internasjonale operasjoner i Afghanistan i 2011.

Major Ole-Christian Emaus tildeles St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen for på fremragende måte å ha utvist ledelse og personlig mot under kamp i internasjonale operasjoner i Afghanistan i 2012.

Rittmester Herman Eldorhagen tildeles St. Olavsmedaljen med ekegren for på fremragende måte å ha utvist ledelse og personlig mot under kamp i internasjonale operasjoner i Afghanistan i 2012.

Rittmester Marius Kristiansen tildeles Krigsmedaljen for på særlig måte å ha utvist ledelse og personlig tapperhet under kamp i internasjonale operasjoner i Afghanistan i 2012.

I tillegg tildeles det medaljer til tre personer som er skjermet.

Disse er tildelt Krigskorset med sverd etter 2.verdenskrig:

2014: Oberstløytnant Kåre Emil Brændeland 2014
2013: Løytnant Lars Kristian Lauritzen 2013
2013: Major Kristian Bergh Stang
2011: Orlogskaptein Trond André Bolle(etter sin død)
2011: Major Eirik Johan Kristoffersen
2011: Kaptein Jørg Lian
2009: Kaptein Eiliv Austlid (etter sin død)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder