GLADLAKS: Ifølge lakseprodusenten Marine Harvest kan du snart spise fisk så ofte du vil. Foto: MAGNAR KIRKNES/VG

Nå skal laksen renses for giftstoffer

Lover ufarlig fisk til gravide og barn

TRONDHEIM/OSLO (VG) Verdens største lakseprodusent lover å rense laksefôret for giftstoffer - så du skal kunne spise laks så ofte du vil.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I dag går Marine Harvest-sjef Alf-Helge Aarskog ut med meldingen om at oppdrettsselskapet - som det første i verden - skal rense all fiskeoljen som brukes i fôret til industriprodusert laks.

- Selv om miljøgiftene i oppdrettslaks er langt under kravene stilt fra myndighetene og stadig er synkende, ønsker Marine Harvest å fjerne enhver tvil om hvor sunt laks er, og hvor mye man kan spise. Derfor skal all fiskeolje som tilsettes laksens fôr renses, sier han.

VG viste i fjor sommer at oppdrettslaksen inneholder en hel rekke giftstoffer, som gjør at norske kontrollmyndigheter ber folk om ikke å spise fet fisk oftere enn to til tre ganger i uken, selv om nivåene er under giftgrensene vi deler med EU.

- Samme pris

- Vi gjør ikke dette fordi vi må, men fordi vi kan. Vi ønsker å gjøre slutt på debatten om miljøgifter i oppdrettslaks en gang for alle, sier Aarskog.

- Betyr det at dere vil rense bort giften i fôret, så vi nå kan spise så mye laks vi vil?

- Ja, denne rensingen gjør at man kan spise laks fra Marine Harvest 50 til 100 ganger i uken, uten å overskride grensen europeiske helsemyndigheter har satt for dioksiner og PCB. I tillegg elimineres faren for gravide og små barn.

- Kan også de spise så mye laks de vil?

- Ja, vi fjerner giftstoffene myndighetene har advart mot for gravide og barn. Det betyr at alle nå kan spise så mye laks de vil, uten å bekymre seg over om fisken er usunn.

- Hvor mye må dere sette opp prisen nå?

- Vi vil selge til markedspris, og vil ikke spesifikt prise opp laksen, hevder Aarskog.

Han fremholder at Marine Harvest er på vei mot det de kaller et helintegrert selskap:

- Vi ønsker å ha kontroll over hele prosessen - fra fôr til måltid, sier han.

MARINE-SJEFEN: Det var en forventningsfull og fornøyd Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest som tok en spasertur på havnen i Trondheim i går ettermiddag. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS

Totrinns prosess

Aarskog forteller at oljen skal renses i en totrinns prosess:

- Miljøgiftene, som dioksiner og dioksinlignende PCB, samt rester fra sprøytemidler som DDT, dieldrin og toxaphene, fjernes først delvis ved bruk at et kullfilter. Deretter destilleres oljen ved 220 grader.

- Hva renses ikke?

- Alle kjente miljøforurensninger reduseres med 90 prosent gjennom denne behandlingen Fisken blir fôret i form av pellets. Bindemiddelet består vegetabilske proteiner og råvarer, samt fiskemel. Når det gjelder andelene av olje i fiskefôret, består 30 prosent fiskeolje og 70 prosent planteolje.

- Det betyr at fiskeoljen bare utgjør en liten del av fiskefôret?

- Ja, det er riktig. Men det er i fiskeoljen de fleste giftstoffene er. Det er giften som er samlet opp i fisken vi lager fiskeolje av, som er problemet, sier Aarskog.

Fiskeolje inneholder giftstoffer fordi fisken lever i et kretsløp hvor den spiser andre forurensede fisker og organismer. Planteolje tar ikke til seg gift i et lignende kretsløp.

Marine Harvest-sjefen forteller at rensingen av fiskeoljen skal fases inn allerede i år.

- Vår nye fôrfabrikk, som åpnes senere i år, kommer til å ta i bruk den rensede fiskeoljen. Vi vil gradvis fase inn det nye fôret i Norge, Skottland, Irland og Færøyene i løpet av 2014.

Selve renseprosessen vil skje ved en fabrikk i Skagen i Danmark, mens det er deres fôrfabrikk i Bjugn som skal ta i bruk den rensede oljen først.

HER SKAL FÔRET RENSES: Ved dette anlegget i Skagen i Danmark skal fiskeoljen renses. Foto: BO HELLUM/FF SKAGEN

Ekspert: - Ikke nødvendig

- Å rense fiskeolje har liten betydning for mattryggheten fordi giftnivåene er så lave at laksen i dag er trygg. Men det er helt klart prisverdig at en stor aktør i bransjen velger å fjerne miljøgiftene fra næringskjeden, sier forskningsdirektør Ingvild Eide Graff i avdeling for Trygg og sunn sjømat i Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES).

- Vi mener folk trygt kan spise mer enn to-tre måltider fet fisk i uken. I dag spiser nordmenn 100 gram fet fisk i uken. Det er altfor lite.

- Hva med gravide?

- De spiser enda mindre enn 100 gram, og kan også trygt spise 2-3 måltider eller mer i uken med fet fisk.

Får ros av Naturvernforbundet

- Dette er noe vi har etterspurt fordi både laks og villaks i Norge har vært en viktig kilde for opptak av miljøgifter i den norske befolkningen, særlig siden vi spiser mye oppdrettslaks, sier giftrådgiver i Naturvernforbundet, Per-Erik Schulze.

- Forskjellen mellom villfisk og oppdrettsfisk er jo at det er lettere å rense oppdrettslaksen. Men jeg vil jo gjerne se at det fungerer i praksis og hvordan de gjør det, før jeg er helt overbevist. Det har vært snakk om at flere av de viktige næringsstoffene i fisken kan forsvinne hvis rensingen er for hard, sier rådgiveren.

Forbrukerrådet: - En god nyhet

- Vi har lenge gitt bransjen en klar anbefaling om at de bør rense fiskeoljen. Så dette er virkelig en god nyhet for forbrukerne, fordi usikkerheten om hvor mye laks man kan spise, fjernes. Jeg kan bare anbefale alle andre aktører i bransjen om å følge etter, sier fagdirektør i Forbrukerrådet Gunstein Instefjord.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder