Rekordmye strøm ble sent inn på det norske strømnettet mellom klokken 07 og 08 i dag. FOTO: MAGNAR KIRKNES

Strømrekord i kaldt vær

TRONDHEIM (VG NETT) Aldri før har det i løpet av en time blitt produsert så mye strøm i Norge som mellom klokka sju og åtte onsdag morgen.

Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Statnett, som skal sørge for at strømmen transporters rundt om i landet, melder at det ble produsert i overkant av 26 millioner kilowattimer denne timen.

Det tilsvarer et forbruk på i overkant av fem 1000-watts panelovner per innbygger. Den forrige rekorden var på 25.910 MWh og ble satt i uke 5 i fjor.

- Prisene er ganske jevne over hele Norden, og har vært det i hele januar. Gjennomsnittsprisen i Norge ligger i dag på i underkant av 40 øre per kilowattime for hele landet. Etter at prisene har gått moderat opp siden det kalde vært har satt seg i Sør-Norge. Prisen er likevel hva vi kan si er en normal pris for denne tiden av året, sier kommunikasjonsrådgiver i Statnett, Martha Hagerup Nilson.

Martha Hagerup Nilson.

- Den høye produksjonen til tross. Dette har ikke medført noen svekkelse av forsyningssikkerheten, og driften av sentralnettet går som normalt, sier Nilson.

Eksport

I «rekordtimen» ble i underkant av 12 prosent av strømmen som ble produsert eksportert.

- Men flyten går litt fram og tilbake mellom landene gjennom døgnet. I natt importerte vi strøm til Norge fram til klokken 05. Etter det har vi eksportert, sier Nilson.
Kort tid etter rekord ble satt, skjedde det noe som gjorde at spenningen steg litt i strømmarkedet.

Atomstopp

På Ringhals, som kaller seg Nordens største el-fabrikk, stengte en av tre reaktoren seg ned like før klokken 9 onsdag.

Med dette falt da omtrent 1000 megawatt ut av den nordiske produksjonen. Kraftverket melder på sin nettside at reaktoren stengte seg ned under en periodisk test av styrestavfunksjonen.
Alle sikkerhetsfunksjonene fungerte slik de skulle under hendelsen, og i går formiddag ble det jobbet med feilsøking for å finne ut hvorfor dette skjedde.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder