POSITIV: Ragnvald Sagen (84) mener aktiv dødshjelp bør bli tillatt i Norge. Foto: ,

- Aktiv dødshjelp vil forbedre menneskeverdet

LEVANGER (VG) Ragnvald Sagen (84) ønsker selv å bestemme når han skal dø.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Han er 84 år gammel. Det er naturens gang at det snart skal gå mot slutten. Det Ragnvald Sagen er redd for, er å bli syk og miste styringen på sitt eget liv. Han er for aktiv dødshjelp.

–Det å komme dit at man er i en situasjon der man ikke lenger har kontroll, det ser jeg på som en stor belastning, sier Ragnvald Sagen til VG.

Den tidligere professoren i samferdselsteknikk ved NTH har lest mye om temaet og «fundert en del» på det. Han har kommet ut med et avklart syn, sier han.

– Så da vil du heller velge å avslutte livet?

– Ja, bevares.

– Det er det å ha muligheten som er så viktig. Jeg tenker at det ville være en forbedring av menneskeverdet at man selv kunne bestemme når det skulle være slutt, om man kom i en vanskelig situasjon, sier han.

VG HELG-SPALTIST: Anne Kat Hærland skriver om aktiv dødshjelp. Foto: Terje Bringedal, VG Foto: ,

I sin spalte i VG Helg tar Anne Kat Hærland denne helgen et sterkt standpunkt for aktiv dødshjelp, og ber om selv å få velge døden. Sagen er enig i Anne Kats standpunkt - og begge ønsker debatten velkommen.

Alder

– Det synet man har på forskjellige ting opp gjennom livet, det avhenger av hvilket alderstrinn man befinner seg på. Det synet man har på døden er en funksjon av alderen man har, mener 84-åringen.

Han har også tidligere har han latt seg intervjue om temaet aktiv dødshjelp, i Adresseavisen.

– Vi har jo vår omgangskrets, blant annet på trim for eldre og seniordans. Og der treffer vi en del eldre mennesker. Etter at dette hadde stått i avisen, så kom den ene etter den andre bort til meg og sa at de hadde tenkt det samme. De syntes at det var fine greier, det jeg hadde sagt.

I dag er Sveits det eneste landet i Europa som tillater at utenlandske borgere kommer dit for å avslutte livet ved såkalt assistert selvmord.

84-åringen tror vi en gang i fremtiden vil se tilbake til nåtiden og tenke at det var en del mennesker som måtte lide unødig av sykdom og alderdom.

– Jeg føler meg overbevist om at vi vil tenke at det rent etisk sett var problematisk at man lot folk lide, bare fordi de ikke skulle få oppfylt sitt ønske om å dø, sier Sagen.

Problematisk

– Derfor syns jeg det er viktig at dette blir snakket om og diskutert, slik at folk får mer og mer innsikt i problemstillingen. Jeg tror debatten vil profittere på det. De som har erfaring med dette, som har opplevd slike vanskelige situasjoner, de får ofte et syn som går i retning på at man bør få hjelp til å dø, mener 84-åringen.

Han anerkjenner at temaet langt ifra er enkelt, og at det kanskje ikke finnes to streker under svaret. Likevel tror han det er realistisk at det vil bli åpnet for aktiv dødshjelp i Norge.

– Jeg er ikke blind for problemene, men man kan ikke lukke boken når det dukker opp et problem, poengterer han.

– Når det gjelder politikere så har de vel et dobbeltsyn. Sin egen personlige følelse, men også den taktiske siden. Men det er ikke noen grunn til å tro noe annet at det også blant politikere er forskjellig syn på dette. Nå er det er kunnskap og oppmerksomhet rundt temaet som er viktig.

Selv har han diskutert tankene om aktiv dødshjelp med sine nærmeste.

– Det virker ikke som det er noen opposisjon der. Jeg fikk til dels positive reaksjoner, og ingen negative.

https://twitter.com/kaarvik/statuses/477749917163991040https://twitter.com/OlavLee/statuses/477811178106654721

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder