– YTTERST TRAGISK: Det var ordene Bjørn Kjos hadde å bruke om den pågående streiken, der 35.000 passasjerer har blitt rammet. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Bjørn Kjos: – Har ikke råd til at det streikes i all evighet

– Vi har ikke råd til at det streikes i all evighet. Da vil de streike selskapet nedenom og hjem, sa Norwegian-sjef Bjørn Kjos under dagens pressekonferanse.

  • Silje Løvstad Thjømøe

Artikkelen er over fem år gammel

35.000 passasjerer rammes av den pågående streiken etter at 650 piloter ikke kom på jobb onsdag morgen. Onsdag ettermiddag møtte Norwegian-sjefen pressen på flyselskapets hovedkvarter på Fornebu.

– Jeg synes det er forferdelig tragisk at 35.000 passasjerer er rammet av en slik streik og vi har satt alt inn på å fly alle vi kan dit de skal. Vi har en plikt til å passe på våre passasjerer, og det er en ytterst tragisk situasjon, sa han.

Da Kjos fikk spørsmål om hvor lenge selskapet kan holde ut en streik, ønsket han ikke å være konkret.

– Den økonomiske situasjonen er slik at vi tapte 1,6 milliarder i fjor og vi har ikke råd til at det streikes i all evighet. Da vil de streike selskapet nedenom og hjem.

– Hvor lenge tåler dere en streik?

– Jeg kan ikke si noe om tap, men vi går ikke konkurs i morgen. Men vi må ta de hensynene vi kan, vi har tross alt 5000 ansatte.

Kjos: – Fagforeningen foretrakk å legge seg i natt

KAN IKKE HOLDE EN STREIK LENGE: Bjørn Kjos sa under dagens pressekonferanse at det er begrenset hvor lenge selskapet kan holde ut en streik. Foto:JAN PETTER LYNAU,VG

Kjos sier under pressekonferansen at ledelsen har strukket seg langt for å avverge storstreiken.

– Senest i natt sendte jeg over en hel pakke til dem, etter det har jeg ikke hørt et pip, sier han, og forteller det var på forespørsel fra NPU og Parat.

– De foretrakk å gå og legge seg. Det viser forhandlingsviljen.

Norwegian Pilot Union gikk tirsdag ut og sa at flere streikende Norwegian-piloter skal ha blitt kontaktet av selskapet OSM som ledes av Espen Høiby.

Ifølge fagforeningen blir de truet med å takke ja, eller miste jobben.

– Jeg vet at Halvor Vatnar gikk ut og sa det i går, men vi har aldri ringt en eneste Norwegian-pilot.

– Hvordan blir det å jobbe med fagforeningene etterpå?

– Det vil nok gå greit. man må akseptere at temperaturen blir høy.

– Dette er ikke streikebryteri

Norwegian var tidlig ute med å si at de ønsket å leie inn andre fly, noe fagforeningen er streikebryteri.

– Vi har flere selskaper i Norwegian-gruppen, og vi begår ikke noe streikebryteri. De flyene som tilhører NAN blir stående på bakken, men de vi velger å bruke har ikke noe med dette selskapet å gjøre. Vår forpliktelse er å ta vare på passasjerene.

På spørsmål om de har tenkt å slå datterselskapet, som de streikende pilotene tilhører, konkurs svarer Kjos kontant:

– Vi har aldri vurdert det, og dette er rent spinn. Du kan aldri utelukke at de greier å streike selskapet konkurs, men vi vil jo ikke slå et datterselskap konkurs.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder