ØKER INNSATSEN: kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen arangerer sammen med statsminister Erna Solberg et eget toppmøte mot mobbing i regjeringens representasjonsbolig. Foto:Patrick da Silva Sæther,VG

Regjeringen vil utgjøre en forskjell: Arrangerer toppmøte mot mobbing

Ikke nok med kampanjer og skippertak mot mobbing, mener Røe Isaksen

All oppmerksomheten om mobbing i norske skoler, gjør at regjeringen kjører frem kampen mot mobbing som en av årets viktigste saker. Først ut er et eget toppmøte om mobbing.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Både Kongen og statsministeren hadde mobbing som tema i sine nyttårstaler. Og det har vært stor oppmerksomhet om mobbing i lang tid. Nå har vi bestemt oss for å arrangere et eget toppmøte om mobbing. For at det skal fungere best mulig vil vi invitere en gruppe deltagere som har spisskompetanse om mobbing, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til VG.

Les historien om Odin her

Ansikt til ansikt med makten

Han inviterer mennesker som har opplevd mobbing på kroppen, somvil fortelle om dette og møte ansvarlige politikere ansikt til ansikt. I tillegg inviterer regjeringen med statsminister Erna Solberg i spissen eksperter og ansvarlige for antimobbeprogrammer som brukes i skolene.

– Jeg må minne om at dette møtet er planlagt allerede en god stund før Odin-saken. En av dem som initierte dette var Margit Axelsen som selv ble mobbet, sier Røe Isaksen.

Hun er nok for VG-lesere på grunn av sitt kraftige oppgjør med mobbingen.

– En ting er at de som har delt sine historier om mobbingen er modige mennesker som gir andre innblikk i ofte såre opplevelser. Nå må vi komme et steg videre ved at nettopp disse menneskene kommer med råd til oss ansvarlige, sier skolestatsråden.

Rett fra levra

– Vi vil ha råd og innsikt rett fra levra fra både de som har opplevd mobbing og fra ekspertene.

– Er det ikke nå på tide å komme med en større strategi mot mobbing?

– På de få timene et slikt toppmøte varer, så er det nok ikke tid til å bli enige om en strategi, svarer han.

Regjeringen venter nå på at det regjeringsoppnevnte Djupedal-utvalget skal komme med sine forslag rett før påske. Når det kommer, får politikerne et konkret utgangspunkt å diskutere ut ifra.

Tre punkter

– Vi er likevel kommet frem til at det er tre punkter som må ligge til grunn for arbeidet mot mobbing, fremholder statsråden.

1) Det juridiske grunnlaget og rettighetene til elevene må styrkes mot mobbing.

2) Vi må gå igjennom hvordan arbeidet mot mobbing fungerer på den enkelte skole.

3) Vi må se nærmere på ansvars- og rollefordelingen i mobbesaker.

– Kampen mot mobbing blir en av de aller viktigste sakene for Kunnskapsdepartementet i 2015. Både i tiden frem mot Djupedalutvalget kommer med sitt forslag og resten av året. Jeg er ikke fornøyd med en ny kampanje eller tiltaksuke mot mobbing. Vi må komme atskillig lenger enn det, forventer han.

– På samme måte som alle på en skole skal vite hva de skal gjøre når brannalarmen går, skal alle vite hva som skjer når noen varsler om mobbing. Jo, da fatter man enkeltvedtak og følger opp mobbesaken like selvsagt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder