Mannen-dramaet: - Raset kan gå i kveld

Bevegelsene i fjellet fortsetter

Observerte et 15 sekunders steinsprang

ÅNDALSNES/OSLO (VG) Sjefsgeologen tror skredet kan gå sent i kveld eller ved midnatt, men presiserer at tidspunktet er usikkert.

 • André Haugen
 • Siri Eggen
 • Tor-Hartvig Bondø
 • Jenny-Linn Lohne
 • Patrik Eian Fjeldstad

Artikkelen er over fem år gammel

Det har vært et dramatisk døgn for Mannen, etter at det tirsdag ble klart at deler av fjellet har beveget seg syv-åtte centimeter i løpet av det siste døgnet. Dette er de største bevegelsene som er målt etter at fjellovervåkere slo alarm i slutten av september.

– Bevegelsene går litt i rykk og napp. Det har regnet 17–18 millimeter det siste døgnet, og dette kan påvirke bevegelsene. Slik det ser ut nå kan vi kanskje forvente at raset går sent i kveld eller ved midnatt, opplyser sjefsgeolog Lars Harald Blikra på en presskonferanse tirsdag kveld.

Likevel vil ikke sjefsgeologen si noe sikkert om når raset eventuelt vil gå.

– Det er litt usikkert, så vi må sette oss ned og analysere litt etterpå, sier han.

VGTV:Jarle (80) har vært med på ras i Rauma

15 sekunders steinsprang

Mens det tidligere har vært størst bevegelse i den øvre delen av fjellet, følger geologene nå mest med på bevegelsen i den nedre delen.

Sivilforsvaret er i området, og ved 15-tiden tirsdag observerte de et steinsprang som varte i omtrent 15 sekunder, med påfølgende drønn. Enkelte steder er det voldsom hastighet i fjellet.

- Steinspranget er et typisk faresignal på skred, sier Blikra.

Justisdepartementet har varslet at justisminister Anders Anundsen (Frp) vil komme på befaring på stedet onsdag rundt 13.30.

Bør Mannen få nytt navn? Send inn ditt forslag.

Svekket av nedbør

Kraftig nedbør har svekket fjellet . Med med mer regn i vente fortalte Blikra tirsdag formiddag at det trolig kun er snakk om timer før det raser. Opp mot 120.000 kubikkmeter med fjellmasse kan da dundre ned fjellsidene.

STILLE FØR STORMEN: Geologene overvåker det rasutsatte området ved fjellet Mannen i Rauma, og frykter at nedbør kan framskynde bevegelsene. Foto: ,

– Vi var inne i en akselerasjonsfase, og bevegelsene fortsetter i samme tempo med god påvirkning fra regnet. Dersom denne trenden fortsetter utover dagen, så venter vi et ras i løpet av kvelden, sa sjefgeolog Lars Harald Blikra på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Sperrer veien

Beredskapen ble tirsdag hevet til det øverste nivået for å sikre at alle nødetatene er forberededt.

- Politet er fortsatt til stede og følger med på situasjonen, og i tillegg til de tiltakene som allerede er gjort, vil vi iverksette nye tiltak i det raset går, sier lensmann Andreas Hustad på pressekonferansen tirsdag ettermiddag.

Et av tiltakene lensmannen sikter til er stengingen av Europavei 136.

– Det kan være sånn at et ras kan nå jernbanen, og i tillegg må vi være forberedte på at strømmen kan gå. Da vil hele dalen bli rammet, men her har vi gode reserveløsninger som gjør at strømmen vil være tilbake igjen i rimelig tid, sier ordfører Lars Olav Hustad til VG.

Det var natt til mandag at geologene oppdaget starten på den dramatiske utviklingen, da fjellet hadde beveget seg to-tre centimeter som følge av økt nedbør.

Siden da har sjefgeologen vært klar på at det ikke er snakk om store mengder nedbør før fjellet trolig mister stabilitet og kollapser.

Det skal ikke være fare for liv og helse, ettersom alle innbyggere og dyr ble evakuert fra området etter at målinger fra fjellet utløste alarm forrige uke. Politet innførte mandag oppholdsforbud i området på grunn av rasfaren.

Les også

Mer om

 1. Rasdramaet i Rauma

Flere artikler

 1. Mannen-dramaet: - Venter ras i løpet av kvelden

 2. «Mannen»-dramaet: Bevegelsene i fjellet har økt

 3. Kaldvær kan holde igjen Mannen-skredet over vinteren

 4. Geolog om «Mannen»: – Fjellet er vanskelig å tolke

 5. Geolog om «Mannen»-dramaet: – Kan bli et stort ras

 6. Enorme regnmengder øker rasfaren ved «Mannen»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder