KRIGSHELT: Gunnar Sønsteby var i alle år levende opptatt av å advare mot ekstreme ideologier og å videreformidle kunnskap om andre verdenskrig til nye generasjoner. Foto: Alexander Andersen/NTB scanpix

Krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby er død

(VG Nett) Etter 94 år i fedrelandets tjeneste sovnet Norges høyest dekorerte borger og motstandskjempen «Nr. 24» stille inn.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Etter en tids sykeleie døde Gunnar Sønsteby (94) på Hovseterhjemmet i dag.

Sønsteby var Norges høyest dekorerte borger og den eneste som har mottatt Krigskorset med tre sverd.

PROTOKOLL:Del din siste hilsen til Gunnar «Kjakan» Sønsteby her

Krigshelt

KRIGSKORSET: Flere personer har blitt tildelt Krigskorset for sin innsats for Norge, men Gunnar Sønsteby er den eneste som har blitt tildelt Krigskorset med tre sverd. Foto: Henrik Laurvik / NTB scanpix

Sønsteby, eller «Kjakan», ble tildelt utmerkelsen for sin solide motstandskamp under Nazi-Tysklands okkupasjon av Norge i perioden 9. april 1940 til 8. mai 1945.

DOKUMENTAR PÅ VGTV:Del 1 | Del 2 | Del 3

Som leder av sabotasjeenheten «Oslogjengen» fra oktober 1943 deltok han i en rekke målrettede angrep mot den tyske okkupasjonsmakten på Østlandet.

Blant annet gjennomførte de sabotasjeaksjonen Mardonius hvor flere skip på Oslo havn ble sprengt i luften i april 1943 og et angrep på Kongsberg våpenfabrikk i september 1944.

Sabotasje og drap

Gruppen utførte også flere drap på fremtredende personer fra okkupasjonsmakten. Blant annet likviderte de sjefen for Statspolitiet under Nazi-Tysklands kontroll i Norge, Karl Marthinsen.

Sønsteby deltok også i kuppet mot Norges Bank allerede i 1942. Kuppet sikret den norske eksilregjeringen i London trykkplater for norske sedler.

Sønstebys deltakelse i de mange aksjonene mot nazistene førte til at hans far Gustav Sønsteby ble arrestert av Gestapo og holdt som gissel og satt på Grini fangeleir i nær to år.

Flere utenlandsoppdrag

Sønsteby ble født på Rjukan 11. januar 1918 og brukte allerede fra barnsben av mye tid i fjellområdene ved Rjukan. Senere flyttet han til Oslo for å gå på gymnaset i 1937 og avtjente førstegangstjenesten i Garden.

Han tok etter hvert studier i sosialøkonomi og jobbet som revisor da tyskerne okkuperte Norge i april 1940. Han sluttet seg da raskt til de norske motstandsstyrkene på Østlandet og ble med opp til østre Gausdal.

Artikkelen fortsetter under bildet

SABOTERTE NSB: Som leder av Oslogjengen deltok Gunnar Sønsteby i flere sabotasjeaksjoner. Blant annet ble Statsbanenes administrasjonsbygg ved Jernbanetorget sprengt 15. mars 1945. På bildet sees ruinene av bygget og Jernbanetorget senere samme år. Foto: Oslo byarkiv

I 1941 ble han engasjert av den hemmelige britiske militærenheten Special Operations Executive via deres kontor i Stockholm. Ved et senere oppdrag i Sverige i 1942 ble han internert og fengslet i tre måneder av svensk politi, men klarte å overbevise dem om at han ikke var den ettersøkte Gunnar Sønsteby.

Lurte politiet

I 1943 unnslapp han Gestapo og flyktet til Sverige. Da ble han sendt til Storbritannia hvor han i juni ble innrullert i Kompani Linge. Senere samme år ble han sluppet ut i fallskjerm over Norge og ble aksjonssjef for den militære motstandsorganisasjonen Milorgs sentralledelse og for Oslogjengen.

Da krigen var over fikk Sønsteby ansvaret for kongefamiliens livvakttjeneste ved hjemkomsten til Norge i mai 1945.

KRIGSHELT: Gunnar Sønsteby spilte en nøkkelrolle i frigjøringen av Norge. Her er han fotografert under frigjøringsdagen 8. mai, da han var med å sikre Justis- og politidepartementets lokaler i Møllergata 19 i Oslo. Foto: Hjemmefrontmuseet

Høsten samme året flyttet Sønsteby til New York hvor han jobbet og studerte i fire år før han flyttet hjem til fedrelandet der han hadde flere stillinger i det private næringsliv. Etter at han ble pensjonist har Sønsteby arbeidet ved Norges hjemmefrontmuseum og har brukt mye tid på å holde foredrag, særlig for skolebarn.

Mange utmerkelser

Sønsteby er som nevnt Norges høyest dekorerte borger. Dette er noen av hans utmerkelser:

** Krigskorset med tre sverd (tildelt i august 1946)** H. M. Kongens Erindringsmedalje i sølv med påsatt spenne 1940-1945 for arbeidet med livvakttjenesten for kongefamilien (tildelt i 1946)** Forsvarsmedaljen med laurbærgren (tildelt i 2004)** Politiets hederskors (november 2004)** Utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden (januar 2006)** Første mottaker av Forsvarets hederskors (tildelt i april 2012)

Han har også fått høyt rangerte utmerkelser fra både Storbritannia og USA.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder