En frivillig tar hånd om et lite syrisk barn som har kommet i land med sin familie og andre flyktninger med gummibåt på den greske øya Lesvos tidligere i september. EU vil nå legge til rette for raskere retur av flyktninger fra andre land som ikke kvalifiserer for asyl. Foto: Espen Rasmussen , VG

Regjeringens oppsummering etter EU-toppmøtet: – Flere flyktninger må returneres raskere

Jøran Kallmyr: Altfor mange båtflyktninger har druknet forgjeves

Regjeringen vil følge EUs eksempel og returnere flyktninger uten asylgrunnlag enda raskere. Ifølge statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) kan det hindre at enda flere drukner i Middelhavet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det er utrolig viktig å holde trykket opppe på raske returer, sier Kallmyr som er statssekretær i Justisdepartementet, til VG.

Som en del av avtalen mellom EU-lederne natt til torsdag, skal EU innen to måneder opprette såkalte «hotspots», mottakssentere i Hellas, Italia og Ungarn for å registrere og identifisere flyktningene, og sørge for at de får dekket grunnleggende behov for mat og husrom.

Deretter skal de som har et asylgrunnlag, fordeles videre mellom medlemslandene.

Les mer: Norge kan bli med i ny EU-kvoteordning

Første sortering

– De nye senterene skal foreta den største sorteringen av personer som kommer til Europa, og de som ikke har rett på opphold skal returneres så raskt som mulig. EU setter inn store ressurser inn på dette, nettopp fordi retur av personer med avslag er en av forutsetingene for å kunne stoppe drukningsulykkene i Middelhavet. Over 50 prosent av de som nå kommer til Europa, kommer fra land som har en lav innvilgelseprosent på sine asylsøknader, sier Kallmyr og legger til:

VIL RETURNERE RASKERE: Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

– Det betyr at altfor mange av de som har druknet, har druknet helt forgjeves. De ville uansett ikke fått opphold, sier statssekretæren.

Nytt mottakssenter

Regjeringen jobber nå sammen med Utlendingsdirektoratet, UDI og Politiets Utlendingsenhet, PU, for å avlaste det norske mottakssenteret på Tøyen i Oslo.

– Behovet for å avlaste Tøyen er prekært, sa Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, da store frivillige organoisasjoner møtte Kallmyr og tre statsråder torsdag ettermiddag.

UDI og PU arbeider nå for fullt med å finne løsninger for å avlaste Tøyen, jeg håper vi får avklart dette raskt. Et fremskutt mottak er nå etablert i Kirkenes for å ta seg av flytkninger som kommer til Norge over grensen fra Russland.

EU: Må rette opp vår «åpen dør»-politikk

– Rask retur er en viktig del av strategien nå, og flere flyktrninger uten asylgrunnlag må returneres raskere, legger han til.

Varsle landsbyen

– Det er viktig at de raskt kommer hjem til landsbyen sin slik at andre får beskjed om at det ikke er noen vits i å dra mot Europa. Hvis de ikke kommer tilbake, kan menneskesmuglerne fortelle at nå lever de i sus og dus i Europa. Og så får det andre til å sette seg i gjeld og risikere livet på vei til Europa. Vi vet at det virker, sier Jøran Kallmyr.

Les mer: Syv floker Europa må løse

EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans frykter i tillegg at høyreekstremismen i Europa vil bre om seg hvis flyktningkrisen ikke blir håndtert på en skikkelig måte.

– Vi må sikre at de landene folk kommer til, blir i bedre stand til å sikre at folk blir registrert, at folk som ikke har rett til asyl, blir sendt tilbake raskt, sier Timmermans til BBC.

Flere er uttransportert

PU har tvangsmessig uttransportert 4 533 personer hittil i år, og 555 personer bare i august, viser de ferskeste månedstallene.

– Vi har i lengre tid hatt en mye større andel asylsøkere enn de aller fleste EU-landene, kanskje med unntak av Tyskland og Sverige. . Hellas og Italia får mange flyktninger, men få søker asyl der. Norge er høyt på listen over både asylsøkere og innvilgelser, sier Kallmyr.

Flere er bosatt

På organisasjonenes møte med regjeringen torsdag, skrøt barneminister Solveig Horne (Frp) av kommunene, og opplyste at de til nå i år har bosatt 25 prosent flere enn i 2014.

Jøran Kallmyr og regjeringen er imidlertid fortsatt tause om hvor mange Norge vil si seg villig til å ta imot av de 120 000 flyktningene som EU nå skal fordele mellom medlemslandene.

– Det skal forhandles med EU nå. Resultatet vil bli forelagt Stortinget, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder