Foreldreutvalget for barnehagene får mange henvendelser fra foreldre om barn som utestenges og ikke trives i barnehagen. Foto:Gorm Kallestad,NTB scanpix

Mobbing i barnehager bekymrer foreldreutvalg

Foreldreutvalget (FUB) mener at ministeren må bekjempe mobbing for at barna skal få bedre læringsutbytte.

Artikkelen er over fire år gammel

Hittil i år har Foreldreutvalget for barnehagene (FUB) holdt over 30 foredrag om mobbing etter forespørsel fra barnehager.

– Vi får også mange henvendelser fra foreldre om barn som utestenges og ikke trives i barnehagen. For at et barn skal lære, så må det trives. Lek og læring henger så nøye sammen, og blant annet derfor er vi så opptatt av mobbing i barnehagen, sier seniorrådgiver Åse-Berit Hoffart i FUB.

Gikk du glipp av? 17 000 elever blir mobbet. Odin var en av dem.

Etterlyser fagfolk

Et bedre psykososialt miljø i barnehagene er en av de store hjertesakene til det nasjonale utvalget.

– Når unger plages og ikke trives, handler det om at rammefaktorene ikke er på plass, at det ikke er nok ansatte i barnehagen, eller at de ansatte ikke har nødvendig kompetanse, mener Hoffart.

Les også: Pedagog: La barna leke alene i ferien

I 2014 håndterte FUB 22 rådgivningssaker om mobbing, og de ser et behov for å stramme opp lovverket for barnehager.

– Bemanningsnormen for pedagog har stått stille siden barnehageloven kom i 1975. Vi ønsker en ny bemanningsnorm, og gjerne før 2020, sier Hoffart, som også ønsker krav om flere pedagoger og krav til utdanning for øvrig personale.

Vil løfte innholdet

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) varsler et læringsløft i barnehagene. Han peker på at tid og penger de siste årene har gått med til å bygge barnehageplasser. Nå vil han løfte kvaliteten i læringen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på sitt kontor i Oslo sentrum tirsdag. Foto:Jon Olav Nesvold,

– Vi vil at det skal bli mer kvalitet og læring i barnehagene, uten at barnehagen skal bli som skolen. Det kommer en ny og forbedret rammeplan i løpet av denne perioden. I den skal det legges bedre til rette for å stimulere barns nysgjerrighet, sier Røe Isaksen.

Les også: Arrangerer toppmøte mot mobbing

Tidligere i år la OECD fram en rapport som viser at kvaliteten i norske barnehager er svært ujevn, noe statsråden sier han tar alvorlig.

– I dag er det for store forskjeller. Foreldrene kan ikke være sikre på at barna får et godt nok tilbud i alle barnehager. Derfor satser regjeringen på å utdanne flere barnehagelærere, sier Røe Isaksen.

Fortsatt mangler 3.700 kvalifiserte barnehagelærer i norske barnehager.

Følger opp utvalg

Kunnskapsministeren har selv ei jente som skal begynne i barnehagen til høsten, og han deler foreldreutvalgets mål om å få bukt med mobbingen.

– Jeg tror mange ikke er klar over at barn allerede så tidlig som i barnehagen kan bli plaget og mobbet. Det aller mest grunnleggende i barnehagen er at barna er trygge. Ingenting er viktigere enn det, kommenterer Røe Isaksen.

Les også: Unge mobbeofre sliter også i voksen alder

I mars overleverte et regjeringsoppnevnt utvalg, ledet av fylkesmann Øystein Djupedal i Aust-Agder, sin vurdering av hvilke virkemidler som skal til for å skape et trygt miljø i skolen.

– Barnehagene var ikke inkludert i det opprinnelige oppdraget til utvalget, men vi har bestemt at også barnehagene skal tas med under oppfølgingen av Djupedal-utvalget, forteller Røe Isaksen.

Les også: Dette må du ikke si til barna

Mer om

  1. Mobbing

Flere artikler

  1. Røe Isaksen om datteren Karla (14 mnd): – Den største frykten er at hun blir mobbet

  2. Vil stoppe mobbing i barnehagene

  3. Stor forskjell på barnehagene: Røe Isaksen: – Bruk mer tid på barnehagevalg

  4. Oslo kommune først ut med mobbeombud

  5. Én av fire barnehager når ikke ansatt-norm

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder