Greenpeace har sendt skip til Statoil-rigg i Barentshavet

Bellona ber om at boring straks opphører

OMSTRIDT: Greenpeace kom i dag tidlig til Isfjell-brønnen i Barentshavet, hvor Statoil bekrefter at de har begynt innledende boring. Det er Greenpeace som har tatt bildet. Foto:Nick Cobbin,Greenpeace

- Her borer Statoil før klagefristen har utløpt

Greenpeace melder at Statoil har startet boring i ved oljebrønnen Isfjell i Barentshavet. - Det er lenge før klagefristen går ut, sier Erlend Tellnes i Greepeace, som har sendt sitt skip til Barentshavet.

  • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fem år gammel

- Vi har skipet vårt i området og har fått bekreftet av Statoil at de har startet toppboring både på letebrønnen Pingvin og Isfjell, sier Tellnes.

- Vurderer dere aksjon?

- Det vil vi ikke si noe om nå. Vi har forsøkt å kalle opp riggen over telefon, sier Tellnes, som er Greenpeace sin kampanjeleder for Arktis.

- Dette gjør de altså dagen etter VGs sak om Bellonas avsløring om miljødirektoratets systematiske undergraving av de demokratiske prosessene rundt klagerett. Vi har akkurat fått bekreftet at de også har begynt boring ved letebrønnen Isfjell like ved, også det lenge før klagefristen går ut.

Bellona klager

Det har også Bellona fått vite.

- Vi sender nå klage på letebrønnen Isfjell, med oppsettende virkning, slik at Statoil straks må stanse arbeidene. Det gir direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet og klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) sjanse til å vise at de vil endre praksis, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

- Jeg tør minne om at daværende miljøvernminister Siri Bjerke (Ap) like før valget i 2001 stoppet Hydros oljeboring utenfor Røst, nettopp fordi høringsfristen ikke hadde utløpt. Vi opplever at Miljødirektoratet har endret praksis og det er helt nødvendig at Sundtoft reagerer. Det er oppsiktsvekkende at hun ikke sier ifra, og nekter å kommentere. En sterk statsråd hadde vist handlekraft. Nå må hun komme på banen, sier Hauge.

- Vi fikk utslippstillatelse og samtykke til å bore fra Miljødirektoratet og Petroleumstilsynet mandag. Derfor har vi startet boreoperasjonen. Men direktoratet har påpekt at vi bare skal bore topplokk og ikke i oljeførende lag før klagefristen utløper. Det betyr at vi foreløpig bare borer i de øverste seksjonene før en kommer inn i oljereservoaret, sier pressetalsmann Morten Eek i Statoil.

Ankom i morges

Greenpeace-skipet Espeanza ankom området i morges.

- Vi kom hit i morges for å se om de hadde overholdt fristene for klagegang. Vi tror det er lite sannsynlig at de ligger og dupper helt til 18. september når klagefristen for Isfjell går ut, sier Sune Scheller ombord Greenpeace-skipet Esperanza i en pressemelding.

- Vi kunne i går lese i VG at Miljødirektoratet systematisk har gitt tillatelse til å bore, før klagefristen har løpt ut. Dette var tilfelle i 156 av de 162 tillatelsene gitt de fire siste årene, sier Tellnes i Greenpeace.

Han sier et fly fra kystvakten har flydd over skipet to ganger i dag.

- Vet dere om de har begynt å bore i oljeførende lag?

- Nei, miljødirektoratet har satt som krav at Statoil ikke får starte å bore i oljeførende lag før 18 september for å sikre reel klagegang. Å sette riggen i posisjon og starte toppboring før behandlingen er over, er et knep fra oljeselskapene for å legge press på Miljødirektoratet. Det er ufint og kan føre til at viktige hensyn for blant annet naturmangfold ikke tas, sier han.

- Har måtte vente før

Det er ikke første gang Statoil må vente med å starte boring. Da de skulle bore Apollo i Hoop-området i sommer, måtte riggen vente i påvente av behandlingen av en klage fra Greenpeace.

- Når Statoil skulle bore Apollo-brønnen i Barentshavet i vår, måtte de avvente oppstart på grunn av en klage fra oss. Statoil leverte søknaden sent. De hadde varslet boringene ett år i forveien, men leverte likevel ikke søknaden før ganske nær borestart, sier Tellnes

- Som det kom frem i VG saken i går har oljeselskapene 13 ganger tidligere startet boringen før klagefristen er gått ut, og Greenpeace frykter at det samme er iferd med å skje igjen ved Isfjell-feltet hvor Statoil nå ligger klar med riggen Transocean Spitsbergen.

- Dette er Miljødirektoratets sjanse til å vise at de mener alvor med den demokratiske prosessen og stanser boringen frem til klagefristen er over den 15. September, sier Tellnes.

Sundtoft

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft vil heller ikke i dag si noe om saken og viser til hva hun sendte på mail til VG i går:

- Jeg har bedt om en redegjørelse fra Miljødirektoratet for å få vite mer om saksbehandlingen. Flere av disse sakene er flere år gamle. Oljebransjen er underlagt strenge miljøkrav og det er viktig med åpenhet rundt beslutningene. Forøvrig vil jeg svare på alle de spørsmål Stortinget måtte ha om saken.

Hambro peker på departementet

- Det er riktig at Statoil kan starte boring før klagefristen har gått ut, men bare i de øvre lag. Miljøvirkninger vil eventuelt først inntreffe når de kommer ned i oljeførende lag. Derfor får de ikke lov til det før fristen er ute, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

- Bellona krever stans i all boring?

- Det er en klage vi vil vurdere. Årsaken til at vi har gitt tillatelse til boring i topplokk, er Apollo som Greenpeace nevner. Der stanset vi all boring og ga det oppsettende virkning, men det ble overprøvd av Klima- og miljødepartementet, som ga tillatelse til å starte boring før klagefristen utløp, men altså ikke i oljeførende lag. Det er denne praksisen fra departementet vi har lagt til grunn i vår vurdering av Isfjell og Pingvin i Barentshavet, sier hun.

Mer om

  1. Olje og gass
  2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. Har startet oljeboring før klagefristene utløper: Kaller Statoil inn på teppet

  2. Greenpeace-aksjon mot oljerigg i Barentshavet

  3. Bellona om Miljødirektoratet: - En pyramide av feil

  4. Heftig oljestrid: Miljø-Hambro får så hatten passer: «Uhørt», «sjokkerende» og «rydd opp»!

  5. Nå er dette skipet på vei for å stoppe Statoils oljeboring i Barentshavet

  6. Nå er dette skipet på vei for å stoppe Statoils oljeboring i Barentshavet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder