– Jeg er litt nervøs

Vil gjerne ha jobb i Ikeas nye varehus

Trolig det første jobbintervjuet live på TV

Modige Magnus (19) sitt aller første jobbintervju sendes direkte på VGTV

HAMAR/OSLO (VG) Magnus Hansen (19) stiller til sitt første jobbintervju onsdag. Han synes ikke det er noe stress at samtalen med en mulig fremtidig arbeidsgiver sendes direkte på VGTV.

Artikkelen er over fem år gammel

Mange er på utkikk etter ny jobb når et nytt år starter. 19-åringen Magnus fra Hamar er en av mange som nå er klar for å prøve seg i arbeidslivet etter 14 år på skole.

Les også:Dette bør du unngå på jobbintervju

Både Magnus og hans mulige nye arbeidsgiver, Ikea, har sagt OK til at VGTV kan være flue på veggen når jobbintervjuet finner sted i Vikingskipet på Hamar onsdag.

Sendingen starter klokken 11.00 på VGTV, mens intervjuet er ventet å starte cirka 11.30.

- Det er litt skummelt, jeg er litt nervøs nå merker jeg, medgir han til VGTV kort tid før han går inn.

PROGRAMLEDER: Ahmed Fawad Ashraf skal lede VGs TV-sending onsdag. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Vil være offensiv

Magnus Hansen har søkt deltidsjobb i Food-seksjonen i Ikeas nye varehus på Ringsaker mellom Hamar og Lillehammer. Han ble plukket ut til jobbintervju, og mener det er en mulighet det er viktig å benytte seg av. 19-åringen vet han er en av flere som konkurrerer om jobben, og tror ikke det betyr noe for mulighetene hans at VGTV sender jobbintervjuet direkte.

Les også: Mange blir for passive på jobbintervjuet

– Jeg blir ikke så lett stresset, så det skal nok gå greit. Er ganske vant til å holde meg rolig under press. Men det var jo ikke i mine tanker at jobbintervjuet skulle sendes på TV da jeg skrev søknaden, sier Magnus til VG.

Han spiller gitar i et metallband og er vant til å opptre for- og snakke til publikum. I jobbintervjuet blir poenget å glemme kamera og samle all oppmerksomhet om den som skal intervjue ham.

Programleder Ahmed Fawad Ashraf i VG synes Magnus er kjempesporty som lar alle som vil få se og høre jobbintervjuet.

– Så vidt jeg vet er det aldri før blitt gjennomført et direktesendt jobbintervju på TV, så all honnør til Magnus for at han lar oss være med, og samtidig skrive litt historie sammen med VG, sier programleder Ashraf.

VG har planlagt TV-sendingen nøye sammen med Ikea, Magnus og foreldrene hans. – Vi har fått vite at intervjuet kommer til å vare i ca. 45 minutter, og selv om det er kameraer til stede blir dette som et reelt jobbintervju, så her kan andre i samme situasjon plukke opp ideer, sier Ashraf.

– Vil kle meg pent

Magnus har forberedt seg på sin måte.

– Jeg stiller ikke med ferdig forberedte svar på spørsmål som jeg kan få. Jeg har ikke noen strategi som er hugget i stein. Men jeg har laget meg noen stikkord for meg selv som kan hjelpe meg å få frem mine sterke sider, forteller Hansen.

Les også: Slik kler du deg til jobbintervjuet

Han søkte jobb i matavdelingen fordi matvarer interesserer ham, og fordi han liker kontakt med mennesker.

– Du spiller musikk i et metallband. Stiller du på jobbintervju kledd som en ekte metallmusiker?

– Jeg vil kle meg relativt pent, men ikke for pent med dress og slips. Det blir nok en skjorte eller fin genser – litt penere i tøyet enn helt nøytralt. Jeg spiller i et metallband, men kler meg nok ikke slik mange tror metallmusikere kler seg, svarer Magnus.

Han har ofret sitt tidligere lange hår for en kortere hårfrisyre.

Tøff kamp om jobbene

Ikea har fått hele 3000 søkere på jobbene i hele det nye varehuset i Hedmark, og intervjuer mellom 600–700 søkere.

– I Ikea Food har vi kalt inn rundt 150 personer til førstegangsintervju, og det er det Magnus Hansen kommer inn til. Disse 150 er allerede kommet gjennom et nåløye, sier sjef i Food-avdelingen Arne-Olav Børresen i Ikea. Han er en av tre fra konsernet som skal delta i intervjuet med Magnus.

– Hvorfor har dere kalt inn Magnus til intervju?

– Han har sendt inn en god søknad og vist genuin interesse for å jobbe i Ikea. Han har med andre ord gitt et godt førsteinntrykk, og derfor har vi tatt ham inn, svarer Børresen.

Møbelgiganten trenger mye ungdom i alderen 16–26 som går på skole og kan jobbe noen dager i uken.

Ikea trenger gutter

– Derfor passer han oss ideelt, og ikke minst at han er gutt. Vi trenger flere gutter da vi allerede har fått tak i mange dyktige jenter.

Arbeidsoppgavene i Ikea Food er blant annet salg fra egen matbutikk, kjøkkenarbeid, matlaging, servering og rengjøring.

– Jeg synes det er en av de tøffeste avdelingene på varehuset. Vi har mange gjester og da kan det være veldig travelt. Da gjelder det å puste med magen, smile, ha øyekontakt med gjestene og jobbe smart, beskriver Børresen.

Han synes det er en morsom utfordring at jobbintervjuet skal direktesendes på TV.

– Jeg synes det er en spennende og ny mulighet for ungdom å se hvordan ekte jobbintervjuer fungerer, og for å vise hvordan vi gjør det her på Ikea Ringsaker. Vi vil alle som kommer på intervju godt, og det viktigste er at de føler seg trygge. Derfor er det greit at dette blir sendt på TV, så folk kan se hvordan et jobbintervju foregår.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder