VELKOMSTHILSEN: Eskortert av F-16 fly fra Bodø,kom Jens Stoltenberg på sitt første offisielle besøk til Norge som NATOs generalsekretær. Foto:Anne Marte Vestbakke,NTB scanpix

Stoltenberg: Fullt mulig å gi Forsvaret 17 milliarder mer

NATO-sjef Stoltenberg: Jeg er en ekte norgesvenn

BODØ (VG) Forsvarsløftet som Norge må gjennomføre, er ikke større enn barnehageforliket, eldreløftet eller satsingen på helse, ifølge NATO-sjef Jens Stoltenberg.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

NATO-sjefen er på jobb i Norge for første gang siden han flyttet til Brussel og ble generalsekretær i forsvarsalliansen 1.oktober i fjor.

I en kort samtale med VG fastholder Stoltenberg kravet om at Norge må øke forsvarsbudsjettet til to prosent av BNP - selv om det vil koste 17 milliarder mer hvert år.

Han ble møtt med øredøvende og akrobatiske flybevegelser fra norske F-16 fly da han startet Norges-besøket i Bodø onsdag ettermiddag.

Norgesvenn

Det var så imponerende at han straks erklærte seg som en sann venn av Norge:

– Jeg har aldri ført vært på offisielt besøk i Norge, og jeg gleder meg veldig til det. Jeg anser meg som en sann norgesvenn, sa den lattermilde generalsekretæren til forvarsminister Ine Eriksen Søreide, som tok høytidelig imot Stoltenberg med en god klem.

På flyet fra Brussel hadde han lest VGs oppslag onsdag morgen om at forsvarsbudsjettet må bli 17 milliarder krone høyere for å oppfylle NATOs felles mål om to prosent av brutto nasjonalproduktet til forsvar.

Mye penger, ja, men Jens Stoltenberg har ikke tenkt å gjøre noe unntak fra det økonomiske kravet til hjemlandet:

Som barnehageløftet

– Dette er en økning over 10 år, som Norge og 28 andre regjeringer sammen har forpliktet seg til, slår Stoltenberg fast overfor VG.

– Det er på linje med en rekke andre løft vi har gjennomført i vårt land de siste årene. Barnehageløftet var i samme størrelse. Opptrappingsplanen i eldreomsorgen og helseløftet har vært i den størrrelsesorden, 17 miliarder er en betydelig sum, men ikke mer enn vi har brukt på andre løft, legger han til.

– Men det kan gå ut over andre satsinger?

– Det er fullt mulig for Norge, det er et spørsmål om politisk vilje, og i kroner og øre er det ikke større enn andre løft de siste årene, gjentok han.

Drahjelp

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) er åpenbart fornøyd med drahjelp fra den forrige statsministeren, inn i den interne kampen om kronene i sin regjering:

– Jeg mener det er viktig å oppfylle fordi vi står samme om dette mål, sier Søreide til VG.

– Det er viktig å nå dette målet, men det er også viktig å nå andre felles mål, som at 20 prosent av forsvarsbudsjettet skal brukes på investeringer. Det har vi oppnådd. Snittet i NATO er 12-13 prosent, og det er for dårlig. Vi har også forpliktet oss til å stoppe nedgangen i budsjettene, og det har vi også gjort. Norge er et av få NATO-land som øker, sier forsvarsministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder