UAKSEPTABELT: Statsminister Erna Solberg gjør det klart at det ikke er akseptabelt dersom allierte land driver etteretning mot hverandres politiske ledelse. Foto: NTB Scanpix

Slik beskytter statsrådene seg mot overvåkning

De blåblå statsrådene og nøkkelpersoner rundt dem får i disse dager nye, krypterte telefoner.

Artikkelen er over seks år gammel

Det har tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) hatt lenge.

Opplysningene om at amerikansk etterretning kan ha avlyttet Tysklands forbundskansler Angela Merkel og 35 andre statsledere ryster forholdet mellom USA og Europa.

I dagens Dagbladet sier også journalisten Gleen Greenwald, som står bak overvåkingsavsløringene basert på dokumenter fra Edward Snowden, at han har dokumenter som viser at Norge ble overvåket av USA.

- Ja, jeg har hemmelige Snowden-dokumenter som viser at Norge er blitt overvåket av NSA. Men foreløpig vet jeg ikke hvor sensitive dokumentene er, eller om de gjelder både personer og norske selskaper, forteller Greenwald i et intervju med avisen.

Samtidig ruller norske myndigheter ut en ny, mobil krypteringsløsning for regjeringen. Denne kommunikasjonsløsningen har vært testet ut en stund, men innfases nå for alvor i samtlige departementer.

Sikkerhetsgradert

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen bekrefter at alle statsråder og nøkkelpersonell har tilgang på krypterte kommunikasjonsløsninger som skal benyttes til å formidle sensitiv og sikkerhetsgradert informasjon.

BEKREFTER: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen sier at det nå infases en kryptert mobilløsning for departementene. Foto: NTB Scanpix

- I disse dager innfases også en moderne, kryptert mobiltelefonløsning for departementene. Denne er allerede tatt i bruk flere steder, og den enkelte må være seg bevisst at disse krypterte løsningene skal benyttes når det er nødvendig, sier Anundsen.

Det samme rådet gir Nasjonal Sikkerhetsmyndighet:

- Det viktigste rådet fra oss er at det finnes saker du ikke bør diskutere med mobiltelefoner eller annen teknologi i rommet. Det finnes også ting du ikke skal snakke om over telefon. Noe av det viktigste er å vurdere hva slags informasjon du deler i hvilke kanaler, sier informasjonssjef Kjetil Veire.

Krypteringsløsningen er et konkret resultat av arbeidet med skjerpet sikkerhet og beredskap i det offentlige Norge i etterkant av terrorangrepet 22. juli 2011.

Ifølge justisdepartementet har dette ingen direkte årsakssammenheng med opplysningene om at USA skal ha avlyttet en rekke statsledere.

VGTV: Slik svarer USA på påstandene

- Kan bli avlyttet

VG har vært i kontakt med flere statsråder i både Solberg-regjeringen og Stoltenberg-regjeringen som bekrefter at de frykter at de kan bli avlyttet.

- Helt siden jeg ble statsråd for 20 år siden har jeg levd med vissheten om at telefonen min kan være avlyttet. Dette har ikke noe med USA å gjøre, men jeg har alltid lagt til grunn at vanlig mobil og e-post lett kan bli overvåket av mange tjenester. Jeg snakket aldri om oljekonsesjoner, delelinjer eller andre sensitive tema på mobil og e-post, sier Stoltenberg.

Toppolitikerne VG har vært i kontakt med følger disse sikkerhetsreglene for å unngå å bli overvåket:

**Snakker aldri om fortrolige temaer over telefon.

** Sender aldri e-post med fortrolig eller sensitivt materiale.

** Legger igjen telefoner og andre elektroniske artikler utenfor møterom.

** Bruker «egnede» rom for fortrolige møter og samtaler.

- Holder ikke å ha gode løsninger

Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide understreker at norske politikere er bevisste på at overvåkning er en reell utfordring. Han ønsker ikke å gå i detalj om sikkerhetsreglene han fulgte som statsråd, men bekrefter at sensitive eller fortrolige samtaler i Utenriksdepartementet blir holdt på «egnede steder».

- All elektronikk kan overvåkes. Samtidig vet vi at overvåkning foregår i stor skala. Det er utgangspunktet når man velger kommunikasjonskanal, sier Eide.

NÆRE ALLIERTE: Her er Angela Markel og Barack Obama avbildet sammen i Russland i september i år. Foto: Reuters

Han bekrefter at også gjester og andre møtedeltagere blir bedt om å legge fra seg telefoner og elektronisk utstyr utenfor møterommet når sensitive spørsmål står på dagsorden.

Til tross for de omfattende sikkerhetsreglene, mener direktør Torgeir Waterhouse i IKT Norge at bevisstheten rundt informasjonssikkerhet er for dårlig, også blant norske politikere.

- Regjeringen har helt sikkert noen kommunikasjonssystemer som er vanskelige å overvåke, men det holder ikke å ha gode systemer hvis den generelle bevisstheten er for dårlig. Det hjelper ikke å ha en kryptert telefon hvis du sitter på en kafé og snakker i den, sier han.

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg bekrefter overfor VG at overvåkningsskandalen som ble utløst av varsleren Edward Snowden, var et sentralt tema da han møtte USAs president Barack Obama i september.

Statsminister Erna Solberg gjør det klart at det ikke er akseptabelt at allierte land driver etterretning mot hverandres politiske ledelse, men understreker at hun ikke har kunnskap om at hun skal ha blitt overvåket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder