ÆRLIG: På Eat-konferansen i Stockholm i juni ga Gunhild Stordalen sin mann Petter Stordalen et kyss. Nå skriver han om opp- og nedturene.
ÆRLIG: På Eat-konferansen i Stockholm i juni ga Gunhild Stordalen sin mann Petter Stordalen et kyss. Nå skriver han om opp- og nedturene. Foto: Vidar Ruud , NTB scanpix

Angrer på for mye ærlighet i Sveits-kapittel

Petter Stordalen skriver om det verste utfallet

INNENRIKS

Petter Stordalen ville ikke unngå det vanskeligste spørsmålet da han skrev bok. Nå angrer han på ærligheten om det tøffeste: Sveits.

Publisert: Oppdatert: 12.02.16 14:02

I flere intervjuer har Petter Stordalen fortalt om boka han har skrevet om månedene som har gått etter at kona Gunhild Stordalen ble syk i fjor høst. Det vanskeligste har vært en kort passasje om fremtidsutsiktene. Der skriver Stordalen om det verst tenkelige utfallet, og kapittelet heter «Sveits»:

«Noe av det som har imponert meg mest med hvordan Gunhild har taklet sykdommen, er at hun hele tiden har sett fremover. At hun har beholdt troen. At hun har bestemt seg for å klare det. Men jeg vet at hun i det stille har begynt å forberede seg på det verste. Og jeg vet at hun ikke vil leve som en slave av sykdommen. Det er derfor hun har nevnt Sveits.»

Sveits er det eneste landet i Europa som tillater statsborgere fra andre land å be om legeassistert avslutning på livet. Dette er ikke tillatt i Norge, som i de fleste andre land. Stordalen har ønsket minst mulig oppmerksomhet om akkurat dette temaet, men i et intervju med Vårt Land forteller han at hvorfor han tok det med i boken, og innrømmer at det kan skape negative spekulasjoner.

Ubehagelige spørsmål

– Ja, men hvis jeg skulle skrive en ærlig bok var jeg nødt til å dele vanskelige diskusjoner og ubehagelige spørsmål som har dukket opp underveis. I boken har jeg skrevet om det på en måte jeg kan stå inne for. Mer har jeg ikke å tillegge, sier Stordalen til Vårt Land..

– Hvordan har hun det?

– Sykdommens natur er sånn at det går litt opp og litt ned. Noen perioder er gode, noen er dårlige. Vi er på en reise som vi ikke vet om vil ta tolv eller atten måneder, og sånn vil det være. Vi må bare vente og se, sier han i Vårt Land-intervjuet.

Stordalen sier han fremover ikke vil uttale seg om konas sykdom. Han er innforstått med at VG omtaler Sveits-kapittelet, men har bare følgende kommentar gitt via sms:

– Er det en ting jeg angrer på med denne boken, så er det at jeg har vært så ærlig, opplyser Petter Stordalen til VG.

– Ikke utelate alt vondt

NTB har også et intervju med Petter Stordalen om boken lørdag ettermiddag. Der sier han at han er forberedt på at opp- og nedturene vil vare en stund til.

– Du kan ikke skrive en bok og utelate alt som er vondt, sier Stordalen til NTB.

Kona Gunhild Stordalen ble dårligere etter den eksperimentelle behandlingen hun fikk i Amsterdam i Nederland, skriver han i boka «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet».

– Det går jo opp og ned, og sånn vil det helt sikkert gjøre i en periode til. Hele sykdommens natur er sånn, sier Stordalen om hvordan kona har det i dag.

Da han var med henne i Amsterdam, begynte arbeidet med boka. Han reflekterte over sitt eget liv, skrev testamente.

– Boka er mest et resultat av at jeg ble sittende i Amsterdam. For første gang var det ikke noen dealer, styremøter eller forhandlingsmøter. Plutselig var det ingenting, sier han.

Lege og miljøaktivist Gunhild Stordalen ble rammet av den livstruende bindevevssykdommen systemisk sklerose i fjor.

Forberedt

Men hotellkongen ville kanskje ikke tatt med alt som står i boka dersom han kunne gjort det om igjen.

Les også: Gunhild taller vennene for støtten.

I kapittelet «Sveits», som er datert 20. mai i år, forteller Stordalen om samtaler de har hatt mens kona har kjempet mot sykdommen. Også der er deler av Sveits-kapittelet gjengitt:

«Hun har bare nevnt Sveits noen ganger. Sveits er det siste alternativet. Sveits er endestasjonen.»

Skal spille polo

Stordalen understreker at paret har satt en grense for hvor mye de vil snakke om sykdomsbildet, og vil heller rose henne for å beholde roen, til tross for sykdommen.

En av tingene Gunhild Stordalen skrev opp på sin liste over ting hun vil gjøre da hun trodde hun hadde to år igjen å leve, var å spille polo.

– Det er blitt mye fokus på at Gunhild var dårlig i deler av tiden da jeg skrev boka. Men det er ikke der fokuset ligger, jeg begynner med det, men jeg slutter med at vi skal spille polo, sier han.

To milliarder i cash

Hotellkongen, som har tapt 750 millioner på to år, kan opplyse i boka at han to milliarder kroner i cash. Og åtte milliarder i gjeld.

Hotellkongen reflekterer dessuten over hvordan han framstår for folk og hvilke rykter som verserer om han. Ifølge Stordalen selv er den verste «myten» av dem alle den om at han er 169 centimeter høy.

«Det er selvfølgelig løgn. Jeg er mye høyere enn det. Jeg er 171. 175 med Tom Ford-hælene mine».

Selv kaller han boka en «selvhjelpsbiografi». Den tar nemlig for seg alt fra hvordan du kan lykkes som gründer, til konas sykdom, til forholdet til faren og til maktkamp med tidligere kolleger som Stein Erik Hagen, Christen Sveaas og Christian Ringnes.

Her kan du lese mer om