MISFORNØYD: Venstres Abid Q. Raja mener regjeringens nye instruks til UDI bryter med norsk sedvane. Foto: Krister Sørbø , VG

Varsler «stormende kamp» mot ny asyl-innstramming

Abid Q. Raja (V) varsler knallhard kamp mot regjeringens nye instruks for asylsøkere. Han tror ikke innstrammingen vil holde i retten.

Artikkelen er over fire år gammel

– Det Justisdepartementet forsøker å gjøre er å endre en langvarig praksis og sedvane i norsk utlendingsrett, uten å ta saken opp med Stortinget først, sier Raja til VG.

– Dersom de vil innføre et slikt klart brudd, så kan jeg love dem en stormende kamp fra den andre siden legger han til.

Bakgrunn: Frp krevde innstramming for å hente hjem asylbarn.

Raja reagerer på at Justisdepartementet i en ny instruks til Utlendingsdirektoratet (UDI), ber om at asylsøkere skal sendes ut av Norge etter fem år - dersom hjemlandet er trygt.

Dette er en følge av et forslag til endring i utlendingsloven, som øker antallet år man må være bosatt i Norge fra tre til fem år, før man får permanent opphold. I tillegg har man hatt en såkalt «sovende paragraf» om at asylgrunnlaget skal vurderes på nytt før man gir permanent opphold.

Ble lurt av Frp

Men det var først etter den dramatiske dragkampen om avtalen om asylbarnas skjebne i våres, at man ble enige om at det skulle settes av penger til å etterprøve denne paragrafen.

NY INSTRUKS: Justisminister Anders Anundsen, Terje Sjeggestad ekspedisjonssjef i Innvandringsavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet og statssekretær Jøran Kallmyr. FOTO: JAN PETTER LYNAU, VG Foto: Jan Petter Lynau , VG

Den gang skrev VG at flere organisasjoner mente KrF og Venstre hadde blitt lurt av Frp, som i realiteten fikk inn en rekke innstramminger i den nye avtalen.

Raja vedgår at instruksen er i tråd med både norsk utlendingslov og FNs krav for flyktninger, men påpeker at Norge i lang tid har valgt ikke å ta fra flyktninger asyl.

– Moralsk og etisk er det i strid med den norske modellen for asylpolitikk, sier Raja, som heller ikke tror det vil la seg gjennomføre:

– Etter fem år i Norge vil man ha sterk tilknytning til riket, særlig vil det gjelde barn. Da må en domstol ta stilling til om det er forholdsmessig å ta fra noen asyl etter fem år, og det vil være uhyre komplisert juridisk, sier Raja, som har jobbet med en lang rekke asylsaker gjennom sine tre år som nemndleder i Utlendingsnemnda (UNE).

Syria-flyktninger

Justisdepartementet knytter den nye innstrammingen opp mot den voldsomme flyktningstrømmen fra Syria. Bare i september kom det nær 5.000 asylsøkere, og totalt kan man nå 30.000 asylsøkere i løpet av året.

– De fleste som kommer nå vil få midlertidig opphold i fem år, før saken vurderes på nytt, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet til NRK.

Les også: Flyktninger sendt til fjells

Geir Toskedal i KrF sier han parti reagerer sterkt på tidspunktet for å gå ut med denne instruksen.

– Det er i tråd med avtaleteksten, og med den sovende paragrafen, men det er helt feil fokus nå når vi opplever en flyktningkrise, og der integrering og bosetting er viktigst, sier Toskedal.

Som Raja tror han instruksen får lite gjennomslag i praksis:

– For det første er det ikke slik at situasjonen i hverken Syria, Irak eller Afghanistan, der de fleste asylsøkerne kommer fra nå, vil bedre seg om fem år, sier Toskedal.

– Og for det andre vil andre hensyn, som tilknytning til riket, kunne gi opphold på humanitært grunnlag etter fem år, fortsetter han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder