OSLO 20140514. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner under presentasjonen av kommuneproposisjonen for 2015 med egen meldingsdel om arbeidet med kommunereform Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto:Berit Roald,NTB scanpix

NRK: Én av to ordførere åpner for kommunetvang

Samtidig mener seks av ti at det er for mange kommuner i eget fylke.

David Bach
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det kommer frem av NRKs nye ordførerundersøkelse, hvor kanalen har stilt ordførerne forskjellige spørsmål om kommunereformen.

49 prosent av 300 ordførere som har besvart det første spørsmålet i undersøkelsen, sier man kan åpne for tvangssammenslåing av kommuner. 43,7 prosent svarer at man i gitte tilfeller, hvor én kommune blokkerer for flere andre som ønsker å slå seg sammen, kan bruke tvang. 5,3 prosent sier ja til tvang, uten forbehold.

Sjekk hvilken kommune du skal bo i – hvis NHO får det som de vil.

– Frivillig utgangspunkt

NRK skriver videre at av ordførerne som åpner for tvang er 56 fra Høyre og 54 fra Arbeiderpartiet, mens resten fordeler seg på lokale lister og andre partier.

– Disse tallene viser at regjeringen og stortingsflertallet er på linje med ordførerne. Utgangspunktet for reformen skal være frivillig, men Stortinget skal kunne gripe inn i spesielle tilfeller, sier kommunalminister Jan Tore Sanner til NRK.

Han får ikke støtte av venstreordfører Hans Antonsen i Grimstad, som leder et kommunestyre som enstemmig har avvist sammenslåing.

– ­Skal vi få en nasjonal reform må Stortinget fortelle hvor lista skal ligge, hvor mange kommuner vi skal ha og hva kommunene skal drive med. Deretter skal vi klare å ha gode lokale prosesser på hvordan vi skal få det til, sier Antonsen til NRK.

Les også: Frykter å bli spist av storebror

Andre spørsmål

34,6 prosent av 301 ordførere som svarte på spørsmål nummer to, mener kommunegrensene i egen kommune bør være som i dag, mens 36,2 mener den bør slås sammen med andre. 29,2 har ennå ikke tatt stilling til det.

Til slutt mener 63,7 prosent av 295 ordførere at det bør være færre kommuner i eget fylke i fremtiden. 10,8 prosent mener det bør være like mange, mens 1,4 prosent mener det bør være flere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder