FLUKTRUTE: Vitner har beskrevet en mann som løp denne veien etter drapet ved Lindeberg skole. Politiet mener det er drapsmannen vitnene har sett. Foto / Grafikk:Helge Mikalsen / Kenneth Lauveng,

Dette kan felle Lindeberg-drapsmannen

Drapet på den norsk-pakistanske familiefaren (40) fremstår som målrettet og planlagt. Samtidig er det begått mange tabber, mener tidligere etterforsker.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

40-åringen hadde sluppet av familien, og skulle bare parkere bilen ved Lindeberg skole rundt midnatt natt til lørdag. Klokken 00.11 ble han funnet skutt og drept på asfalten ved siden av den sølvgrå familiebilen.

– Det virker målrettet og planlagt. Samtidig – det er begått mange tabber. Han er observert og har slått til på et sted hvor sjansen for å bli sett er stor. Og om det er drapsvåpenet og ryggsekken hans som er funnet, så er det lite gjennomtenkt. Det er gjort veldig mange funn, og det er spesielt at drapsvåpenet ligger igjen i det som ser ut som et attentat, sier tidligere etterforsker og krimforfatter Jørn Lier Horst til VG.

KRIMEKSPERT: Tidligere etterforsker og forfatter Jørn Lier Horst avbildet da han jobbet som VGs ekspertkommentator under rettssaken i Sigrid-saken. Foto:Helge Mikalsen,

VG har også vært i kontakt med flere andre tidligere etterforskere, og sammen med dem sett på momenter som kan være avgjørende i politiets jakt på det de mener er drapsmannen.

**Avdødes historikk

Politiet har vært tydelige på at de mener han ikke var et tilfeldig offer. Ved å endevende livet hans kan politiet komme opp med navn på personer han kan ha vært i konflikt med og som kan ha hatt motiv.

– Det sitter noen som vet noe, noen nær ham som kan legge to og to sammen, og fortelle politiet hva som er hele bildet i saken. Og gjennom disse forklaringene kan det gi en retning på etterforskningen. Erfaringsmessig er det en kontaktflate mellom gjerningsmann og avdøde, sier Horst.

BRUTALT: Drapet på trebarnsfaren fremstår som en ren likvidering. Den sølvgrå bilen ved siden av tilhørte avdøde. Foto:Fredrik Hove,Hove Media

Avdøde ble i 1997 dømt for drapsforsøk på tre personer. VG er kjent med at to av de fornærmede i den saken er avhørt. Tredjemann har flyttet til Nord-Amerika, og skal ha vært bosatt der i flere år.

**Våpenet

Politiet analyserer håndvåpenet med lyddemper som ble funnet om lag 30 meter fra åstedet. Dersom våpennummeret fortsatt er intakt kan dette lede politiet i retning av interessante personer.

– Et drapsvåpen er selve navet og all videre etterforskning dreier seg om det. All våpen og ammunisjon har en historie. Hvor kommer det? Først er det våpenregisteret en går inn i, hvor er det eventuelt stjålet fra dersom det i det hele tatt er sporbart? Og så sjekkes det om man har prosjektiler i registeret hvor samme våpen kan ha vært brukt, sier Horst.

VÅPENFUNN: Etter at politiet hadde dratt fra åstedet lørdag morgen, ble dette våpenet funnet i nabolaget. Politiet knytter våpenet til drapet. Foto:Bjørnar Tommelstad,VG

Prøveskyting kan gi politiet svar på det siste. Unike spor på prosjektilet og avtrykk på tomhylsene kan knytte våpenet til tidligere saker. Personer som dukker opp i forbindelse med tidligere saker vil være interessante.

**DNA og fingeravtrykk

Politiets kriminalteknikere har gjort grundige undersøkelser på åstedet og på området rundt. Blant annet ble det dagen etter drapet gjort omfattende søk i et blomsterbed noen meter unna åstedet.

JAKTET PÅ SPOR: Dagen etter drapet undersøkte politiets kriminalteknikere blomsterbedet ved Lindeberg skole. Rundt hele skolen er det overvåkningskameraer. Foto:Tore Kristiansen,

Det er gjort flere funn som beskrives som interessante, men om det er gjort biologiske funn på stedet, er ikke kjent.

– For å spore opp eieren av våpenet er også DNA og fingeravtrykk sentralt. Og hvis det er et oppgjør så er det grunn til å tro at den som har håndtert våpenet kan ha lagt igjen avtrykk som man finner ved å plukke fra hverandre delene. For å sammenligne det med en lommelykt, så kan det være at man fjerner avtrykk utenpå, mens batteriene kan inneholde spor, sier Horst.

SPESIALTRENT PÅ BLODSPOR: Hundefører Kai Iversen sammen med hunden Trixie. Kriminalsøkshunden markerte to steder langs fluktruten til den antatte drapsmannen. Foto:Bjørnar Tommelstad,

Hundefører Kai Iversen var lørdag på åstedet, hvor han gjorde søk med hunden Trixie som er spesialtrent på å lukte seg frem til sæd, blod og lik.

Mens VG var på stedet markerte den to steder langs det politiet mener er drapsmannens fluktrute.

Dersom mannen er tidligere straffedømt for alvorlig kriminalitet kan han være i DNA-registeret. Også sekken og våpenet blir undersøkt for biologiske spor.

**Overvåkningsfilmer

Utsiden av selve bygningen til Lindeberg skole er videoovervåket etter skoletid. Dersom den antatte drapsmannen har oppholdt seg tett inntil skolebygningen er han mest sannsynlig fanget opp av kameraene.

OVERVÅKET: Dette kameraet henger oppunder taket på Lindeberg skole. Bildet er tatt fra parkeringsplassen hvor 40-åringen ble drept. Foto:Trond Solberg,VG

Politiet ønsker ikke å kommentere om de har drapsmannen eller selve drapshandlingen på film.

Etterforskerne har også sikret overvåkningsfilmer fra busser som kjørte i området og fra aktuelle T-banestasjoner rundt tidsrommet for drapet på 40-åringen.

I tillegg er det innhentet overvåkningsmateriale fra andre steder som ikke nødvendigvis er i umiddelbar nærhet til åstedet.

**Sekken

PC-sekken som ble funnet like ved åstedet knyttes til drapsmannen.

KNYTTES TIL DRAPET: Politiinspektør Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt viser frem sekken som ble funnet rett ved åstedet. Foto:Trond Solberg,VG

Sekken skal være kjøpt på Clas Ohlson. Det kan være hår og andre biologiske spor på sekken. VG er kjent med at det var gjenstander i den – også disse kan undersøkes for spor etter eieren.

Clas Ohlson har solgt den aktuelle sekkmodellen i Norge siden 2011, og den beskrives som en av butikkjedens bestselgere. Politiet jobber med å finne alle som har kjøpt en slik sekk.

Dersom navn til kjøpere dukker også opp et annet sted i etterforskningen, vil disse være interessante for politiet.

**Vitner ved åstedet

Flere vitner har gjort det observasjoner i forkant, i forbindelse med og i etterkant av drapet.

VG presenterte torsdag fluktruten til det politiet mener kan være 40-åringens drapsmann. Siste observasjon av denne mannen ble gjort ved en container, om lag 100–150 meter fra åstedet.

Politiet har torsdag ettermiddag en omfattende rundspørring i nabolaget på Lindeberg. Håpet er at noen vet hvor den antatte drapsmannen tok veien videre fra containeren.

Svært gode observasjoner av denne mannen kan også danne grunnlag for å lage en fantomtegning.

**Bompassering

ÅSTEDET: Søndag ble det lagt ned blomster og tent lys på stedet hvor familiefaren ble drept. Mannen bodde i en av blokkene like ved parkeringsplassen. Foto:Trond Solberg,VG

Mannen politiet mener er drapsmannen kan ha hatt en bil i nærheten av åstedet. Lindeberg ligger utenfor bomringen, og dersom han har kjørt i retning sentrum vil det mest sannsynlig være registrert en bompassering.

Politiet har sikret seg data på alle biler som passerte bomringen inn mot Oslo i timene rund drapstidspunktet.

**Mobil og elektroniske spor

Basestasjoner kan avdekke hvilke mobiler som befant seg på Lindeberg rundt tiden da 40-åringen ble drept. Men området er tett befolket og E6, hvor tusenvis av biler passerer hvert døgn, ligger rett ved.

Dermed vil materialet trolig ikke gi politiet noe før de leter etter noe konkret – som en bekreftelse eller avkreftelse på om bestemte mobiler har vært i området.

Det samme gjelder elektroniske spor som for eksempel kjøp med bankkort i butikker, på bensinstasjoner og på serveringssteder i området.

Men mange slike steder er videoovervåket. Dersom personer som passer vitnebeskrivelsene av mannen som løp fra åstedet dukker opp på overvåkningsfilmer, vil et kjøp med bankkort kunne gi politiet en identitet på personene.

Les også

 1. Lindeberg-drapet: Politiet etterlyser eier av svart sekk

  Politiets kriminalteknikere var søndag tilbake på Lindeberg skole hvor en trebarnsfar (40) ble skutt og drept.
 2. Kameraer kan ha fanget drapet på Lindeberg

  Politiet har fått tilgang til videoopptak fra Lindeberg skole, som  kan ha fanget opp bevegelser i forbindelse med…
 3. Politiet: Gjerningsmannen kan ha ventet på offeret

  Politiet lurer på om en gjerningsmann ventet på at familiefaren skulle komme hjem, for så å skyte og drepe ham.
 4. Lindeberg-drapet: Politiet sirkler
  inn gjerningsmann

  Funn ved åstedet, flere overvåkningsvideoer og et stort antall vitner gjør at Oslo-politiet har sterk tro på oppklaring…
 5. Venn av Lindeberg-offeret: – Vi aner ikke hvorfor det skjedde

  Flere hundre møtte frem for å vise sin respekt da den 40 år…
 6. Lindeberg-drapet: Politiet går fra dør til dør

  Politiet har ingen mistenkte etter at en 40 år gammel trebarnsfar ble drept i helgen.
 7. Mann drept i boligområde i Oslo i natt: Dette våpenet er funnet ved drapsstedet

  Dette våpenet ble funnet like ved drapsstedet på Lindeberg i dag tidlig.
 8. Raymond Johansen nabo til drapsåsted: - Det setter veldig støkk i en

  Aps partisekretær Raymond Johansen bor like ved stedet der en familiefar ble drept natt til lørdag.
 9. Drapsoffer tidligere dømt for tre drapsforsøk

  Familiefaren som ble drept natt til lørdag i Oslo, ble dømt for tre drapsforsøk i 1997.
 10. Familiemedlem av drapsoffer til VG: – Han skulle bare parkere bilen

  40-åringen hadde kjørt kona og barna til døren. Han skulle bare parkere bilen da han ble skutt og drept.
 11. Polititeori: Fluktruten etter Lindeberg-drapet

  Flere vitner så en mann løpe fra åstedet, før han forsvant bak en container drøyt 100 meter unna.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder