HØRING; Stortingets kontrollkomite holder torsdag morgen høring om CO2-rensing på Mongstad, etter at Stoltenberg-regjeringen avlyste månelandingen i fjor høst. Foto: SCANPIX

Hevder Mongstad kunne vært renset for en brøkdel av prisen

Stoltenberg-regjeringen kunne ha sluppet unna med fullrensing av gasskraftverket på Mongstad til en brøkdel av prisen - dersom de hadde sjekket ut hva som fantes av kjent teknologi.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det hevder teknologiselskapet Sargas overfor Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite torsdag morgen.

Mens Statoil antydet at hele renseprosessen for 500.000 tonn CO2 ville koste 25 milliarder kroner, sier Sargas at de har bygget et anlegg som fanger 250.000 tonn, for 2,5 milliarder kroner.

Mandag var tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i komiteen og forklarte at hans regering stoppet renseprosjektet fordi det ville koste 25 milliarder kroner,

En sjettedel av kostnaden
- Det tilsvarer en sjettedel av anslaget på Mongstad. Kostnadene våre er dramatisk mye lavere enn det vi opererer med, sa Henrik Fleischer, toppsjef i Sargas Norge i Stortingets høring om Mongstad torsdag morgen.

TOPPSJEF: Henrik Fleischer er daglig leder og styreleder i Sargas Norge.

Fleischer fortalte komiteen at tidligere miljøvernminister Erik Solheim (SV) allerede i 2010 fikk tilbud om et nøkkelferdig anlegg for vangst og lagring av CO2 på Mongstad, med en heftig prisgaranti:

- Dersom det ikke virket, skulle det være konstnadsfritt for Norge. Det ble stille i rommet da tilbudet ble fremsatt. Siden hørte vi aldri noe mer fra Solheim, sa Fleischer.

- Det var et internasjonalt selskap som var villig til å ta all risiko, la han til.

Bellona: Statoil dyttet kreftfaren foran seg

Karbonat-rensing
Mens Statoil valgte å satse på en renseteknologi med bruk av aminer, har Sargas basert seg på såkalt karbonat-rensing av CO2.

- Vi testet vår fangstteknologi i Stockholm i 2008. Vår teknologi var bekreftet, vi hadde ikke behov for å teste ytterligere, sa Fleischer.

- Vi synes det er påfallende at man ikke har benyttet vår karbonat-teknologi. Da hadde dette kanskje vært annerledes nå, la han til.

På spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) bekreftet begge selskapene at de kunne levere renseanlegg til Mongstad billigere enn 25 milliarder kroner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder