SKAL VITNE: Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen frykter at jentas vitneprov i Sør-Østerdal tingrett vil være påvirket av den tette kontakten hun har hatt med sine foreldre det siste halvåret. Foto: Scanpix

Frykter vitnepåvirkning av Alvdal-offer

Bistandsadvokat: - Hvorfor er ikke foreldrene varetektsfengslet?

(VG Nett) Mens politiet har etterforsket den svært alvorlige overgrepssaken i Alvdal, har det ene offeret hatt tett kontakt med sine to tiltalte foreldre.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Jenta har i perioder det siste halvåret vært bosatt både hos faren (46) og hos moren (46). Foreldrene, som er to av de fem tiltalte i Alvdal-saken, er bosatt i hver sin kommune.

VG Nett har fått tilgang til meldinger fra det siste halvåret der den tiltalte faren bekrefter at datteren er på besøk hjemme hos ham.

- Det er så koselig å ha henne i huset, uttrykker faren.

- Kan påvirke datter

Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen er kritisk til kontakten mellom jenta og foreldrene mens saken har blitt etterforsket av politiet.

- Jeg stiller meg undrende til at disse to tiltalte foreldrene ikke er varetektsfengslet i en så alvorlig straffesak. Det ligger i sakens natur at foreldrene nå har muligheten til å påvirke deres egen datters vitneprov i retten, sier bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen til VG Nett.

Politiet kan ikke si noe om det i løpet av etterforskningen har blitt vurdert om jentas foreldre skulle varetektsfengsles.

- På generelt grunnlag kan jeg bare vise til at man i norsk rettspleie, med mindre det er andre spesielle omstendigheter foreligger, ikke skal sitte bak lås og slå før det foreligger en rettskraftig dom. Det er en del vilkår som skal innfris før noen varetektsfengsles, sier politiadvokat Sondre Halvorsen i Hedmark politidistrikt til VG Nett.

- Holdt datteren tilbake

Ifølge tiltalen skal jentas foreldre ha holdt henne igjen og sperret døren for henne da hun ble utsatt for grove seksuelle overgrep av det tidligere samboerparet som regnes som hovedtiltalte i saken. Foreldrene er også tiltalt for å ha filmet eller fotografert overgrepene mot sin egen datter.

Overgrepene skal ha funnet sted gjentatte ganger i tidsrommet fra høsten 2003 til februar 2005. Jenta var bare 11 år da overgrepene mot henne startet.

BISTANDSADVOKAT: Anne Kristine Bohinen. Foto: Trond Solberg

I februar 2005 ble jenta og hennes tre år yngre lillebror plassert i fosterhjem av barnevernet. De seksuelle overgrepene ble ikke oppdaget før politiet startet sin etterforskning av Alvdal-saken høsten 2008.

- Ikke problematisk

Den tiltaltes farens forsvarer, Frode Wisth, kjenner ikke til kontakten mellom far og datter den siste tiden. Han understreker at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

- Dette er en spesiell sak, og jeg håper at hovedforhandlingen klarer å bringe på det rene hva som er faktum i saken, sier Wisth til VG Nett.

Heller ikke den tiltalte morens forsvarer kjenner i detalj kontakten mellom sin klient og datteren.

- Dette er ikke nødvendigvis problematisk. Det kommer an på hva man legger til grunn med tanke på skyldspørsmålet. Min klient erkjenner ikke straffskyld, sier forsvarer Anniken Mellegaard til VG Nett.

Den svært alvorlige overgrepssaken i Alvdal skal for retten i Sør-Østerdal tingrett tirsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder