Bhatti poserer med barn og hellige krigere

(VG Nett) Nye bilder og video viser den ekstreme islamisten Arfan Bhatti (35) med automatvåpen. Han er trolig i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det har vært kjent en stund at Bhatti befinner seg utenlands, men ikke nøyaktig hvor eller hva han holder på med.

Bildene er publisert via Facebook-profilen til Bhatti og sprer seg nå i sosiale medier.

Han skriver ikke nøyaktig hvor han befinner seg, men det fremgår at det snakkes Pashto - språket som brukes i Afghanistan og de vestlige provinsene av Pakistan.

Han er utstyrt med automatvåpenet AK-47 på bildene.

Bhatti faste advokat, John Christian Elden, sier han ikke vet nøyaktig hvor klienten befinner seg.

- Jeg vet bare at han er i utlandet og at han for et par dager siden sendte meg en melding om at alt sto bra til. Hva han gjør er ikke min sak, sier Elden til VG.

AUTOMATVÅPEN: Nye bilder av Arfan Bhatti viser ham utstyrt med våpen - trolig tatt i de pakistansk-afghanske stammeområdene i fjellene.

- Vil provosere

I oktober la den profilerte radikale islamisten Mohyeldeen Mohammad ut et bilde av seg selv - poserende med et automatvåpen. Både Mohammad og Bhatti er profilerte medlemmer av den høylytte islamistiske grupperingen «Profetens Ummah».

Mohammad har den siste tiden har oppholdt seg i Syria.

VGTV: Nektet å svare om sharia i Norge

Magnus Ranstorp ved Forsvarets Høyskole i Sverige tror Bhatti ønsker å vise at han følger opp ord med handling.

- Han vil provosere og skape en reaksjon. Han viser overfor sine egne at han er en handlingens mann, samtidig forsøker han å provosere ved å vise at den norske staten ikke klarer å stoppe ham, sier terrorforskeren til VG.

FIRE ÅR SIDEN: En smilende Arfan Bhatti i Oslo tinghus i 2008. Foto: FRODE HANSEN / VG

Arfan Bhatti var tilknyttet det pakistanske gjengmiljøet på begynnelsen av 2000-tallet og er dømt for medvirkning til skuddene mot den jødiske synagogen i Oslo.

Rettsoppnevnte psykiaterne har konkludert med at han har en dyster prognose og nærmest er umulig å behandle.

Deler ut kjøtt

Flere av de nye bildene viser Bhatti som deler ut kjøtt til lokal- befolkningen. I forkant er det slaktet en ku.

Det er tradisjon at man under den muslimske høytidsfeiringen Eid al-Udha slakter et dyr og gir av kjøttet til de fattige. I forkant av Bhattis reise til de pashtunske stammeområdene skrev han på Facebook at han samlet inn penger til dette formålet.

- Kjære søsken i islam. Takk for alle bidragene dere har gitt. I hovedsak har det gått til mujahedin (hellige krigere, red. anm.) og deres familier samt muslismke fanger, sier Bhatti på et videoklipp på nettet.

«Jihad-reiser» bekymrer

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er svært bekymret over at personer med tilhold i Norge er på såkalte «Jihad-reiser».

- Slike opphold kan påvirke den enkeltes ønske og evne til å planlegge terrorhandlinger her i landet, skrev avdelingsdirektør Tore Risberget i et innlegg på PSTs nettsider i september.

Sikkerhetstjenesten påpeker at personer på «Jihad-reiser» vil knytte kontakter til terrororganisasjoner.

- Personer som vender tilbake tilbake til Norge fra «Jihad-reiser» kan dermed bidra til å påvirke trusselbildet i Norge negativt, skrev Risberget.

I FJELLENE: Her er Arfan Bhatti (35) avbildet med våpen i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan.


En av de som lar seg provosere av Bhatti er Fremskrittspartiets medlem i Justiskomiteen, Ulf Leirstein.

- Nå må vi sørge for å få på plass lovhjemler som gjør det mulig å stoppe dette og Bhatti må umiddelbart pågripes når han kommer tilbake til Norge.

- Bhatti peker nese til regjeringen. Nå må Faremo komme til Stortinget med et lovforslag vi kan hastebehandle, slik at vi kan stopep dette, sier justispolitikeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder