JUBILANTEN FIKK IKKE FEIRE KONFIRMANTEN: Ellen Lindbæk er en av Norges første anestesileger, og innførte i sin tid epidural som bedøvelsesform i Norge. Blomstene har strømmet inn siden hun ble 100 i slutten av august.

JUBILANTEN FIKK IKKE FEIRE KONFIRMANTEN: Ellen Lindbæk er en av Norges første anestesileger, og innførte i sin tid epidural som bedøvelsesform i Norge. Blomstene har strømmet inn siden hun ble 100 i slutten av august. Foto: Magnus Newth / VG

Heisene sto på sykehjemmet – Ellen (100) gikk glipp av oldebarnets konfirmasjon

Sykehjemmet legger seg flate

VINDEREN (VG) Det er ikke hver dag ens oldebarn konfirmeres, men Ellen Lindbæk (100) fikk ikke vært med på festen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Ellen Lindbæk skulle egentlig vært hedersgjest i oldebarnets konfirmasjon på lørdag, men feiringen måtte avlyses for hennes del. Den pensjonerte anestesilegen bor i tredje etasje på kommunale Vinderen bo- og servicesenter i Oslo, og da familien kom for å hente henne viste det seg at begge heisene sto bom fast.

Sykehjemmet har i noe tid slitt med heisene, og det er bestemt at de skal byttes ut. I mellomtiden har beboerne vært prisgitt én uforutsigbar heis. Lindbæk som er dårlig til beins er i praksis fanget i tredje etasje når heisen ikke går. På lørdag ventet over 30 gjester i festen.

– Det var ganske leit, det hele, sier Ellen Lindbæk til VG med stoisk ro.

FORSKREKKEDE: Jannik Lindbæk og kjæresten hans, Liv Johannson, ble svært opprørte da festen måtte avlyses for den eldre Lindbæks del. Foto: Magnus Newth / VG

– Skandale

Sønnen Jannik Lindbæk og kjæresten hans, Liv Johannson, er mindre diplomatiske når de snakker med VG.

– Det er skandaløst. Her står hun, ferdig stelt og pyntet, og skal i fest, og så kommer hun seg ikke ut. Ikke får vi vite om det før vi kommer heller. Vi var rasende, forteller Johannson.

Lindbæk kan gå et stykke med rullatoren sin om det trengs, men å forsøke å få henne ned trappene var ikke aktuelt for hverken familien eller personalet.

– Det hadde nok ikke vært noen god idé, sier hun selv.

– Én ting er å komme seg ned alle trappene, men hvordan skulle det gått når vi kom tilbake igjen? Ingen av oss hadde lyst til å forsøke, og det hadde antagelig vært fullstendig uforsvarlig, supplerer sønnen Jannik Lindbæk.

Feiret 100 i august

Både Ellen Lindbæk og familien understreker hvor fornøyde de er med personalet på hjemmet, og behandlingen Lindbæk har fått der. De er likevel sjokkerte over hvor avhengige man har gjort seg av én lunefull heis.

I slutten av august Lindbæk ble 100, og familien priser seg lykkelige for at hun kom seg til i hvert fall den festen.

– Tenk om vi hadde blitt stående der med venner, familie, taler og et brev fra kongen, men uten Ellen. Det som har skjedd er forskrekkelig, sier Liv Johannson og grøsser av tanken.

Legger seg flate

– Dette var en glipp fra sykehjemmets side, og vi er lei oss for at konsekvensene ble så triste. Nå skal vi sørge for at dette ikke skjer igjen, sier institusjonssjef Lena Sand på Vinderen bo- og servicesenter.

Etter at snakket med VG på søndag tok hun kontakt med familien og beklaget det som hadde skjedd. Institusjonssjefen forteller at det på forhånd var lagt en plan for hvordan personalet skulle håndtere den uforutsigbare heisen, men at denne ikke ble fulgt opp. Det resulterte i at hun ikke fikk beskjed om at heisen ikke gikk, og at reparatører ble kontaktet for sent. Det har vært reparatører på hjemmet ved flere anledninger, uten at feilen er funnet.

At familien ikke fikk beskjed om at heisen sto kaller hun ytterst beklagelig:

– Vår førsteprioritet er at beboerne skal føle seg trygge, og at de skal få leve livene sine så uavhengig som mulig. Derfor er dette veldig trist, og vi tar det på dypeste alvor. Sånn skal vi ikke ha det, og jeg har beklaget overfor familien.

Liv Johannson sier de setter pris på beklagelsen, men at familien ennå er oppskakede etter heis-sjokket:

– Jeg synes det fremdeles det er uforståelig at det går an.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder