I LUFTA: Politiets helikopter av type Eurocopter EC 135, opereres av flyselskapet Pegasus fra Gardermoen. Foto: MARTIN NILSEN

Nytt politihelikopter på plass 1. juni

(VG Nett) 1. juni - nesten ett år etter terroranslagene - vil et nytt politihelikopter være i luften.

Terje Helsingeng
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Vår ambisjon er at det nye politihelikopteret, som blir leaset, skal være i døgnkontinuerlig drift fra denne datoen.

Det vil bli bemannet med to systemoperatører med politibakgrunn og en pilot, opplyser Politidirektoratet til VG Nett.

På statsbudsjettet for inneværende år ble det gitt en ekstrabevilgning på 29,7 millioner til nytt helikopter for Oslo politidistrikt.

Les også: Disse 14 forslagene skal gjøre Norge tryggere

Når det nye helikopteret er på plass vil det inklusiv reservehelikopteret være to politihelikoptre disponible på Østlandet. Det betyr at beredskapen vil fungere også når nødvendige reparasjoner og vedlikehold må utføres.

- Helikopteret vil bli stasjonert på Gardermoen. Døgnkontinuerlig drift innebærer at vi har personell på plass på flyplassen hele døgnet. Turnusen dekkes av seks forskjellige crew som består av tre personer på hvert skift, til sammen 18 personer, sier politiinspektør Ole Vidar Dahl ved Spesialseksjonen i Oslo-politiet til VG Nett.

Da terrorbomben rammet Regjeringskvartalet 22. juli i fjor sto politiets helikopter på bakken og mannskapet beordret ut i ferie, noe som ble sterkt kritisert fra flere hold.

Har du innspill eller tips? Kontakt VG Netts journalist her!

Politihelikoptertjenesten ble etablert på Gardermoen etter vedtak i Stortinget 16. mai 2002. Det har senere vært vurdert flere mulige steder for lokalisering av en helikopterbase nærmere Oslo, blant annet på den såkalte Alna-tomten i Groruddalen sammen med et nytt senter fra Beredskapstroppen og hundetjenesten i Oslo politidistrikt.

Les også: Frykter stopp i helikopterberedskapen

Til Stortingets 11. juli-komite har justisminister Grete Faremo sagt at lokalisering av et nytt beredskapssenter har stor prioritet og en arbeidsgruppe skal i løpet av inneværende år komme med en innstilling overfor Justisdepartementet og Samferdselsdepartementet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder