UTRYGT DRIKKEVANN: Flere steder er det funnet e. coli-bakterier i drikkevannet. Foto: Scanpix

Her må du koke drikkevannet: Slo alarm om E.coli i drikkevann

(VG Nett) E. coli-bakterier er blitt påvist ved tre forskjellige vannverk i Norge.


Av KARINE JOHANSEN,

I Sauda kommune i Rogaland, Bykle kommune i Aust-Agder og Halsa kommune i Møre og Romsdal er det funnet spor av E.coli-bakterier i drikkevannet. Det er sannsynlig at det er de store nedbørsmengdene den siste tiden som har ført til at det har kommet bakterier i de ulike vannettene.

Det er nå sendt ut kokevarsel i de berørte områdene.

Følg saken: Les alt om E.coli-bakterien her

Tar ingen sjanser

- Det er etter «føre var»-prinsippet vi har varslet innbyggerne om å koke drikkevannet. Vår test viste en svært beskjeden forekomst av E.coli-bakterier, sier arbeidsleder for vann og avløp i Bykle kommune, Bjørn Einar Andersen.

Årsaken til at det har kommet E.coli-bakterier i drikkevannet er foreløpig ukjent, men en av grunnene kan være at det den siste tiden har kommet voldsomme nedbørsmengder.

Store nedbørsmengder

- Det klassiske er at alt regnet har føret til utvasking av til

E. COLI-BAKTERIER: Nye vannprøver viser tegn til bedring. FOTO: SCANPIX

renningen til drikkevannskilden. Det er trolig snakk om E. coli-bakterier fra fugler og dyr som har blitt ført med til drikkevannskilden. Risikoen for dette øker når tilrenningen skjer gjennom nye vannveier, sier Bjørn Einar Andersen.

Forekomsten E.coli i vannet skal ikke være høye nok til at det kan føre til alvorlig sykdom dersom noen drikker vannet. Kommunene går likevel ut med kokevarsel for å vær e på den sikre siden.

Påvist i rutinekontroll

E. coli-bakterien ble påvist gjennom rutinekontroller ved de forkjellige vannverkene.

- Alle vannverk er pålagt å gjøre slike kontroller og reaksjonsrutinene ved funn av bakterier er svært raske. Vår siste test viste ikke spor av bakterien, likevel gjenstår det å få svar fra en test til, som også må være negativ, før vi kan avblåse situasjonen, sier Bjørn Einar Andersen.

Mattilsynet kjenner ikke til at det kan dreie seg om flere slike tilfeller enn de tre som allerede er kjent. Drikkevannet i Sauda kommune er allerede friskmeldt, og kokevarslelet er trukket tilbake.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder