MENER REGJERINGEN KJØPTE STEMMER: Frps Per Sandberg hevder regjeringen brukte skattebetalernes penger og presset Innovasjon Norge for at «enkelte partier skal ha oppslutning». Foto: Scanpix

Frp: - Regjeringen presset fram 80 millioner i støtte til Dooria

Fremskrittspartiet mener regjeringen presset Innovasjon Norge til å støtte dørfabrikken Dooria i Årdal med nærmere 80 millioner kroner. Sammen med Høyre krever de gransking av saken.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Et hittil hemmeligholdt dokument viser at Innovasjon Norge avviste å støtte fabrikken i Årdal i Sogn og Fjordane i 2005, melder NRK. Da mente de at Dooria-prosjektet var for dyrt, hadde dårlige utsikter til å tjene penger og var «bedriftsøkonomisk meget marginalt».

To måneder senere fikk fabrikkprosjektet plutselig 79 millioner offentlige kroner likevel. På det tidspunktet var regjeringen hardt presset til å redde arbeidsplasser i Årdal etter at hjørnesteinsbedriften Hydro varslet kraftige kutt i produksjonen.

Krever gransking

Etter flere år med underskudd og nedbemanninger gikk fabrikken konkurs i sommer, og 32 ansatte mistet jobbene sine. Fremskrittspartiet mener Arbeiderpartiet kjøpte seg stemmer og krever gransking.

- Regjeringen har brukt skattebetalernes penger og presset Innovasjon Norge til å subsidiere næringsvirksomhet for at enkelte partier skal ha oppslutning, sier Per Sandberg.

Allerede sommeren 2006 krevde opposisjonen å få saken opp i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Men flertallet i komiteen kom den gang fram til at regjeringen ikke hadde gjort noe galt. Nå mener Sandberg at komiteen må behandle saken på nytt.

Også Siri Meling i Høyre tror Innovasjon Norge snudde etter politisk press.

- Det er tydelig at Innovasjon Norge, etter påtrykk fra LO og Arbeiderpartiet, har gjort om sin vurdering, sier hun.

Avviser press

Innovasjon Norge avviser at de lot seg påvirke og sier de endret mening fordi eierne var villige til å legge inn mer egenkapital.

- Innovasjon Norge tar sine beslutninger uavhengig av politikken, og det politiske har ingen innflytelse på enkeltsaker og beslutninger i Innovasjon Norge, sier kredittdirektør i Innovasjon Norge, Nils Roald.

Også statsminister Jens Stoltenberg avviser overfor kanalen at regjeringen presset Innovasjon Norge til å fatte et positivt vedtak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder