I STOLEN: Jens Stoltenberg (Ap) ble grillet både på TV2 og NRK torsdag kveld. Her før intervjuet med Pål. T Jørgensen på TV2. Foto: Scanpix

Stoltenberg: - De som har det vanskeligst trenger ikke en unnskyldning

Nekter «å ta en Halvorsen»

(VG Nett) Jens Stoltenberg (Ap) vil ikke gjøre som regjeringskollega Kristin Halvorsen (Sv) og si unnskyld til de fattige.

  • Ingunn Andersen
  • Mads A. Andersen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- De som har det vanskeligst trenger ikke en unnskyldning fra meg. De trenger at vi gjør noe mer, sa Stoltenberg under partilederutspørringen på TV2, torsdag kveld.

Stoltenberg, som kom rett fra partilederutspørringen på NRK, avviser at de rødgrønne ikke har gjort nok for å hjelpe dem som har det tøffest.

Partilederdebatt på VG Nett:Se hele debatten her!

Gir ikke opp

På spørsmål fra programleder Pål T. Jørgensen om regjeringen har sviktet på dette punktet svarer statsministeren et klart nei.

- Det har vi ikke. For eksempel har antallet som mottar sosialhjelp gått ned. De som har det vanskeligst økonomisk trenger ikke en unnskyldning fra meg. Det de trenger er at vi gjør noe mer. Jeg forstår at mange har det tøft økonomisk og det er noe av det viktigste vi skal jobbe med i neste periode, sier Jens Stoltenberg.

Siv Jensen:- Jeg er ingen iskald robot

SA UNNSKYLD: Kristin Halvorsen (Sv). Foto: Scanpix

Lang vei å gå

21. august, etter mye press fra egne rekker, sa finansminister Kristin Halvorsen endelig unnskyld til de fattige.

Selv om Stoltenberg ikke gjør det samme deler han Halvorsens ambisjoner om å fortsette kampen mot fattigdommen.

- Fattigdomskampen er litt som den kampen vi fører for arbeid til alle. Det er noe vi strekker oss etter hver dag. Dessverre kommer vi nok aldri til å kunne sette to streker under svaret og si at vi har nådd målet, sier Stoltenberg.

Ifølge Stoltenberg er sosialsatsene både justert for prisstigning og hevet med to ganger fem prosent.

Ole-Ivars-kjendis:- Blir nærmest spytt på for å stemme Frp

Vil ikke spekulere

Både i NRK og TV 2 ble statsministeren kjørt hardt på noen av de mest sentrale temaene i valgkampen; asylpolitikk, eldreomsorg, klima og fattigdom.

Verken hos Pål T. Jørgensen på TV 2 eller hos Magnus Takvam og Sigrid Sollund på NRK1 ville Stoltenberg begi seg ut på spekulasjoner om den rødgrønne regjeringen kan fortsette selv om den mister flertallet, skriver NTB.

Han nekter også å svare klart på om han selv vil velge å gå av hvis flertallet på ikke-borgerlig side ryker.

- Det er mye usikkerhet og uklarhet på borgerlig side. Det eneste de er enige om er å kaste meg som statsminister, sier Jens Stoltenberg.

KLEMTE TIL: På oppfordring fra TV2 ga Erna Solberg og Siv Jensen hverandre en god klem etter VG Netts partilederdebatt. På Høyres sentralstyremøte tirsdag ønsket ikke Solberg å snakke om borgerlig samarbeid. Foto: Amalie Kiri Schei

- Ikke for lett å komme til Norge

På spørsmål om 18.000 asylsøkere i første halvår 2009 er for mye, svarer statsministeren at regjeringen har igangsatt en rekke tiltak for å redusere antallet.

Usikker på hva du skal stemme?Prøv vår velgerguide

- Vi har skjerpet lovverket, styrket politiet og opprettet et ID-senter for asylsøkere med falsk identitet, sier han.

- Tallet er for høyt, men lavere enn det vi fryktet før vi lanserte de 13 tiltakspunktene. Vi har hatt en kraftig reduksjon i forhold til anslagene, noe som viser at det har blitt mindre ankomster enn vi trodde.

Stoltenberg avviser samtidig at Norge har sendt et signal om at det er lett å komme hit.

- I fjor avviste vi 60 prosent av de som kom hit. De som har fått opphold har fått det i henhold til internasjonale konvensjoner, sier Stoltenberg.

Siv og Erna:- Lover å felle de rødgrønne

- Kriminelle skal ut

Han stiller seg bak kravet til partifellene Jan Bøhler og Rune Gerhardsen, som tidligere i uken krevde fengsling og utsendelse av kriminelle asylsøkere.

- Jeg mener at folk som begår kriminelle handlinger skal arresteres, dømmes og sendes ut, sier Jens Stoltenberg.

Velger-måling:Blåser i sosiale medier

Bakgrunn:Les alle våre valg-artikler

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder