Stenseng beklager til varslerne fra talerstolen

FOLKETS HUS (VG) Da partisekretær Kjersti Stenseng talte på Arbeiderpartiets landsmøte, henvendte hun seg direkte til varslerne i partiet.

Det er ett år siden Arbeiderpartiet konkluderte med at deres nestleder Trond Giske hadde brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering og trakk seg fra alle verv. Da Stenseng åpnet organisasjonsdebatten på landsmøtet, berømmet hun #metoo, som hun mener har avslørt seksuell trakassering.

les også

Kilder til VG: Støre forsvarte varslere – ble skjelt ut av Stenseng i Ap-møte

LANDSMØTETALE: – Opp gjennom historien har folk opplevd seksuell trakassering og hatt ugreie opplevelser i vårt parti. Noen vil bære med seg det resten av sine liv, sa Kjersti Stenseng på Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Martha Holmes / VG

– Men det viser og at alt ikke har vært som det skal. Opp gjennom historien har folk opplevd seksuell trakassering og hatt ugreie opplevelser i vårt parti. Noen vil bære med seg det resten av sine liv. Vi veit at det er folk som ikke har turt å si fra, sa Stenseng.

– Til alle dere, vil jeg i dag, på vegne av hele Arbeiderpartiet si: Dere skulle ikke opplevd det dere gjorde. Det skulle vært tatt tak i. Det er jeg veldig lei meg for!

– Senket terskelen

Stenseng fortalte at da hun for fire år siden talte til landsmøtet for første gang som partisekretær, var et av temaene seksuell trakassering og hashtaggen #jegharopplevd. Historiene kvinner delte gjorde stort inntrykk på Stenseng. Nå er Arbeiderpartiet i gang med et viktig arbeid, mener hun.

– Vi har senket terskelen for å si fra om ugrei oppførsel. Vi følger raskt opp. Og vi sørger for en ordentlig og grundig behandling av saker, sa partisekretæren.

LEI SEG: – Vi veit at det er folk som ikke har turt å si fra, sa partisekretær Kjersti Stenseng på Arbeiderpartiets landsmøte. Her med partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Helge Mikalsen / VG

les også

Stenseng støttet festnekt av medlem etter metoo-sak – går selv på fester med Giske

Sentralstyret i Arbeiderpartiet vedtok nye retningslinjer mot seksuell trakassering i fjor, og landsmøtet skal behandle et forslag om å vedtektsfeste nulltoleranse mot seksuell trakassering.

– Men vedtektsfesting er ikke nok i seg selv. Vi må hele tida arbeide med kulturen vår, jobbe med likestilling, respekt og trygghet, sa Stenseng.

– Jeg skal gjøre min del av jobben. Det må alle dere også. For alle medlemmer skal ha det trygt hos oss. I Arbeiderpartiet aksepterer vi ingen form for trakassering.

Til VG sier Stenseng at det siste året har vært tøft.

– Når folk har opplevd trakassering eller ubehagelig oppførsel, nå og for mange år siden, så blir jeg lei meg som partisekretær. Jeg er veldig lei meg for at folk har opplevd ubehagelige opplevelser og trakassering i Ap, sier hun.

– Det skal være trygt å være med i Arbeiderpartiet. Det siste året er viktig fordi vi har behandlet saker raskt og grundig og vedtatt nye retningslinjer.

– Beklager du din egen håndtering?

– At folk har hatt vonde opplevelser er veldig beklagelig. Jeg er lei meg for dem som har hatt vonde opplevelser i partiet og at det har vært vanskelig å si ifra, sier Stenseng og legger til:

– Alle har et ansvar, også ledelsen.

– Har dere håndtert det godt nok?

– Vi gjorde så godt vi kunne for å håndtere det grundig og skikkelig. Disse erfaringene gjør oss enda bedre rustet, sier Stenseng og fortsetter:

– Hvis varslerne ikke føler seg ivaretatt, må vi lytte til dem om hvordan vi kan håndtere det bedre i fremtiden.

– De har kommet seg hakket videre

Sunniva Andreassen, som varslet mot Trond Giske, setter pris på beklagelsen, og talen. Hun synes det virker som et nytt nivå av bevissthet rundt #Metoo.

– Jeg synes det er veldig bra å høre dette fra Stenseng. Jeg blir jo håpefull av det, sier hun.

Sunniva Andreassen varslet mot Trond Giske og fikk en uforbeholden unnskyldning.

Andreassen var 18 år gammel og AUF-politiker da hun ifølge varselet ble utsatt for upassende oppførsel fra Giske.

– Jeg følte jeg ble hørt til slutt, varselet ble håndtert grundig. Men så føltes det som om at når Ap hadde behandlet sine varslingssaker, så var Metoo over. Det er frustrerende, fordi samfunnsproblemet er like stort og utbredt uavhengig av det.

Hun mener det er fint å gå videre fra å diskutere rutiner og prosedyrer, til å diskutere selve problemet.

– De har kommet seg hakket videre fra prosedyrer og rutiner i egen organisasjon, og til hvordan vi skal bruke dette til å lage et bedre samfunn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder