TREKKER SEG: Tirsdag avslørte Aftenposten at Hege Haukeland Liadal har krevd tusenvis av kroner fra Stortinget for en rekke reiser som aldri har funnet sted. Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Støre om Ap-politiker med fiktive reiseregninger: – Alvorlig

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er riktig av partifellen Hege Haukeland Liadal å trekke seg fra sine Ap-verv etter at det ble avslørt at hun hadde levert fiktive reiseregninger.

Haukeland Liadal har innrømt å ha levert reiseregninger for over 60.000 kroner for en rekke reiser som ikke har funnet sted, etter at Aftenposten først avslørte feilene tirsdag kveld.

– Det er viktig for meg at feil rettes opp og at alle fakta kommer på bordet. Derfor har jeg kommet til at det er riktig at jeg trekker meg midlertidig fra mitt verv som nestleder i Rogaland Ap mens denne saken pågår. Det betyr også at jeg heller ikke vil møte i eventuelle møter i landsstyret i denne perioden, skriver Haukeland Liadal på sin Facebook-profil.

– Jeg har jobbet med Stortingets regnskapskontor, og vil fortsette å ha dialog med Stortingets administrasjon og partiet for å oppklare det som har skjedd. Igjen er det viktig for meg å understreke at jeg er veldig lei meg for dette, og at jeg vil betale tilbake der jeg har gjort feil med reiseregningene.

les også

Aftenposten: Ap-politiker leverte fiktive reiseregninger

Riktig å trekke seg

Ap-leder Jonas Gahrs Støre mener saken er alvorlig.

– Det er riktig av Hege Liadal å trekke seg midlertidig fra vervene sine inntil saken om reiseregningene er avklart. Brudd på Stortingets regelverk er alvorlig, uansett om det er rot eller bevisste handlinger. Derfor er det ryddig at Hege beklager og sier at hun skal bidra til å oppklare denne saken, sier Støre i en uttalelse onsdag.

Han sier videre at de foreløpig ikke har oversikt over omfang og detaljer, men at det er viktig at Stortinget nå går grundig igjennom dette slik at alle fakta kommer på bordet, og at det blir vurdert videre oppfølging.

Liadal uttalte tirsdag kveld at hun legger seg helt flat etter feilene, og at hun vil være nøye fremover.

Informerte forrige uke

Hege Haukeland Liadal er nestleder i Rogaland Ap, og har vært på Stortinget siden 2013. Siden 2017 har hun sittet i energi- og miljøkomiteen. NRK melder at Rune Sjåstad vil ta over saksansvaret for petroleumspolitikken i energi- og miljøfraksjon foreløpig. Ifølge Stavanger Aftenblad vil også Haukeland Liadal melde forfall til møter i Den interparlamentarisk union (IPU), der hun er medlem.

Leder av Rogaland Arbeiderparti, Stanley Wirak, sier til VG at han ble informert om saken av Haukeland Liadal for cirka en uke siden.

– Hun fortalte meg at Aftenposten jobbet med dette, og at det var et spørsmål om disse reiseregningene. Det synes jeg var ryddig av henne. Vi gikk ikke inn på detaljene, altså hvilke reiseregninger det gjaldt, sier han.

les også

Helge André Njåstad: – Selvfølgelig påvirker negative saker folks tillit

– Jeg synes det er helt riktig at hun har trukket seg midlertidig, sånn som situasjonen er nå så må vi finne ut av hva det er for noe.

– Tror du dette vil skade tilliten til Rogaland Arbeiderparti?

– Nei, ikke til Rogaland Arbeiderparti. Men det er klart, nå må vi vente og se om dette er bevisst eller om det er rot. Alle politikere er avhengig av tillit, og tillit til det vi holder på med. Om det er noe feil som bryter den tilliten, så er jo ikke det bra, men jeg tror ikke dette vil gå utover Rogaland Ap spesielt, sier Wirak.

les også

Bedragerisiktede Mazyar Keshvari beklager

VG har vært i kontakt med kommunikasjonsrådgiver Kristoffer Thoner i Ap, som på nåværende tidspunkt ikke har noe å legge til, og viser til Haukeland Liadals melding.

På spørsmål om partiet på eget initiativ vil undersøke reiseregningene til resten av stortingsgruppen, sier Thoner at det er Stortingets administrasjon som har ansvaret for gjennomgang og håndtering av reiseregninger. Partiet er i kontakt med Haukeland Liadal for å få en forståelse av hva som har skjedd, sier han.

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik kommenterte saken slik tirsdag kveld:

– Dette er nytt for partiledelsen i kveld. Det er bra at Hege beklager og sier at hun vil at dette skal bli rettet opp. Vi forutsetter at Stortingets regelverk følges. Brudd på dette er alvorlig, og derfor er det viktig at Stortinget ser på dette slik at alle fakta kommer på bordet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder