PÅ SKREDØVELSE: Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde var tilstede under en stor skredøvelse på Finsefjellet fredag. I skredet søkte redningsarbeidere fra Røde Kors etter syv personer.

PÅ SKREDØVELSE: Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde var tilstede under en stor skredøvelse på Finsefjellet fredag. I skredet søkte redningsarbeidere fra Røde Kors etter syv personer. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Mener nordmenn har for lite kunnskap om skredfare

SIRDAL/OSLO (VG) Denne vinteren har vært den dødeligste skredsesongen på flere år. Kun 1 av 3 sier de er sikre på hvordan man kan vurdere skredfarlig terreng, ifølge en ny undersøkelse.

– Det er dystre tall vi ser nå. Blir du tatt av et snøskred og overlever, så har du veldig flaks, sier sikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) til VG.

Den ferske undersøkelsen er utført av Opinion for Den Norske Turistforeningen (DNT) og Røde Kors. Totalt svarte 1.087 personer på spørsmål om fjellvett.

48 prosent av de spurte svarer at de er «usikker» eller «ganske usikker» på å kunne vurdere hva som er skredfarlig eller utrygt terreng.

Bare seks prosent har plassert seg selv i kategorien «svært sikker». 24 prosent sier de er ganske sikre.

– Undersøkelsen viser at kunnskapsnivået om skredfare fremdeles er for lavt selv om Norges innbyggere generelt har en høy kompetanse på det å bruke naturen. Snøskred tar dessverre liv hver eneste vinter, og nå er det viktig at vi sørger for å få ned den andelen som ifølge undersøkelsen er usikre på egen sikkerhet i vinterfjellet, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

Dyster statistikk

Denne vinteren har elleve personer mistet livet som følge av snøskredulykker i Norge. Dette er dermed den dødeligste skredsesongen på åtte år.

Vinteren 2010/2011 omkom 13 personer som følge av snøskredulykker i Norge, viser statistikk fra varsom.no.

les også

April den mest dødelige måneden for skredulykker: Frykter dødsfall i påsken

VG møter statsråd Tybring-Gjedde i Sirdal, hvor hun åpner årets påskeberedskap sammen med Frivillige Organisasjoners Redningsfalige Forum (FORF).

Tybring-Gjedde mener den ferske undersøkelsen må tas på alvor.

– At organisasjoner som DNT og Røde Kors melder sin bekymring for nordmenns lave kunnskapsnivå om skredfare, skal vi ta med oss alle sammen. Det er svært viktig at folk som ferdes i skredutsatte områder kjenner til farene og har god kunnskap om hvordan de skal forholde seg, Tybring-Gjedde.

Ta med kunnskap ut på tur

Ingvil Smines Tybring-Gjedde mener det er viktig at alle tar del i hevingen av kompetanse.

– Her må myndigheter, turist- og hjelpeorganisasjoner og den enkelte som ferdes i skredfarlig terreng gjøre sitt for å informere, opplyse, varsle og sette seg inn i temaet. Jeg er svært fornøyd med at snøskred er tatt inn i lærerplanen som blir fulgt når man skal ta førerkort på snøscooter. Å kjøre snøscooter har sine spesielle utfordringer og det er eksempler på at ferdsel med snøscooter har utløst skred og dessverre medført at personer på scooteren har omkommet, sier hun.

Tybring-Gjedde anbefaler alle å bruke varslingstjenesten varsom.no, som gir oppdatert informasjon om skredfaren i Norge. Denne finnes også på engelsk.

– Alle skredeksperter sier: «Den største sjansen du har for å overleve et snøskred er å unngå å bli tatt av ett»: Jeg vil oppfordre folk til å bruke tilgjengelig informasjon hos hjelpeorganisasjoner og turistorganisasjoner som alle har gode råd enhver som ferdes i slike områder bør kunne, sier Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

FINSEKURSET: Sikkerhetsministeren roser redningsberedskapen i Norge, som trår til med alle tilgjengelig midler når ulykken er ute. Her illustrert med redningsarbeidere fra Røde Kors i en øvelse. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Kreves erfaring

Snøskredvarsler Heidi Bache Stranden i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) påpeker at det kreves god kunnskap og erfaring for å kunne ferdes trygt i skredfarlig terreng.

– Du er nødt til å være klar over konsekvenser av å løse ut et skred, og hele tiden være nødt til å vite hvor i terrenget du befinner deg, sier Stranden.

Hun opplyser om at NVE har sett en økning i antall mennesker i fjellet som går på topptur, og mener å gå på ski i bratt terreng nærmest har blitt et allemannseie.

– Det er mange ting som kan gå galt idet du blir tatt av et snøskred. Alt koker ned til at den sikreste måten å få oppleve tur- og skiglede igjen og igjen og igjen - er å unngå å bli tatt av snøskred, sier hun til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder