DØD: Gunnar overlevde fem vintre utendørs i Moss.

DØD: Gunnar overlevde fem vintre utendørs i Moss. Foto: TORBJØRN EKELUND/HARVESTMAGAZINE.NO

Kjendis-papegøyen Gunnar fra Moss er død

Har levd utendørs i Moss i fem år. I dag ble han funnet død på en parkeringsplass i byen.

Ifølge Moss Avis ble den indiske halsbåndparakitten Gunnar funnet livløs på parkeringsplassen i Kongens Gate torsdag morgen.

Avisen skriver at forbipasserende reagerte med forskrekkelse.

– Nei, nei, nei, utbryter en av dem når hun får se den grønne papegøyen ligge der.

Det skal være uklart om han døde av påkjørsel, eller om han har blitt påkjørt i etterkant av sin bortgang.

Har du informasjon om saken? Tips VG her!

Gunnar har blitt noe av en kjendis og by-kjæledegge i løpet av de fem årene han har ferdes i det fri – på iskald vinter så vel som mer papegøyevennlig sommer.

Han var av en art som til vanlig observeres mest i tropiske strøk i Asia og Afrika.

Gunnar hadde en fanside på Facebook, hvor kondolansene nå strømmer inn, fra inn- og utland.

«Rest In Peace baby bird ❤️❤️», skriver en.

– Trist

Håvard Ellingsgård bor på Bjerget i Moss og har fugletitting som hobby. Han fikk første gang øye på Gunnar utenfor Ellingsgårds bolig tredje juledag 2014.

– Jeg tror mange synes dette er trist. Han har blitt en skikkelig maskot i Moss, forteller han til VG.

HOLDT UT: Kulden var tilsynelatende ikke noe problem for den indiske halsbåndparakitten. Foto: TORBJØRN EKELUND/HARVESTMAGAZINE.NO

– Om vinteren har vi sett ham omtrent hver uke. Om sommeren har han jo vært vanskeligere å få øye på. Han har vært over alt, og det er vel derfor folk har fått et forhold til ham.

– Hva tenker du om at Gunnar nå er borte?

– Jeg synes det er leit! Det er jo utrolig at han har klart seg så lenge, men vi skjønner ikke helt hva som har skjedd med ham. Papegøyer kan bli ganske gamle, og jeg tror ikke Gunnar var så gammel.

Alene i verden

Forfatteren Torbjørn Ekelund driver naturmagasinet Harvest. I februar brukte han fem timer i Moss på å finne Gunnar – og fikk uttelling.

Ifølge Ekelunds reportasje i Harvest rømte Gunnar fra buret og eieren sin i Rygge på sensommeren i 2014, hvorpå han tok seg til Moss og antagelig fant ut at det var et dugandes sted for en papegøye å holde til på helårsbasis.

«Du holder deg i Moss. Byen er full av fugler, duer, spurver, kråker, skjærer. De er tilpasset det kalde klimaet, de lever i flokker, men du får ikke være med. Hver gang du prøver å ta kontakt, jager de deg skrikende vekk. Du er alene i verden. Det finnes ingen andre av din slekt i Moss. Du vil aldri finne deg en make, aldri få noen avkom, og til slutt skal du dø», skrev Ekelund i Harvest.

Han har nå tatt til orde for kronerulling blant mossingene, for å finansiere et minnesmerke for Gunnar.

VILLE VÆRE MOSSEKRÅKE: Fargesterke Gunnar prøvde å bli venn med de andre, mer grå fuglene, men fikk ikke bli med i gjengen. Foto: TORBJØRN EKELUND/HARVESTMAGAZINE.NO

– Buret hans veltet og åpnet seg ute på plenen. Da kom han seg ut, og han ville rett og slett ikke inn igjen, fortalte Gunnars tidligere eier Åsmund Enoksen til NRK i januar.

– Det var antagelig bra at han kom seg ut mens det fortsatt var varmt, slik at han fikk tilpasset seg kulden gradvis. Men jeg var overrasket da han overlevde den første vinteren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder