Ved en tilfeldighet fikk Bjørn Steinar Thorbjørnsen plass på dagens første helikoptertur. Bare minutter etter styrtet helikopteret ved fjellet Skoddevarre. Foto: Privat

Skulle vært med på helikopterturen: – Det kunne vært meg

Bjørn Steinar (19) fra Alta skulle opprinnelig sitte på med ulykkeshelikopteret, men fikk i stedet plass på den nest siste turen.

– Jeg ble helt sjokkert da jeg fikk vite at det hadde styrtet. Det kunne vært meg, eller hvem som helst. Helt tilfeldig, sier Bjørn Steinar Thorbjørnsen (19) til VG.

Thorbjørnsen sto selv i kø for å sitte på med helikopteret, og skulle i utgangspunktet være med på turen som skulle ende i et tragisk utfall.

les også

«Høstsprell»-sjefen: – Kan ikke forestille seg å havne i en sånn situasjon

Like før helikopteret tok av, forsvant imidlertid to personer foran Thorbjørnsen ut av køen. Dermed fikk 19-åringen plass på kveldens første tur.

– De to hadde egentlig turen før meg, men ombestemte seg fordi helikopteret var forsinket, forteller Thorbjørnsen,

Ble oppringt av venner

Det var helikopter-sightseeing som hadde lokket Thorbjørnsen til Høstsprell-festivalen i utgangspunktet. Det var en kort tur, der passasjerene selv fikk velge ruten. Thorbjørnsen og de andre fløy fra Kvernvikmoen inn til Alta sentrum, en tur på rundt åtte minutter.

Han dro deretter hjem, og på veien passerte han flere ambulanser. 17.05 mottok nødetatene den første meldingen om ulykken.

Etter hvert begynte Thorbjørnsens telefon å ringe, og meldinger begynte å tikke inn med spørsmål om han var i orden. Like etter turen hadde han lagt ut en Instagram-story fra luften, og vennene fryktet dermed det verste.

– Det var mange som trodde det var jeg som satt i helikopteret. De visste at jeg hadde vært om bord på det samme helikopteret, sier han.

les også

Frp-politiker mistet sønnen i helikopterulykken

Thorbjørnsen snudde bilen og dro tilbake til festivalområdet. Der tilbrakte han kvelden sammen med andre venner, flere i sjokk etter ulykken.

Han forteller at han kjente flere av dem som satt på da helikopteret styrtet, uten at det var snakk om nære venner.

– Jeg kjenner noen gjennom skolen, noen litt tilfeldig. Det er et sjokk at de plutselig er borte, sier Thorbjørnsen.

Søndag ettermiddag er det fortsatt for tidlig å si noe om årsaken til ulykken. Lensmann Øyvind Lorentzen fortalte på en pressebrifing at de omkomne etter planen skal hentes ut fra ulykkesområdet søndag.

Parallelt jobbes det med taktisk etterforskning som vitneavhør og sikring av tekniske spor som videoer. I tillegg har politiet utvidet søkeområdet for å lete etter gjenstander som kan ha falt fra helikopteret.

I et Facebook-innlegg skriver selskapet Helitrans, som eier helikopteret, at de har valgt å sette alle sine helikoptre på bakken.

– Dette er ikke på grunn av mistanke om teknisk feil på helikoptertypen, men av hensyn til de pårørende og våre egne ansatte, står det blant annet i innlegget.

Videre står det at ulykkeshelikopteret kom fra en ordinær 100-timers inspeksjon, uten funn av feil eller mangler ved helikopteret.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder