Abid Raja: – Mente ikke å hinte om Hitler

GARDERMOEN (VG) Venstres Abid Raja fastholder at han ikke mente å knytte Frp til nazismen.

 • Håvard Kristoffersen Hansen
 • Runa Fjellanger
 • Ida Aaberg Evensen
 • Tore Kristiansen (foto)

Kun et par uker etter at bompengekrisen nesten rev regjeringen i stykker, røk Venstre og Fremskrittspartiet (Frp) i tottene på hverandre igjen. Abid Raja (V) gikk til frontalangrep på Frp og anklagde dem for å drive med «brun propaganda».

I en kronikk i Aftenposten henvender han seg til statsminister Erna Solberg, og kritiserer Frp-leder Siv Jensens bruk av ordet «snikislamisering».

– Ja, kjære statsminister, at Jensen trekker frem nettopp det begrepet som seks år tidligere ble beklaget fordi det kunne oppfattes som høyreekstremt, det kaller jeg brun skremselspropaganda, skrev Raja.

Onsdag formiddag møter Raja pressen på Gardermoen lufthavn utenfor Oslo.

– Det er viktig at vi bygger broer i dette landet. Det har jeg bidratt til de siste 20 årene, og jeg håper å ha med Frp videre på det arbeidet, sier Raja.

Tirsdag tok han selvkritikk for bruken av ordene «brun propaganda».

– Jeg burde sagt at de fremmer fremmedgjørende retorikk. Jeg mente ikke å hinte om Hitler eller noe, sier Raja onsdag.

les også

Abid Raja: – Ikke min hensikt å kalle Frp nazister

Raja: – Pressen kjøpte det

– Skjønte du hva det ville antyde og at det hadde direkte koblinger til nazisme?

– Det var overhodet ikke min tanke at det skulle knyttes til nazismen. Derfor sa jeg i går at det ikke var min intensjon. Fargen brun har blitt brukt mye, jeg oppfordrer dere til å gjøre et søk og se hvor mye man har brukt det i integreringsdebatten, sier Raja og fortsetter:

– Denne gangen har en del folk gjort mye ut av det for å knytte det opp mot nazismen, først og fremst Frp. Når det ble sånn at dere i pressen kjøpte det, så ble det sånn. Jeg gjorde ikke det.

– Men ingen unnskyldning?

– I politikken har det blitt så vanskelig å si unnskyld. Men hvis du som Frper eller som borger har blitt støtt av det, så beklager jeg det.

Bakgrunnen for Rajas kronikk er flere utspill fra Frps Siv Jensen og Sylvi Listhaug i løpet av valgkampen. I et intervju og en kronikk i VG 2. september, hentet Jensen frem begrepet «snikislamisering», som hun fikk kritikk for også i 2009. Sylvi Listhaug publiserte 26. august et Facebook-innlegg, som raskt ble svært omdiskutert, om båtmigranter.

– Det hviler et ekstraordinært ansvar på våre ledere. Når hun bruker det ordet, så tar hun ikke det ansvaret, sier Raja om Jensens bruk av «snikislamisering».

– Siv Jensen er finansminister i Norge. Selve politikken er vi helt enige om, den kommer fra Granavolden-erklæringen og budsjettet vi lager sammen. Dette handler om retorikk, og jeg mener at finansministeren ikke har klart å representere hele Norge.

Raja: Jo høyere opp, jo mer gjennomslag får du

Flere sentrale Frp-politikere har de siste dagene knyttet Rajas utspill til valget av ny partiledelse i Venstre på landsmøtet i 2020. Også i Venstre sier flere kilder at Trine Skei Grande åpenbart vegrer seg for å gå ut mot Abid Raja, midt i den pågående debatten om fornyelse av partiledelsen i Venstre.

20. oktober er fristen for å sende inn forslag til kandidater – og for dagens Venstre-ledelse for å svare på om de tar gjenvalg.

Raja vil ikke svare på om han ønsker å bli leder i Venstre, men avviser at han har gått ut mot Frp som et ledd i en lederkamp.

– Det er helt naturlig at dere stiller det spørsmålet. Jeg har notert meg hva valgkomiteens leder har sagt. De skal gjøre en grundig vurdering. Jeg har sagt at «Trine, dersom du ønsker å fortsette, så skal jeg stille meg bak deg som leder».

les også

Venstre-topper: Trenger ny vurdering av regjeringsdeltagelse

– Har du ambisjoner om å bli leder i Venstre?

– Jeg tror alle som melder seg inn i politikken har høye ambisjoner om å gjennomføre den politikken vi står for. Ingen går inn i partipolitikken uten å ville ha gjennomslag for politikken, og jo høyere opp du kommer, jo mer får du av det. Mer enn det vil jeg ikke si.

Venstre-leder Trine Skei Grande avbrøt tirsdag kveld en tur til Island etter bråket som fulgte Rajas kronikk.

– Jeg har sendt en sms til Trine og beklagd at hun måtte avbryte, sier Raja.

– Hva svarte hun? Har du ikke fått svar?

– Jo, nei, men jeg har nettopp landet fra Etiopia og har ikke sjekket telefonen ennå.

NEDERLAG: Hverken partileder Trine Skei Grande (V) eller stortingsrepresentant Abid Raja (V) hadde noen grunn til å juble da valgresultatet var klart. Venstre fikk 3,9 prosent, like dårlig som i 2009. Foto: Terje Bringedal

Raja: Vil være i regjering

Siv Jensen har oppfordret Venstre til å vurdere sin egen regjeringsdeltagelse, hvis partiet står for Rajas kritikk. Likevel vil Venstre-politikeren fortsette samarbeidet med Frp.

– Vi for mange gjennomslag. Jeløya-plattformen var som om Venstre hadde skrevet den selv. Så var det noen skår i gleden med Granavolden. Men det var ikke på grunn av Frp, det var først og fremst takket være KrF.

Med unntak av «brun polarisering» mener Raja at han har stor støtte blant Venstre-medlemmer og -velgere.

– Hvis du legger vekk dette begrepet som jeg nå har lagt vekk, så tror jeg ikke du finner en Venstre-velger som er uenig med meg.

– Du var stor tilhenger av å gå inn i regjering. Hva er det som har endret seg med Frp?

– Jeg er tilhenger av at Venstre sitter i regjering, for det er sånn vi får gjennomslag for vår politikk.

les også

Venstre-topp med full støtte til Raja: – Har ikke munnkurv selv om han vil inn i ledelsen

Like dårlig som i 2009

I kommune- og fylkestingsvalget 2019 fikk Venstre 3,9 prosent, samme resultat som i stortingsvalget 2009. Da falt daværende Venstre-leder Lars Sponheim ut av Stortinget, og varslet at han ville gå av på landsmøtet året etter.

Kun 172 stemmer skiller Venstres oppslutning i 2019 og i krisevalget 2009.

På spørsmål om hun kommer til å ta gjenvalg som Venstre-leder, er Grande klar.

– Jeg har sagt at jeg skal lede dette partiet videre. Jeg tror jeg vet hva som skal til for å få båten til å snu. Har du lest «Den siste viking» av Johan Bojer? I det båten går rundt og han skjønner hva som går galt?

les også

Venstre-opprør sprer seg – tungvektere vil vrake Grande

Beskjeden er altså den samme som på valgnatten og i uken etterpå. Flere tillitsvalgte ønsker at Grande trer til side senest på landsmøtet i 2020, når hele Venstre-ledelsen er på valg. Fire Venstre-profiler blir løftet frem som mulige etterfølgere:

 • Stortingsrepresentant Abid Raja (Bærum/Oslo)
 • Stortingsrepresentant Guri Melby (Oslo/Orkdal)
 • Statssekretær Sveinung Rotevatn (Nordfjordeid/Oslo)
 • Ordfører Alfred Bjørlo (Stad)
les også

Knuser Ernas drøm – ord for ord

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at «Den siste viking» er skrevet av Jan Bojer. Det riktige er at Johan Bojer skrev «Den siste viking». Dette ble endret 18.09.2019 klokken 13.46.

Mer om

 1. Abid Raja
 2. Siv Jensen
 3. Sylvi Listhaug
 4. Fremskrittspartiet (Frp)
 5. Venstre (V)
 6. Politikk
 7. Rettet

Flere artikler

 1. Trine Skei Grande: – Jeg vil ikke be om unnskyldning

 2. Abid Raja: – Det stinker av Frps retorikk

 3. Per-Willy Amundsen ut mot Abid Raja: – Drar med seg statsministeren ned i søla

 4. Abid Rajas støttespillere: Ikke svekket etter Frp-konflikt

 5. Abid Raja: – Ikke min hensikt å kalle Frp nazister

Fra andre aviser

 1. – Ville ikke brukt ordet «brun propaganda»

  Bergens Tidende
 2. Raja-saken på 1–2–3

  Aftenposten
 3. Raja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor

  Bergens Tidende
 4. Siv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre

  Fædrelandsvennen
 5. – At jeg skriver den kronikken, det er ikke fordi jeg posisjonerer meg som leder

  Aftenposten
 6. Venstres nestledere ut mot Raja: Ville ikke brukt ordet «brun propaganda»

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder