PST om ambulansesaken: - Ser ikke ut som terror

Både kvinnen (25) og mannen (32) som er pågrepet etter at en mann med våpen tok kontroll over en ambulanse i Oslo tirsdag vil la seg avhøre i dag.

  • Hanna Haug Røset
  • Martha C. S. Holmes
  • Sven Arne Buggeland
  • Sofie Fraser

Politiinspektør Grete Lien Metlid sier til VG politiet tar utgangspunkt i at det som ble funnet i ambulansen er narkotika, selv om det kun er gjort innledende analyser. Hun beskriver det som «en stor mengde».

De to våpnene politiet har kontroll på etter hendelsen er også sendt til tekniske analyser. Metlid sier hun derfor ikke kan svare på hvorvidt våpnene er ekte våpen eller replikaer, og om de var ladd.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) konkluderer foreløpig med at ambulansekapringen i Oslo tirsdag ikke faller under deres ansvarsområde.

– PST fortsetter å bistå Oslo politidistrikt i saken. Men på nåværende tidspunkt ser det ikke ut som om dette er en terrorhendelse, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til VG tirsdag.

Oppdater deg: Ambulanse stjålet i Oslo – dette vet vi.

Både mannen og kvinnen blir etter planen avhørt i dag. Han er siktet for drapsforsøk, hun for ulovlig befatning med våpen. Mannens forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen sier avhøret vil starte ca. 13.30.

– Siktelsene er helt generelle enn så lenge. Det vil bli vurdert på nytt etter avhør av politiadvokaten på saken, sier Metlid.

Hun sier politiet håper på å komme i gang med av hør av både mannen og kvinnen nå på formiddagen.

– Vi har fått signaler om at begge to vil forklare seg, og så får vi se hva de kan si om det som har skjedd, om narkotikaen og om våpen.

– I går var dere veldig tydelige på at mannen kjørte på fortauet og på folk med vilje?

– Han er siktet for drapsforsøk og i det ligger de opplysninger og vitnebeskrivelser som ligger i saken. Så får vi si hva han har å si når han blir avhørt i dag, sier Metlid.

Ifølge VGs opplysninger ble den 25 år gamle kvinnen som er medsiktet pågrepet i en narkotikarazzia i et annet politidistrikt før helgen, men ble løslatt mot meldeplikt lørdag. Hun er også tidligere etterforsket for grov narkotikakriminalitet.

BILEN: Da denne bilen havnet på taket ved en rundskjøring på Rosenhoff tirsdag, stakk en 32 år gammel mann fra stedet til fots og skal ifølge politiet og vitner ha siktet på folk med våpen. Foto: Gisle Oddestad / VG

Har ikke tatt stilling til siktelsen

Forsvarerer til mannen som er siktet for drapsforsøk etter ambulansekapringen i Oslo tirsdag, vil ikke kommentere hva han har snakket med sin klient om.

– Jeg kan ikke gå inn på det nå fordi han har ikke avgitt forklaring til politiet og det er der han skal tilkjennegi sitt syn på saken, sier advokat Øyvind Bergøy Pedersen til VG.

Forsvareren vil heller ikke si noe om hvordan mannen stiller seg til siktelsen.

– Grunnen til det er at han ikke er forelagt en siktelse ennå, sier Pedersen.

– Hvordan går det med ham?

– Vi skal i avhør etterpå, og han er klar for det.

Kvinnen erkjenner ikke straffeskyld

John Arild Aasen er forsvarer til kvinnen som er siktet for ulovlig befatning med våpen. Han sier hun har forkalrt til ham at hun var med i personbilen som gikk rundt.

– Hun erkjenner ikke staffeskyld, hun har ikke gjort noe galt, hun har bare sittet på med denne bilen. Og det er det hele, sier han.

– Hvordan forklarer hun at hun stakk fra stedet?

– Hun fikk jo sjokk, panikk og var redd

Når kvinnen skal avhøres i dag, sier han at det er hennes rolle som blir sentral, sier forsvareren.

– Det vi kommer til å be om er å få en eksakt siktelse, hva slags involvering hun har i saken, det er ikke klart for oss.

Minst fem personer rammet

Politiet har tidligere sagt at de er kjent med opplysninger om at de to skal ha vært del av et høyreekstremt miljø, og at dette er noe de ville undersøke. Dette har imidlertid den 32 år gamle mannens forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen avvist.

– Jeg kan ikke si mye om bakgrunnen hans, men en av de tingene jeg kan si noe om er at verken siktede eller saken har noe forbindelse med høyreekstreme miljø å gjøre, sa han til NRK.

Metlid gjentar at politiet har sagt at de var kjent med de opplysningene.

– De er undersøkt og nå har også forsvarer kommentert denne påstanden. I dag er vårt fokus på avhør, både av de siktede, av vitner og av andre personer som har hatt kontakt med de to siktede, sier Metlid, som ikke ønsker å gå mer inn på dette.

Hun sier det er klart at fem personer ble rammet, muligens seks, i forbindelse med ambulansekjøringen. Det kan også være folk som ikke har meldt seg.

Mer om

  1. Ambulansekapringen i Oslo

Flere artikler

  1. Kvinnens forsvarer: – Hun fikk sjokk, panikk og ble redd

  2. Forsvarer: Eneste formål var å ikke bli pågrepet

  3. Spesialenheten: Tror politiet avfyrte skudd mot bakeri

  4. Ambulansekapringen: Derfor oppsto mistanken om terror

  5. Ambulansekapringen: Utvider siktelsene for mann (32) og kvinne (25)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder