FARE FOR STREIK: Titusener av passasjerer vil bli rammet dersom SAS-pilotene går ut i streik fredag.

FARE FOR STREIK: Titusener av passasjerer vil bli rammet dersom SAS-pilotene går ut i streik fredag. Foto: Jan Petter Lynau, VG

Ingen enighet i natt: SAS-piloter tas ut i streik

Pilotene og SAS er fortsatt ikke blitt enige, og pilotene tas ut i streik.

Det ble brudd i meklingen mellom Norsk Flygerforbund og Parat på den ene side og NHO Luftfart på den andre siden. Pilotene tas dermed ut i streik, skriver Riksmekleren på sine hjemmesider klokken 05.45 tidlig fredag morgen.

– Riksmekleren konstaterte at partene stod så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter, står det videre.

Etter en lang natt med mekling bekrefter leder av Parat Luftfart, Jan Levi Skogvang, overfor VG fredag morgen at pilotene tas ut i streik.

– Jeg kan ikke referere fra selve meklingen, men vi kom aldri i mål. Dette er en trist situasjon, og vi beklager overfor alle passasjerene. Men det var rett og slett ikke mulig å komme ledelsen i møte, sier han.

les også

Streikefare i SAS: Her er alternative reiseruter – og dine rettigheter

Det ble tidligere torsdag avklart at de svenske SAS-pilotene er tatt ut i streik etter at forhandlingene der brøt sammen. Det opplyste Svensk pilotforening til nyhetsbyrået TT rundt klokken 02 natt til fredag.

Meklingen i Norge pågikk imidlertid til morgenkvisten fredag.

Den opprinnelige fristen gikk ut ved midnatt. Da VG snakket med Riksmeglerens kontor kl 05, holder partene fortsatt på.

315 flyvninger kansellert

I en børsmelding opplyser SAS at ytterligere 110 avganger blir kansellert fredag som følge av den svenske streiken. Fra før hadde flyselskapet kansellert 205 flyvninger i tilfelle streik. Dermed er det totale antallet avganger som er kansellert nå oppe i 315.

Les mer: Dette har du krav på hvis det blir streik

– Vi prioriterer nå å ta hånd om passasjererne og akkurat nå er det veldig mange medarbeidere i SAS som gjør alt de kan for å hjelpe våre rammede kunder, sier kommunikasjonsdirektør Karin Nyman.

SAS har opprettet et eget verktøy hvor man kan sjekke om flyturen man har bestilt vil gå som normalt eller ikke.

Kan ramme 60.000 passasjerer

Alle SAS-pilotene er samlet under paraplyen SAS Pilot Group som består av fagforeningene i Sverige og Danmark samt to fagforeninger i Norge, som er LO-foreningen Norsk Flygerforbund og pilotene som er organisert via Parat.

Om partene ikke blir enige, kan det totalt bli streik blant 1.500 piloter – og tre av fire SAS-fly kan fra fredag bli stående på bakken. Det er fortsatt uklart hvordan den svenske streiken vil ramme norske flypassasjerer.

Dersom det blir streik i alle tre landene, vil mellom 50.000 og 60.000 passasjerer bli direkte berørt, har kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS tidligere anslått.

Krever lønnsøkning

Selv om pilotene omfattes av ulike avtaler i de forskjellige landene, påvirkes prosessene av hverandre. Jan Levi Skogvang, som er leder for Parat luftfart, har tidligere uttalt til Aftenposten at pilotene står samlet, og at dersom det blir det en løsning, kommer den samtidig for alle land.

Pilotene krever 13 prosents lønnsøkning. I tillegg til dette står striden om forutsigbarhet knyttet til vaktlister og frihelger. Dessuten har SAS ifølge fagforeningene, sagt opp to avtaler om karriereutvikling, ansiennitet og rollefordeling på forskjellige vakter.

Les mer: Derfor måtte partene til Riksmekleren

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder