GLEDET SEG I ETT ÅR: Venninnegjengen ved Fredly folkehøgskole har sett frem til å reise til Hellas i lang tid. Nå kan SAS-streiken komme i veien. F.v.: Idunn Helene Grøsle (20), Stine Askheim Liknes (19), Emilie Haga (20) og Madelen Halvorsen (21).

SAS-streiken: Klassetur til Hellas kan gå i vasken

Folkehøyskolen skulle avslutte skoleåret med sin tradisjonelle tur til Hellas. Men nå står reisefølget på 134 personer i fare for å bli hjemme.

– Vi har gledet oss til å være sammen alle sammen for siste gang, på et fint sted i varmen og ha det koselig, sier Stine Askheim Liknes (19) fra Haugesund til VG.

Hun har det siste året vært student ved linjen for brett, ski og surf ved Fredly folkehøgskole i Skaun kommune utenfor Trondheim.

Stor oversikt: Sjekk om flyet ditt er kansellert

les også

Ingrid (28) streiker for å få tid til venner, familie og kjæreste

11. mai er skoleåret omme. Men før den tid skal hele kullet på avslutningstur en ukes tid til Tolo på Peloponnes-halvøya i Hellas.

Etter planen skulle studenter og lærere, til sammen 134 personer, fly i to puljer fra Trondheim via København til Athen med SAS henholdsvis mandag og tirsdag morgen.

Nå er det høyst usikkert om de kommer seg av sted.

FRILUFTSPERSON: Fredly folkehøgskole utenfor Trondheim trekker mange friluftsinteresserte studenter. Stine Askheim Liknes har spesialisert seg i brett, surf og ski. Foto: Privat

Reiseoperatør: – Umulig å få kontakt med SAS

Lørdag formiddag gikk SAS ut med informasjon om at flyselskapet kansellerer 1200 nye avganger mandag og tirsdag. Totalt 279.000 personer er blitt berørt av pilotstreiken så langt.

Bakgrunn: Derfor er det streik

Wenche Sellie ved reisebyrået G Travel Orkanger har booket klasseturen for folkehøyskolen. Nå jobber hun på spreng med å få gjengen av gårde til Hellas. Men streiken gir selv en dreven reiseoperatør utfordringer.

– Jeg har sittet åtte timer totalt på telefon til SAS, men jeg har ikke fått noe svar. De er helt umulig å få tak i, sier Sellie til VG.

Det er strekningen København-Athen som er rammet av streiken. Turoperatøren har funnet en alternativ flyging til studentene med en av SAS’ samarbeidspartnere.

– Men jeg tør ikke bestille billettene før jeg får bekreftet fra SAS at de nye billettene blir dekket. Det er snakk om store kostnader, sier Sellie.

21. gang skolen reiser

Hellas-turen har vært planlagt i nesten ett år, forteller Olav Arntsen, rektor ved Fredly folkehøgskole.

Hvert år reiser folkehøyskolen til Hellas for å oppleve historiske steder, kultur og natur. På programmet står blant annet Akropolis, fjelltur og appelsinfarm.

Rammet av streik? Dette har du krav på

– Det er en veldig bra avslutning på skoleåret. Dette blir det 21. året vi reiser, hvis vi kommer oss av gårde, sier Arntsen.

REKTOR: Olav Arntsen, rektor ved Fredly folkehøyskole, skal også være med på turen til Hellas. Foto: Privat

Hver student har betalt en egenandel på rundt 8000 kroner, som skal dekke fly, hotell og andre utgifter på reisen, sier studenten Liknes.

– Hvis det ikke blir noe av, vet vi ikke hva vi gjør. Vi har snakket om en alternativ busstur i Norge, eller å bare være på skolen. Men det er jo litt kjipt, sier Liknes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder