Hans Fredrik Grøvan. Foto: Helge Mikalsen, VG

KrF-Grøvan om Frp: «Setter kniven i KrFs hjerte»

Hans Fredrik Grøvan (KrF) beskylder Frp for å «sette kniven i KrFs hjerte» ved å støtte vidtgående endringer i loven om bioteknologi – stikk i strid med de ble enige om på Granavolden i januar 2019.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Eirik Mosveen
 • Terje Bringedal (foto)
 • Håkon F. Høydal

Frp har slått seg sammen med Ap og SV og foreslått endringer som skal behandles i Stortinget tirsdag.

– Fremskrittspartiet minner oss stadig på om at vi som sitter igjen i regjeringen, fortsatt skal levere på den regjeringsplattformen. At de nå har et annet standpunkt og samtidig forventer at vi skal følge opp deres seire i plattformen, er helt urimelig. At det vil få betydning for KrFs forhold til Frp, det er helt sikkert, sier Grøvan til VG.

Bakgrunn: Hva betyr ny bioteknologilov?

Han er KrFs gruppeleder på Stortinget.

– Hvordan vil det skje?

– Det må vi komme tilbake til. Men det de nå gjør, er på en måte å sette kniven i KrF-hjertet. Dette er vår aller viktigste sak i denne perioden. Først var de enig med oss, og nå er de en pådriver for å fremme helt motsatte forslag. Det er å skape en situasjon som er veldig krevende for oss, sier Grøvan.

les også

Tillater eggdonasjon i Norge

Bildegalleri:

Plexitid

Mandag ettermiddag ble det montert pleksiglass mellom taburettene på Stortinget for å forebygge smitte, etter at presidentskapet bestemte at et fulltallig storting – 169 representanter – skal være til stede når forslagene til endringer i bioteknologiloven skal behandles.

Skjebnen til endringsforslagene som vil åpne for tidligere ultralyd for gravide, assistert befruktning for enslige og eggdonasjon, er mandag ettermiddag høyst uviss.

Som regel forholder representantene på Stortinget seg lojalt til det partiene blir enige om seg imellom. KrF fikk garantier mot lovendringer i regjeringsforhandlingene i 2019, fra Høyre, Venstre og Frp idet de gikk inn i Solberg-regjeringen.

Mulige utbrytere

Men i denne saken er det en betydelig risiko for at utbrytere fra flere partier kan avgjøre lovsaken etter at Ap, Frp og SV ble enige om å liberalisere loven tidligere i vår.

I flere uker har KrFs representanter på Stortinget forsøkt å overtale Frp-representanter som er uenige i lovendringene, til å stemme med dem og dermed sikre flertall mot endringer i loven. Som regjeringsparti var Frp med på å avvise lovendringer da de fire partiene forhandlet fram en regjeringsplattform i januar 2019.

Men KrF har samtidig forutsatt at tilhengere av lovendringene i Høyre og Venstre ikke får stemme etter sin overbevisning.

Frp, Ap og SV har et knapt flertall i Stortinget med 87 representanter. Flertall dannes av 85 representanter. De tre partiene har dermed lite å gå på dersom de skal tillate at folk stemmer etter sin egen overbevisning.

les også

Siv Jensen om pleksiglass i Stortinget: – Helt vilt

Disse kan bryte ut

Men mandag varsler flere representanter fra flere partier at de vurderer å stemme etter egen samvittighet, noe som gjør utfallet helt uforutsigbart:

** Frp-representantene Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde varsler mandag at vil stemme mot Frps forslag, ifølge NTB.

** Frp-nestleder Sylvi Listhaug vil ikke kommentere hvordan hun vil stemme: «Kommer ikke til å snakke med noen om det før tirsdag etter avstemning», skriver Listhaug i en sms til VG.

** På den andre siden av streken sier både Ketil Kjenseth (V) til Dagbladet mandag og Kristian Tonning Riise (H) i en Facebook-ytring, at de er enige i lovendringene fra Ap, Frp og SV og vurderer å stemme med dem tirsdag.

** Frp-utbryteren Ulf Leirstein sier til VG mandag ettermiddag, at han ennå ikke har bestemt seg.

les også

Ble nektet barn med sin avdøde ektemann: Nå skal Stortinget endre loven

Moria-forslag

– Jeg er fortsatt usikker på utfallet. Jeg har ikke noe tall på mulige utbrytere men håper fortsatt at tilstrekkelig mange stemmer med oss for å avvise lovforslaget, sier Grøvan.

Tirsdag skal Stortinget også debattere om Norge skal ta imot noen av migrantene som sitter fast i den kummerlige Moria-leiren i Hellas.

Regjeringen har tidligere sagt at den vil avvente en eventuell felles enighet i EU om byrdeforedling, men en slik avtale er ikke på plass.

Ifølge Grøvan foreligger det heller ingen enighet mellom regjeringspartiene om å hente noen Moria-flyktninger til Norge.

– 15 land i Europa samarbeider nå om å ta imot folk fra Moria. Det mener vi er tilstrekkelig enighet i Europa til at Norge også kan være med og ta ansvar, sier han.

– Sammen med Venstre tar vi derfor sikte på å fremme forslag i Stortinget tirsdag morgen sier Grøvan. Han vil ikke si hva forslaget konkret går ut på.

Åshild Bruun-Gundersen, FrPs helsepolitiske talsperson, svarer slik på utspillet:

– Vi holder på å gjøre oss klare til den debatten, og håper at alle representanter legger til grunn sitt eget syn i debatten. Loven vil bety mye for kvinner som vil ha mer informasjon om sin graviditet på en trygg og skånsom måte. At KrF er uenige i det, er en ærlig sak, sier hun.

– Forstår du KrF’s kritikk om at dere velger å fristille dere fra plattformen, samtidig som dere krever at de ennå skal følge den?

– Frp har sagt at vi ikke føler oss forpliktet til Granavold-erklæringen. Vi jobber for vår politikk på Stortinget, hver dag.

Les også

 1. KrF og Venstre vil prøve å overkjøre Høyre i Stortinget

  KrF og Venstre gir opp å bli enige med Høyre om å hente barn fra Hellas.

Mer om

 1. Bioteknologi
 2. Solberg-regjeringen
 3. Politikk
 4. Kristelig Folkeparti (KrF)
 5. Hans Fredrik Grøvan
 6. Fremskrittspartiet (Frp)
 7. Venstre (V)

Flere artikler

 1. Venstre-utbryter Kjenseth sikker på at KrF taper alt i dag

 2. Bioteknologi-thriller i Stortinget: Venstre-representant går mot egen regjering

 3. Tillater eggdonasjon i Norge

 4. Assistert befruktning for enslige kvinner blir tillatt i Norge

 5. SV sikrer flertall for eggdonasjon og assistert befruktning for enslige

Fra andre aviser

 1. Venstre-stortingsrepresentant: Kommer til å stemme mot egen regjering

  Aftenposten
 2. Nederlag for KrF i bioteknologi-votering

  Bergens Tidende
 3. MDG støtter Ap, SV og Frp i stortingsthrilleren om ny bioteknologilov

  Aftenposten
 4. MDG støtter Ap, SV og Frp i stortingsthrilleren om ny bioteknologilov

  Aftenposten
 5. Kritisk til Ropstad-grep: – Usmakelig

  Fædrelandsvennen
 6. Grøvan mener regjeringspartiene må tenke mer på seg selv

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder