MØTTE MOTSTAND: SIAN-leder Lars Thorsen ble møtt av en skur av tomater, egg, kasseroller, flasker og jernstenger da han skulle tale under en markering på Mortensrud torg i Oslo lørdag. Foto: Terje Bringedal

Amper stemning under SIAN-demonstrasjon: Kastet tomater, egg, kasseroller og flasker

MORTENSRUD (VG) Politiet måtte gripe inn med skjold og evakuere SIAN-demonstranter under lørdagens markering på Mortensrud torg.

 • Benedicte Bratås
 • NTB
 • Terje Bringedal (foto)
 • Frode Hansen (foto)

Det var i forkant varslet flere motdemonstrasjoner under Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) sin planlagte markering på Mortensrud torg lørdag klokken 13.00.

«Ingen rasister i våre gater», står det på en plakat motdemonstrantene holder. De fremmøtte fra SIAN ble møtt av en skur av tomater, egg, kasseroller og flasker da de skulle tale.

SIAN-leder Lars Thorsen gikk i lørdagens tale til frontalangrep på islam, men slet med å overdøve motdemonstrantene.

Politifolk med skjold gikk mellom talerne fra SIAN og motdemonstrantene fra Oslo mot Rasisme. Metallgjerde holdt de to gruppene atskilt.

Sjekk fotografenes billedgalleri

Evakueres av politiet

En halvtime ut i markeringen, rundt klokken 13.30, opplyser operasjonsleder Tore Solberg i Oslo politidistrikt til VG at talerne fra SIAN er evakuert.

– Det ble kastet gjenstander som gjorde at sikkerheten til de fremmøtte ble for farlig, sier han.

Solberg anslår at det er rundt to-tre hundre fremmøtte motdemonstranter, men opplyser om at det er mindre grupper som er aktive i selve motdemonstrasjonen. Fra SIAN anslår han at det er mellom 5 og 15 fremmøtte.

Politiet opplyser på Twitter at ingen personer er meldt skadet eller pågrepet etter lørdagens demonstrasjon.

SIAN-leder Lars Thorsen ble møtt av en skur av tomater, egg, kasseroller, flasker og jerstenger da han skulle tale under en markering på Mortensrud torg i Oslo lørdag. Foto: Terje Bringedal

les også

Fotballfest samler over 500 personer i Oslo

Operasjonsleder Solberg sier at flere ulike aktører i forkant av markeringen har lagt ned mye arbeid mot gjennomføringen.

Bydelsutvalget i Søndre Nordstrand delte i forkant av SIAN-markeringen sin bekymring for smittevern og uro i forbindelse med den planlagte SIAN-markering på Mortensrud torg, og ba politiet ta en ny vurdering av sikkerheten på markeringen.

TOMATER OG EGG: Stopp Islamisereringen av Norge (SIAN) møtte motstand under sin markering på Mortensrud. Foto: Terje Bringedal

– Vi er ikke et smitteverns-politi. Det er organisasjonen selv som er ansvarlig for at smittevernet følges. Politiet skal verne om at ro og orden og ytringsfriheten ivaretas. Samtidig skal vi påse at arrangementet er innenfor de gitte retningslinjene. Vi tar selvsagt høyde for smittevernet internt i vår organisasjon, men hvordan andre opptrer må de stå for selv.

Til Dagsavisen viste leder Lars Thorsen i SIAN til Black Lives Matter-demonstrasjonen på Eidsvoll plass hvor politiet ga uttrykk for at de ikke ville opptre som corona-politi. Foran Stortinget ble George Floyd hedret med stillhet da tusenvis demonstrerte utenfor Stortinget i starten av juni.

Mer om

 1. Oslo

Flere artikler

 1. Står opp mot rasisme

 2. Her er noen av dagens viktigste nyheter

 3. Dagens viktigste nyheter

 4. Tidligere polititopp etter Jensen-dommen: – Har lurt meg og mange kolleger i over 20 år

 5. Mann mistenkt etter likfunn på kirkegård

Fra andre aviser

 1. Antimuslimer møtt med tomater og tomflasker på Mortensrud

  Aftenposten
 2. Islamsk Råd ber folk ignorere Sian-markering

  Aftenposten
 3. Planlagt Sian-markering i Oslo bekymrer

  Fædrelandsvennen
 4. Slik brukte politiet drone i demonstrasjonen på Mortensrud. Nå varsler de mer dronebruk ved store arrangementer.

  Aftenposten
 5. Nå åpnes ølkranene i Oslo om natten

  Aftenposten
 6. Munch-tomten på Tøyen er drømmetomten for NRK

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder