Alkosjokk av sterkt munnvann

PORSGRUNN (VG) Munnvannet Listerine, med alkoholprosent sterkere enn portvin, sprengte måleskalaen på alkometeret.

Geir Fragell
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

FULLT UTSLAG: Man drikker, skyller og blåser. Vips, så lyser Hallstein Torps digitale alkometer«HOT», til tross for at Torp er klink edru. Foto: Roger Neumann.

Kiropraktor Hallstein Torp i Porsgrunn trodde han så syner da munnskylling fikk den digitale alkoholmåleren til å løpe løpsk.

Apparatet lyste bare «HOT». Alkometeret er pålitelig og måler promille fra 1-4, men munnvannet slo ut mer enn det.

- Det var tilfeldig at jeg brukte alkomåleren denne morgenen. Jeg er glad jeg ikke satte meg i bilen, sier Torp.

Viste 1,2 promille

Han gjentok prosedyren for VG i går. Selv drøyt ti minutter etter skylling viste alkometeret fortsatt 1,2.

For ti år siden ble en 37-åring fratatt førerkortet for angivelig promillekjøring etter å ha brukt Listerine. Mannen ble til slutt frikjent i retten.

Politiet erkjente i ettertid at de ikke ville ha reist sak mot mannen dersom de hadde kjent til det høye alkoholinnholdet.

- Skal ikke drikkes

Listerine inneholder 21,6 prosent alkohol. Vi selger mye av det. Vi har diskutert om vi skal påføre en større tekst om alkoholinnhold på flasken, sier informasjonssjef Elisabeth Sahlberg i legemiddelfirmaet Pfizer.

- Samtidig må vi vurdere om en alkoholadvarsel vil føre til at for eksempel ungdom begynner å kjøpe «Listerine» for å drikke det, sier Sahlberg.

Hun mener at munnvannet ikke utgjør noe stort problem i forbindelse med promillekontroll, men kjenner til konkrete saker der folk har blåst rødt.

- Listerine skal ikke drikkes, kun brukes til å skylle munnen, og så spyttes ut. Den er for øvrig tilført et brekningsmiddel for å unngå misbruk, sier Sahlberg.

Kritisk

- Men stoffet forårsaker en kraftig alkoholkonsentrasjon i munnhulen?

- Ja, men det forsvinner etter maks et kvarter.

Kiropraktor Hallstein Torp er uansett kritisk:

- Jeg kunne rukket et godt stykke i bilen min på et kvarter, sier Torp. Han ble nylig anbefalt Listerine av tannlegen, for å forebygge betennelse i tannkjøttet.

- Det står riktignok med veldig liten skrift bakpå flasken at den inneholder alkohol, men jeg sjekket ikke det. Flasken burde vært merket bedre, synes han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder