Ny pris til Tore Sandberg

INNENRIKS

Journalisten og etterforskeren Tore Sandberg ble søndag tildelt Olav Selvaag-prisen som er på 400.000 kroner.

Publisert:

I priskomiteens begrunnelse for tildelingen heter det at Sandberg har stått for en konstruktiv kritikk av maktapparatet.

- Han har nedlagt en innsats for samfunnet, med en hensikt som går lengre enn det privatøkonomiske. Sandberg har ofte måttet kjempe i motvind, men har ikke gitt opp av den grunn. Priskomiteen verdsetter også hans deltakelse i samfunnsdebatten, hvor han har fremmet nytenkning og vært idérik til samfunnets beste, uttaler komiteen.

Sandberg har blant annet fått mye av æren for at avdøde Fritz Moen ble frifunnet for drapene på Sigrid Heggheim og Torunn Finstad, som ble drept i henholdsvis 1976 og 1977. Moen sonet 18 år i fengsel for drapene, som blir betegnet som en av norgeshistoriens største justismord.

Flere priser

Olav Selvaag-prisen er etablert for å stimulere flere til å bruke sine talenter til det som er til samfunnets beste og i sitt daglige virke opptrer i Olav Selvaags ånd. Selvaag var en mann som gikk f oran og tenkte annerledes. Han utfordret etablerte sannheter og de myndighetspersonene som forfektet disse, heter det i en pressemelding fra priskomiteen.

I fjor mottok Dag Svanstrøm prisen. Tidligere er den tildelt Rosemarie Köhn og Johan Mattis Turi.

Tore Sandberg har fått flere priser i høst. Han ble nylig tildelt regjeringens nyopprettede Menneskerettighetspris for sin innsats for rettssikkerheten samt Amnesty-prisen 2006. (©NTB)