KRITISK TIL AVTALEN: Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved universitetet i Bergen råder kommunene til å bruke mer tid før de inngår noen avtale med Terra om obligasjonstapene. Foto: Scanpix
KRITISK TIL AVTALEN: Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved universitetet i Bergen råder kommunene til å bruke mer tid før de inngår noen avtale med Terra om obligasjonstapene. Foto: Scanpix

- Terras frist er helt uforsvarlig

INNENRIKS

(VG Nett) Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt mener Terras 40-timers frist likner utpressing. Han råder nordlandskommunene til å ikke godta forslaget.

Publisert:

Sent i går kveld ga Terra Securities de fire kommunene i Nordland en frist på drøye 40 timer til å godta tilbudet om å få halvert sine tap på investeringsfiaskoen. Den tidsfristen er helt urimelig ifølge jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen.

- Det er helt uforsvarlig å sette en så kort frist. Det er ikke tillitsvekkende, og fremtrer nærmest som utpressing. Fristen er uakseptabel kort for å vurdre en så komplisert sak. Kommunene må ha minimum en uke på seg for å vurdere dette, slår Bernt fast.

Delta i debatten på VG Nett:

- Dette er rett og slett uanstendig av Terra, legger jusprofessoren til.

-Mer tid

I en pressemelding fra Terra skriver selskapet at de foreslår å dele tapet med kommunene 50/50:

Terra Securities tar ansvaret for den avtalen som ble inngått i juni i år - som har et estimert tap på 150 millioner kroner. Samtidig mener Terra at kommunene da skal forplikte seg til å bli sittende med ansvaret for de gamle obligasjonene. De har nå også falt 150 millioner kroner i verdi.

Fristen til å godta tilbudet fra Terra går ut onsdag klokken 16. Det mener Bernt at ordførerne ikke bør ta hensyn til.

- Jeg kjenner ikke detaljene i denne avtalen. Men det høres ut som om Terra vil erstatte noe de må erstatte uansett. Slik jeg kan bedømme saken bør kommunene be om mer tid og innlede genuine forhandlinger om en vesentlig bedre avtale. For meg ser det ut som om kommunene bør kunne kreve å komme ut av dette fullstedig skadesløse, utdyper Bernt.

- Hvorfor tror du Terra har satt en slik tidsfrist?

- De håper vel at kommunene er så skremt at de hopper på dette, svarer Bernt.

- Bryr oss ikke om fristen

I dag har ordførerne i Narvik, Hemnes, Rana og Hattfjelldal sittet halvannen time i et telefonmøte for å diskutere forslaget. Etter møtet var ordførerne enige om én ting: Terras forslag var uforståelig - og derfor trenger de et oppklaringsmøte for å forstå hva som egentlig ligger i tilbudet.

Ordføreren i Hattfjelldal kommune, Asgeir Almås (Ap) avviste tidlig tidsfristen fra Terra. Sent tirsdag ettermiddag gjentar han at ordførerne ikke vil forholde seg Terras frist.

- Hvis vi har et svar klokken 16 i morgen, skal Terra får det. Hvis ikke vi har et svar, bryr vi oss ikke om fristen deres, sier Almås til VG Nett.

I morgen skal han ha et møte med kommunestyret i Hattfjelldal om den økonomiske situasjonen Terra-obligasjonene har satt den lille kommunen i. Hattfjelldal - med sine 1400 innbyggere - har investert 103 millioner kroner i obligasjonene. Dette tilsvarer nesten 70 000 kroner per person.

Det har ikke lyktes VG Nett å komme i kontakt med informasjonsdirektør Sigurd Ulven i Terra i dag.

Her kan du lese mer om