IKKE REDD FOR BRÅK: SV-leder Kristin Halvorsen møtte opp på Stoltenbergs pressekonferanse for å forsikre om at gasskraftverk-tillatelsen på Mongstad er godt forankret i SV. Foto: SCANPIX

Kristin frykter ikke bråk

REGJERINGSKVARTALET (VG Nett) SV-leder Kristin Halvorsen sier hun ikke frykter bråk fra sine egne etter regjeringens gasskraft-ja.

  • Camilla Ryste
  • Francis Lundh

Artikkelen er over 13 år gammel

SV | Sosialistisk VenstrepartiStatoilMiljøverndepartementetNatur og Ungdom

Gasskraftverk-spørsmålet er svært vanskelig for SV. Sterke krefter i partiet har lenge sagt konsekvent nei til utbygging av nye gasskraftverk uten CO2-rensing fra dag én, mens regjeringspartner Arbeiderpartiet har vært for en slik utbygging.

Etter en kompromissløsning har regjeringen i dag gitt Statoil tillatelse til å etablere gasskraftverk på Mongstad, mot at de inngår en forpliktende avtale som skal sikre full CO2-rensing fra 2014 - fire år etter oppstarten i 2010.

Les også:Massivt press mot SV

Partileder Kritin Halvorsen sier hun er trygg på at hun har støtte fra sitt eget parti i gasskraftsaken.

- Vi har hatt grundige prosesser, og har i dag hatt samtaler både med Sentralstyret, stortingsgruppen og Landsstyret, sier Halvorsen til VG Nett.

Ifølge TV 2-nyhetene har saken vært så vanskelig for SV at landsstyret tidligere i dag vurderte om partiet skulle trekke seg fra regjeringen.

Halvorsen vil ikke svare på om denne saken er så vanskelig for SV at de har vurdert å trekke seg ut av regjeringen.

Debatt:SV svelget en kamel full av gassVG Blogger spør:Er dette klokt eller dumt?

- 2014 eller ingenting

Men Halvorsen innrømmer at avtalen ikke er ideell sett med SV-øyne.

- Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått til et forpliktende samarbeid med Statoil om CO2-rensing. Samtidig skulle jeg gjerne hatt at fullskalarensing på et tidligere tidspunkt, innrømmer SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen til VG Nett.

SV har ifølge Halvorsen ønsket full CO2-rensing på Mongstad fra 2012, men det har ikke vært aktuelt for Statoil.

- Det var valget mellom 2014 eller ingenting, sier partilederen.

SU opprørt

SV får nå sterk kritikk fra flere hold, blant annet fra sin egen ungdomsorganisasjon. Sosialistisk Ungdom (SU) mener SV nå må vurdere regjeringssamarbeidet med Ap og Sp.

TIL KENYA: Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) skal til klimakonferansen i slutten av neste uke. Her sammen med statsminsiter Jens Stoltenberg (Ap). Foto: SCANPIX

- Dette er en hårreisende dårlig løsning for både miljøet og alle som har stemt for en ny miljøpolitikk. Nå må SV diskutere om vi er tjent med å sitte i en regjering og forvalte en politikk vi ikke kan stå inne for, sier SU-leder Kirsti Bergstø til NTB.

Hun oppfatter utslippstillatelsen til Statoil som et soleklart brudd på Soria Moria-erklæringen, hvor det heter at alle nye gasskraftverk skal renses.

- SVs største seier i Soria Moria er blitt til det største tapet. Dette bryter fullstendig med våre løfter før valget, sier hun.

Nestleder i SV og statssekretær i Miljøverndepartementet, Henriette Westhrin, tar til motmæle mot ungdomsorganisasjonen.

- Å bryte med regjeringen mener vi ikke er et bedre alternativ, for da vil man ikke få forpliktende CO2 avtale på plass. Det er et samlet SV som står bak denne avtalen og det er på grunn av SVs plass i regjeringen at dette lander som det gjør. Nå er det vår jobb å sikre at dette blir realisert, sier Westhrin.

- Bør trekke seg

Arbeiderpartiets egen ungdomsorganisasjon AUF slutter seg til kritikken mot at regjeringen vil tillate gasskraftverket på Mongstad uten rensing før 2014.

- Regjeringen sjokkerer oss. De tillater fire års miljøkatastrofe, sier AUF-nestleder Martin Henriksen.

For AUF er gasskraftverk som slipper ut CO2 totalt uakseptabelt.

- Dette er løftebrudd. Soria Moria-erklæringen slo fast at nye gasskraftverk skulle ha CO2-håndtering. Nå løper de fra det og tillater enorme utslipp, sier Henriksen.

Opposisjonspartiene KrF og Venstre mener at

SV bør vurdere å trekke seg fra regjeringen etter gasskraftverkløsningen.

- Nå må partiet ut av regjeringen for å redde ansikt, sier KrFs miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Holten Hjemdal.

- Det er Arbeiderpartiets løsning som har vunnet fram. Det er komplett uforståelig at SV og Senterpartiet kan fortsette i regjering på dette grunnlaget, sier Gunnar Kvassheim, miljøpolitisk talsmann i Venstre.

- Et miljøsvik

- SKAM DEG: Nestleder Gøril Andreassen i Natur og Ungdom og resten av demonstrantene ropte «Skam deg, Jens» da de møtte statsminister Jens Stoltenberg. Foto: SCANPIX

Også Natur og Ungdom raser mot SV. De hadde

møtt opp i Regjeringskvartalet for å demonstrere mot gasskraftverk-avtalen torsdag.

- Miløet er svikta, SV må gå, ropte demonstrantene taktfast da Jens Stoltenberg og senere Kristin Halvorsen kom til pressekonferansen.

- Dette er et gigantisk miljøsvik. Regjeringen går bort fra det viktigste miljøløftet i Soria Moria-erklæringen. Det er ingen grunn til at SV skal sitte i regjeringen nå, dette er like ille som om det skulle vært en ren Ap-regjering, sier nestleder Gøril Andreassen i Natur og Ungdom til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder